24 °C Budapest

A roncsprémium lendítette fel az autóeladásokat

2009. november 6. 18:02

Javarészt a roncsautó-prémiumnak köszönhetően 31,6%-kal növekedtek az újautó-értékesítések októberben, ezzel az autóeladások idei rekordot döntöttek Nagy-Britanniában.

Összesen 168.942 darab autó talált gazdára a múlt hónapban a brit autógyártók és autókereskedők társasága (SMMT) adatai szerint Nagy-Britanniában. Az érték 31,6%-kal haladta meg az előző év azonos hónapjának értékesítési számát, és a válság kirobbanása óta az október volt a legjobb hónap az autókereskedők számára - írja a BBC.

A piac erőre kapása nagyban köszönhető a nemrég bevezetett roncsprémiumnak, melynek keretében a 10 évnél idősebb autót lecserélők most kétezer font kedvezményt kapnak az újautó árából. A program költségeit a kormányzat és az autógyártók egymás közt osztják meg. Az SMMT becslései alapján az értékesítések legalább 20%-a volt köszönhető ennek az intézkedésnek.

Az újautók értékesítését segíti továbbá a jövő évi áfaemelés is. Január 1-jén ugyanis a jelenlegi 15%-ról várhatóan 17,5%-ra fog emelkedni a forgalmi adó. Érthető tehát, hogy aki csak teheti, előrébb hozza pár hónappal a fogyasztását. Emellett a jó eladási számokban az is közrejátszik, hogy csökkentek a jelzáloghitelek kamatai is, és a közüzemi költségek is mérséklődtek valamelyest az elmúlt időszakban Nagy-Britanniában.


Általánosságban elmondható, hogy a briteknél toronymagasan a Ford a legkeresettebb. A 2009-es eladási listák első és második helyén is ennek az autómárkának a típusai állnak. A Ford modelljeit az Opel Corsa és Astra követi, az 5. legkelendőbb autótípus pedig a VW Golf, melyből valamivel több, mint 48 ezer darabot adtak el a szigetországban.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 27. 19:17