20 °C Budapest

Roncsautók szerteszét: kevesen szabadulnak meg tőlük legális úton!

Pénzcentrum
2009. december 3. 08:47

A roncsautótól meg lehet szabadulni a törvényes utat végigjárva, vagy a rövidebb és olcsóbb, de illegális és környezetszennyező megoldást választva. Utóbbira több a példa hazánkban - írja a Népszabadság.

Semmibe nem kerül úgy megszabadulni a régi autótól, hogy ott hagyjuk egy erdőben, azonosíthatatlanná tesszük az alváz- és motorszámot, aztán bejelentjük a rendőrségen, hogy ellopták, majd hatvan nap elteltével az okmányirodában a gépjárművet hivatalosan is kivonják a forgalomból. Ez azonban illegális.

Ekkor a törvény szerint az önkormányzatnak a roncsot a legközelebbi kijelölt bontóba kell vitetnie, ám a bontási igazolást nem adhatja ki, mivel az autó tulajdonosa nem az önkormányzat, ezért a közlekedési hatóság nem engedélyezi a bontási átvételi igazolás kiállítását - ezt egy kormányrendelet mondja ki.

Itthon négy év alatt 312 ezer gépkocsit vontak ki a forgalomból, ám csak 136 ezerhez adtak ki bontási átvételi igazolást, vagyis 176 ezer pihen valahol, szaporítva a korábban felhalmozódott, közel százezres állományt. Nagy László, a Gépjárműbontók Országos Egyesületének (GOE) alelnöke szerint átmeneti kivonás keretében további hatvanezer autó pihen országszerte különböző jogcímeken: lopás, múzeumi előminősítés, külföldre történt értékesítés vagy a tulajdonos elhalálozása miatt.

Egy új törvény értelmében a bontósoknak 2010. január elsejétől festékrétegmérővel kell vizsgálniuk és fényképekkel dokumentálniuk az átvételt, de a bontást ekkor sem kezdhetik el, erről a közlekedési hatóság dönt. Vagyis bizonytalan, hogy meddig kell tárolniuk.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ezzel szemben a becsületes és jogkövető tulajdonos legális és kijelölt bontóba viszi használhatatlan autóját, ezek listája megtalálható a www.nkh.hu honlapon, a regisztrált bontók címen. Mindezért a tulajdonosnak fizetnie kell, pedig egy EU irányelv értelmében a tagállamoknak gondoskodniuk kellene arról, hogy az utolsó tulajdonosnak vagy üzemben tartónak a bontóba történő szállítás se jelentsen költséget.

A bontási átvételi igazolás 2950 forintba kerül, október elsejétől pedig az okmányirodákban a további ügyintézésért 2390 forintot kell fizetni.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 18. 19:20
Hello vidék  |  2021. szeptember 19. 07:29