Roncsautók szerteszét: kevesen szabadulnak meg tőlük legális úton!

Pénzcentrum
2009. december 3. 08:47

A roncsautótól meg lehet szabadulni a törvényes utat végigjárva, vagy a rövidebb és olcsóbb, de illegális és környezetszennyező megoldást választva. Utóbbira több a példa hazánkban - írja a Népszabadság.

Semmibe nem kerül úgy megszabadulni a régi autótól, hogy ott hagyjuk egy erdőben, azonosíthatatlanná tesszük az alváz- és motorszámot, aztán bejelentjük a rendőrségen, hogy ellopták, majd hatvan nap elteltével az okmányirodában a gépjárművet hivatalosan is kivonják a forgalomból. Ez azonban illegális.

Ekkor a törvény szerint az önkormányzatnak a roncsot a legközelebbi kijelölt bontóba kell vitetnie, ám a bontási igazolást nem adhatja ki, mivel az autó tulajdonosa nem az önkormányzat, ezért a közlekedési hatóság nem engedélyezi a bontási átvételi igazolás kiállítását - ezt egy kormányrendelet mondja ki.

Itthon négy év alatt 312 ezer gépkocsit vontak ki a forgalomból, ám csak 136 ezerhez adtak ki bontási átvételi igazolást, vagyis 176 ezer pihen valahol, szaporítva a korábban felhalmozódott, közel százezres állományt. Nagy László, a Gépjárműbontók Országos Egyesületének (GOE) alelnöke szerint átmeneti kivonás keretében további hatvanezer autó pihen országszerte különböző jogcímeken: lopás, múzeumi előminősítés, külföldre történt értékesítés vagy a tulajdonos elhalálozása miatt.

Egy új törvény értelmében a bontósoknak 2010. január elsejétől festékrétegmérővel kell vizsgálniuk és fényképekkel dokumentálniuk az átvételt, de a bontást ekkor sem kezdhetik el, erről a közlekedési hatóság dönt. Vagyis bizonytalan, hogy meddig kell tárolniuk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezzel szemben a becsületes és jogkövető tulajdonos legális és kijelölt bontóba viszi használhatatlan autóját, ezek listája megtalálható a www.nkh.hu honlapon, a regisztrált bontók címen. Mindezért a tulajdonosnak fizetnie kell, pedig egy EU irányelv értelmében a tagállamoknak gondoskodniuk kellene arról, hogy az utolsó tulajdonosnak vagy üzemben tartónak a bontóba történő szállítás se jelentsen költséget.

A bontási átvételi igazolás 2950 forintba kerül, október elsejétől pedig az okmányirodákban a további ügyintézésért 2390 forintot kell fizetni.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm