3 °C Budapest

70 mrd Ft-ot kaszál az állam az autósokon

2009. június 25. 08:00

Soha nem látott mértékű benzin- és gázolajár emelkedésre lehet számítani július 1-től a hazai kutaknál annak nyomán, hogy egyszerre növekszik a jövedéki adó és az ÁFA kulcs. Ezeknek az adóemeléseknek köszönhetően a költségvetés éves szinten mintegy 70 mrd Ft többletbevételhez jut.

Mint arra korábbi írásunkban már felhívtuk a figyelmet, a hazai üzemanyagárak 7% körüli mértékben fognak emelkedni július 1-től a jövedéki adó és az ÁFA kulcs emelése miatt, melynek hatására a benzin adótartalma 56, a gázolajé pedig 53%-ra emelkedik.

2009.06.19 06:20
Kapaszkodj meg: óriási benzináremelés jön!


Ezek az adóváltozások a portfolio.hu számításai szerint nagyságrendileg 70 mrd Ft-os költségvetési többletbevételt fognak eredményezni éves szinten, azaz - tekintve hogy az üzemanyag-fogyasztás nagyjából fele-fele arányban oszlik meg a két félév között - az idei évben 35 mrd Ft-os pluszra számíthat az állam az autósoktól és a fuvarozóktól.

Az alábbi számítások során:

- a MÁSZ adataiból indultunk ki, melyek a piacnak körülbelül a 85%-át fedik le;
- a töltőállomások forgalmánál 30%-os fuvarozói arányt tételeztünk fel a gázolaj esetében (a legnagyobb fuvarozók saját kutakat használnak);
- a fuvarozók által nem töltőállomásokon felhasznált gázolaj mennyiségét - a jövedéki adó bevételek alapján - 2 mrd literre becsültük;
- az idei évre várt fogyasztást az első negyedéves volumen dinamika alapján kalkuláltuk, a fuvarozók esetében pedig 20%-os visszaeséssel számoltunk;
- tekintve hogy az üzemanyagok kereslete erősen árrugalmatlan, nem számoltunk az árnövekedésből adódó kereslet visszaeséssel;
- a fuvarozók esetében az ÁFA visszaigénylés miatt csak a jövedéki adó emelkedés hatásával számoltunk.

Természetesen a számos bizonytalansági faktor következtében az alábbi számítás nem pontos, a nagyságrendet azonban véleményünk szerint kiválóan szemlélteti.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?