Elég volt a roncsautókból!

2009. augusztus 26. 09:17

Szlovákia nem tervezi a költségvetés által támogatott autócsere-program harmadik fordulóját, mert az eddigiek felemás eredményt hoztak. Az igaz, hogy a második program során július végéig 36 600 gépkocsit rendeltek meg a vevők, ám annak csak 9,19 százalékát - tehát 2654 darabot - gyártották Szlovákiában. Az ellenzék szerint ezzel a kormány a hazai gyártók és kereskedők helyett a külföldieket támogatta.

Németország sem tervez újabb programot az autóvásárlás ösztönzésére a jelenlegi ötmilliárd eurós keret rövidesen bekövetkező kimerülése után. Bár a kormány nem tervezi a recesszió hatásának megfordítására bevezetett egyszeri program folytatását, készül egy javaslat, mely szerint az autógyári dolgozók a jelenleginél nagyobb adókedvezményt kapnának, ha munkáltatójuk modelljei közül választanak új járművet maguknak - írta a Világgazdaság.

Az amerikai roncsautóprogram viszont várakozásokat meghaladó eredménnyel zárult, hiszen csak júliusban 625 ezer új autó talált gazdára, az eredetileg tervezett hárommilliárd dolláros keret pedig már kimerült. Az amerikai kormány azon autók lecserélését támogatta, melyek fogyasztása meghaladta a 13 litert 100 kilométeren.

Bár két hónap alatt jelentősen felpörgött a kereskedők forgalma, azonban többen tartanak attól, hogy véget ér a menetelés: ha ugyanis a gazdaság nem áll talpra, úgy az év második felében már csak nagyon kevesen vásárolnak majd autót.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?