5 °C Budapest

A roncsprémium lendítette fel az autóeladásokat

2009. november 6. 18:02

Javarészt a roncsautó-prémiumnak köszönhetően 31,6%-kal növekedtek az újautó-értékesítések októberben, ezzel az autóeladások idei rekordot döntöttek Nagy-Britanniában.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Összesen 168.942 darab autó talált gazdára a múlt hónapban a brit autógyártók és autókereskedők társasága (SMMT) adatai szerint Nagy-Britanniában. Az érték 31,6%-kal haladta meg az előző év azonos hónapjának értékesítési számát, és a válság kirobbanása óta az október volt a legjobb hónap az autókereskedők számára - írja a BBC.

A piac erőre kapása nagyban köszönhető a nemrég bevezetett roncsprémiumnak, melynek keretében a 10 évnél idősebb autót lecserélők most kétezer font kedvezményt kapnak az újautó árából. A program költségeit a kormányzat és az autógyártók egymás közt osztják meg. Az SMMT becslései alapján az értékesítések legalább 20%-a volt köszönhető ennek az intézkedésnek.

Az újautók értékesítését segíti továbbá a jövő évi áfaemelés is. Január 1-jén ugyanis a jelenlegi 15%-ról várhatóan 17,5%-ra fog emelkedni a forgalmi adó. Érthető tehát, hogy aki csak teheti, előrébb hozza pár hónappal a fogyasztását. Emellett a jó eladási számokban az is közrejátszik, hogy csökkentek a jelzáloghitelek kamatai is, és a közüzemi költségek is mérséklődtek valamelyest az elmúlt időszakban Nagy-Britanniában.


Általánosságban elmondható, hogy a briteknél toronymagasan a Ford a legkeresettebb. A 2009-es eladási listák első és második helyén is ennek az autómárkának a típusai állnak. A Ford modelljeit az Opel Corsa és Astra követi, az 5. legkelendőbb autótípus pedig a VW Golf, melyből valamivel több, mint 48 ezer darabot adtak el a szigetországban.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 19. szerda
Sára, Márió
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?