18 °C Budapest

A roncsprémium lendítette fel az autóeladásokat

2009. november 6. 18:02

Javarészt a roncsautó-prémiumnak köszönhetően 31,6%-kal növekedtek az újautó-értékesítések októberben, ezzel az autóeladások idei rekordot döntöttek Nagy-Britanniában.

Összesen 168.942 darab autó talált gazdára a múlt hónapban a brit autógyártók és autókereskedők társasága (SMMT) adatai szerint Nagy-Britanniában. Az érték 31,6%-kal haladta meg az előző év azonos hónapjának értékesítési számát, és a válság kirobbanása óta az október volt a legjobb hónap az autókereskedők számára - írja a BBC.

A piac erőre kapása nagyban köszönhető a nemrég bevezetett roncsprémiumnak, melynek keretében a 10 évnél idősebb autót lecserélők most kétezer font kedvezményt kapnak az újautó árából. A program költségeit a kormányzat és az autógyártók egymás közt osztják meg. Az SMMT becslései alapján az értékesítések legalább 20%-a volt köszönhető ennek az intézkedésnek.

Az újautók értékesítését segíti továbbá a jövő évi áfaemelés is. Január 1-jén ugyanis a jelenlegi 15%-ról várhatóan 17,5%-ra fog emelkedni a forgalmi adó. Érthető tehát, hogy aki csak teheti, előrébb hozza pár hónappal a fogyasztását. Emellett a jó eladási számokban az is közrejátszik, hogy csökkentek a jelzáloghitelek kamatai is, és a közüzemi költségek is mérséklődtek valamelyest az elmúlt időszakban Nagy-Britanniában.


Általánosságban elmondható, hogy a briteknél toronymagasan a Ford a legkeresettebb. A 2009-es eladási listák első és második helyén is ennek az autómárkának a típusai állnak. A Ford modelljeit az Opel Corsa és Astra követi, az 5. legkelendőbb autótípus pedig a VW Golf, melyből valamivel több, mint 48 ezer darabot adtak el a szigetországban.

NEKED AJÁNLJUK
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 22. szerda
Júlia, Rita
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem