Roncsautók szerteszét: kevesen szabadulnak meg tőlük legális úton!

Pénzcentrum
2009. december 3. 08:47

A roncsautótól meg lehet szabadulni a törvényes utat végigjárva, vagy a rövidebb és olcsóbb, de illegális és környezetszennyező megoldást választva. Utóbbira több a példa hazánkban - írja a Népszabadság.

Semmibe nem kerül úgy megszabadulni a régi autótól, hogy ott hagyjuk egy erdőben, azonosíthatatlanná tesszük az alváz- és motorszámot, aztán bejelentjük a rendőrségen, hogy ellopták, majd hatvan nap elteltével az okmányirodában a gépjárművet hivatalosan is kivonják a forgalomból. Ez azonban illegális.

Ekkor a törvény szerint az önkormányzatnak a roncsot a legközelebbi kijelölt bontóba kell vitetnie, ám a bontási igazolást nem adhatja ki, mivel az autó tulajdonosa nem az önkormányzat, ezért a közlekedési hatóság nem engedélyezi a bontási átvételi igazolás kiállítását - ezt egy kormányrendelet mondja ki.

Itthon négy év alatt 312 ezer gépkocsit vontak ki a forgalomból, ám csak 136 ezerhez adtak ki bontási átvételi igazolást, vagyis 176 ezer pihen valahol, szaporítva a korábban felhalmozódott, közel százezres állományt. Nagy László, a Gépjárműbontók Országos Egyesületének (GOE) alelnöke szerint átmeneti kivonás keretében további hatvanezer autó pihen országszerte különböző jogcímeken: lopás, múzeumi előminősítés, külföldre történt értékesítés vagy a tulajdonos elhalálozása miatt.

Egy új törvény értelmében a bontósoknak 2010. január elsejétől festékrétegmérővel kell vizsgálniuk és fényképekkel dokumentálniuk az átvételt, de a bontást ekkor sem kezdhetik el, erről a közlekedési hatóság dönt. Vagyis bizonytalan, hogy meddig kell tárolniuk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ezzel szemben a becsületes és jogkövető tulajdonos legális és kijelölt bontóba viszi használhatatlan autóját, ezek listája megtalálható a www.nkh.hu honlapon, a regisztrált bontók címen. Mindezért a tulajdonosnak fizetnie kell, pedig egy EU irányelv értelmében a tagállamoknak gondoskodniuk kellene arról, hogy az utolsó tulajdonosnak vagy üzemben tartónak a bontóba történő szállítás se jelentsen költséget.

A bontási átvételi igazolás 2950 forintba kerül, október elsejétől pedig az okmányirodákban a további ügyintézésért 2390 forintot kell fizetni.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 2. szombat
Lujza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 2. 19:16
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem