7 °C Budapest

Szabálytalanul állított parkolóórák a fővárosban

2009. június 24. 08:32

Az Emberibb Parkolásért Mozgalom szerint a fővárosi parkolójegy-kiadó automaták többségét szabálytalanul, törvénysértő módon, építési engedélyek nélkül állították fel. A parkolási társaságok arra hivatkoznak, hogy az órákra nem kell építési engedély.

A parkolóórák az építési szabályok szerint áthágják az előírásokat, így elvileg le kellene bontani őket - állítja az Emberibb Parkolásért Mozgalom (EPM). "50 parkolóórából csupán 1-2 szabályos, s a szabálytalanul felállított órák számát nehéz megbecsülni, mi is most mérjük fel a pontos helyzetképet. Fényképekkel tudjuk bizonyítani állításunkat" - mondta Murányi József, az EPM főtitkára.

Murányi kifejtette, hogy az építési előírások alapján az épületek falaitól 2,4 méterre kell felállítani a jegykiadó automatákat. A parkolási társaságok álláspontja ellenben az, hogy a parkolóórákra építési engedély nem kell, és a 2,4 méteres távolság tartása a faltól Budapest túlnyomó részén kivitelezhetetlen.

"Építési engedély ugyan valóban nem kell a felállításukhoz, de a szigorú szabályoknak akkor is eleget kell tenni. A házfalak mellett álló órák nemcsak a takarítást és a házak karbantartási, felújítási munkáit zavarják, babakocsival sem lehet elmenni mellettük. A szabálytalan automatákat fel kellene szedni, és szabályosan újratelepíteni." - érvelt Murányi.

Nem elég, hogy drága, de még jogszabályellenes is az automaták kihelyezése? (Fotó: Horváth Péter Gyula, Forrás: Magyar Hírlap)

A mozgalom fényképeket mellékelve juttatta el kifogásait több fővárosi kerület jegyzőjének, akik hivatalból kötelesek a törvénytelenségeket kivizsgálni és eljárást indítani. "Már jó ideje elküldtük a dokumentumokat, a jegyzőknek 30 napon belül kellett volna lefolytatniuk a közigazgatási eljárást, ám a 30 nap letelt, így jelentős jogkésedelemben vannak" - mondta a főtitkár.

Az EPM kíváncsi rá, hogy kettős mércével mér-e az önkormányzat, és érthetetlennek tartja, hogy a világ egyik legdrágább parkolási tarifáit bevezető városban szabálytalanul helyezik ki a parkolóórák 90 %-át.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 5. 13:30