1 °C Budapest

Szabálytalanul állított parkolóórák a fővárosban

2009. június 24. 08:32

Az Emberibb Parkolásért Mozgalom szerint a fővárosi parkolójegy-kiadó automaták többségét szabálytalanul, törvénysértő módon, építési engedélyek nélkül állították fel. A parkolási társaságok arra hivatkoznak, hogy az órákra nem kell építési engedély.

A parkolóórák az építési szabályok szerint áthágják az előírásokat, így elvileg le kellene bontani őket - állítja az Emberibb Parkolásért Mozgalom (EPM). "50 parkolóórából csupán 1-2 szabályos, s a szabálytalanul felállított órák számát nehéz megbecsülni, mi is most mérjük fel a pontos helyzetképet. Fényképekkel tudjuk bizonyítani állításunkat" - mondta Murányi József, az EPM főtitkára.

Murányi kifejtette, hogy az építési előírások alapján az épületek falaitól 2,4 méterre kell felállítani a jegykiadó automatákat. A parkolási társaságok álláspontja ellenben az, hogy a parkolóórákra építési engedély nem kell, és a 2,4 méteres távolság tartása a faltól Budapest túlnyomó részén kivitelezhetetlen.

"Építési engedély ugyan valóban nem kell a felállításukhoz, de a szigorú szabályoknak akkor is eleget kell tenni. A házfalak mellett álló órák nemcsak a takarítást és a házak karbantartási, felújítási munkáit zavarják, babakocsival sem lehet elmenni mellettük. A szabálytalan automatákat fel kellene szedni, és szabályosan újratelepíteni." - érvelt Murányi.

Nem elég, hogy drága, de még jogszabályellenes is az automaták kihelyezése? (Fotó: Horváth Péter Gyula, Forrás: Magyar Hírlap)

A mozgalom fényképeket mellékelve juttatta el kifogásait több fővárosi kerület jegyzőjének, akik hivatalból kötelesek a törvénytelenségeket kivizsgálni és eljárást indítani. "Már jó ideje elküldtük a dokumentumokat, a jegyzőknek 30 napon belül kellett volna lefolytatniuk a közigazgatási eljárást, ám a 30 nap letelt, így jelentős jogkésedelemben vannak" - mondta a főtitkár.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az EPM kíváncsi rá, hogy kettős mércével mér-e az önkormányzat, és érthetetlennek tartja, hogy a világ egyik legdrágább parkolási tarifáit bevezető városban szabálytalanul helyezik ki a parkolóórák 90 %-át.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm