5 °C Budapest

70 mrd Ft-ot kaszál az állam az autósokon

2009. június 25. 08:00

Soha nem látott mértékű benzin- és gázolajár emelkedésre lehet számítani július 1-től a hazai kutaknál annak nyomán, hogy egyszerre növekszik a jövedéki adó és az ÁFA kulcs. Ezeknek az adóemeléseknek köszönhetően a költségvetés éves szinten mintegy 70 mrd Ft többletbevételhez jut.

Mint arra korábbi írásunkban már felhívtuk a figyelmet, a hazai üzemanyagárak 7% körüli mértékben fognak emelkedni július 1-től a jövedéki adó és az ÁFA kulcs emelése miatt, melynek hatására a benzin adótartalma 56, a gázolajé pedig 53%-ra emelkedik.

2009.06.19 06:20
Kapaszkodj meg: óriási benzináremelés jön!


Ezek az adóváltozások a portfolio.hu számításai szerint nagyságrendileg 70 mrd Ft-os költségvetési többletbevételt fognak eredményezni éves szinten, azaz - tekintve hogy az üzemanyag-fogyasztás nagyjából fele-fele arányban oszlik meg a két félév között - az idei évben 35 mrd Ft-os pluszra számíthat az állam az autósoktól és a fuvarozóktól.

Az alábbi számítások során:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- a MÁSZ adataiból indultunk ki, melyek a piacnak körülbelül a 85%-át fedik le;
- a töltőállomások forgalmánál 30%-os fuvarozói arányt tételeztünk fel a gázolaj esetében (a legnagyobb fuvarozók saját kutakat használnak);
- a fuvarozók által nem töltőállomásokon felhasznált gázolaj mennyiségét - a jövedéki adó bevételek alapján - 2 mrd literre becsültük;
- az idei évre várt fogyasztást az első negyedéves volumen dinamika alapján kalkuláltuk, a fuvarozók esetében pedig 20%-os visszaeséssel számoltunk;
- tekintve hogy az üzemanyagok kereslete erősen árrugalmatlan, nem számoltunk az árnövekedésből adódó kereslet visszaeséssel;
- a fuvarozók esetében az ÁFA visszaigénylés miatt csak a jövedéki adó emelkedés hatásával számoltunk.

Természetesen a számos bizonytalansági faktor következtében az alábbi számítás nem pontos, a nagyságrendet azonban véleményünk szerint kiválóan szemlélteti.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm