Hamarabb véget érhet a nyaralás, mint szeretnéd!

2009. június 12. 06:17

Jön a nyár, a szabadságolások ideje, aki teheti, nekiindul a világnak, hogy kipihenje a téli hajtást, egészséges barnára süljön és igyekezzen új élményekkel gazdagodni. A várva várt nyaralás azonban egy perc alatt dugába dőlhet, akár már az autópályán. Autós tippek nyári utazóknak.

Utazás előtt

Hosszabb nyaralásra, külföldi útra csak kifogástalan állapotban lévő autóval érdemes nekiindulni, mivel egy kényszerű szervízelés mind időben, mind pénzben nagyon sokba kerülhet. És ki szeretne a nyaralásából akárcsak egy percet is vadidegen szerelőkkel vitatkozva tölteni hibákról és nyaralási költségekről? Ellenőrizzük tehát a folyadékszinteket: hűtővíz, olaj, ablakmosó; haladóknak fék- és szervófolyadék. Ha a klíma nem hűt rendesen, érdemes azt is feltöltetni: egy dugó az augusztusi horvát autópályán legvégső esetben akár hőgutához is vezethet. Persze a legegyszerűbb elvinni a legközelebbi szervízbe az autót és jó alaposan átnézetni.

Érdemes megnézni, milyen állapotban vannak a gumik, különös tekintettel a szinte sosem látott pótgumira. Kellemetlen meglepetésektől kímáli meg magát az ember, ha száz százalékig biztos benne, hogy az ötödik abroncs is hibátlan és természetesen fel is van fújva. Akinek elég nagy a csomagtartója, vagy egyszerűen csak szereti elkerülni a kellemetlenségeket, tegyen a csomagtartóba egy pótkannányi üzemanyagot is. Eltévedések és dugók esetén jól jöhet az a néhány liter nafta, amellyel elvánszoroghatunk a legközelebbi kútig.

Bár a gépjármű alapvetően benzinnel megy, azért nem árt ellenőrizni, hogy a papírokkal is minden rendben van-e. Ellenőrizzük, mikor jár le a jogosítványunk, a műszaki vizsga, és a kötelező. Ez utóbbinak meglétét nemzetközi szinten az úgynevezett zöld kártya biztosítja, mely nem azonos a a környezetvédelmi felülvizsgálatot igazoló, hasonló nevű kártyával. Céges autósok figyelem: Magyarországon forgalomba helyezett járművel a forgalmi engedély szerinti tulajdonos, illetve üzembentartó kivételével más személy csak a tulajdonos írásos hozzájárulásával lépheti át a határt.

Bár a környező országokban nem szokták ellenőrizni, külföldi utaknál elvileg szériatartozék az autó hátuljára ragasztott "felségjelzés", vagyis H-betű is: a rendszámtáblán lévő H-betű ezt elvileg nem helyettesíti. Tegyünk be néhány kék-sárga baleseti bejelentőt, közismertebb nevén "betétlapot". A bejelentő kitöltése és elküldése "esemény" esetén a biztosítókhoz amúgy is jogszabályi kötelezettség. Ezek kinézete elvileg egységes nemzetközi szinten, vagyis minden országban ugyanúgy néz ki és ugyanúgy kell kitölteni.

Ha tudjuk, milyen irányba kalandozunk, gondoljunk egy kicsit előre az útvonal mentén! Hazánkban is kaphatóak az osztrák, a cseh és a szlovák autópályákra érvényes matricák, ezeket érdemes még itthon, forintért megvásárolni.

Ha van, akkor célszerű áttekinteni a casco szerződésünk szabályzatát. A casco biztosítások egyik fontos szolgáltatása, hogy a biztosító társaságok megtérítik a sérült jármű mentésével, szállításával, tárolásával kapcsolatos költségeket. Érdemes azonban külföldre utazás előtt meggyőződni arról, hogy a biztosítótársaság a Magyarország területén kívül bekövetkező járműkárokra az említett költségeket hogyan téríti meg.

Ha nincs ilyen szerződésünk, az autós utakra az utasbiztosítás mellé általában lehetséges autós kiegészítő biztosítást is kötni. Mivel egy nyugati országban bekövetkezett lerobbanás és komolyabb szervízelés költségei mindenestül akár egy 8-10 éves autó árával vetekszenek megéri néhány ezer forintot a biztonságunkra áldozni. (Ez egyben azt is jelenti, hogy van olyan kár, amivel egy 8-10 éves autót már nem érdemes külföldről hazaszállítatni, vagy ott megjavíttatni, vagyis gazdaságilag a legoptimálisabb dolog, amit a tulajdonos tehet, hogy otthagyja az autót az út szélén.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ezen biztosítások szolgáltatásai közé tartozik szerződéstől függően a helyszíni javító küldése, szervízbe szállítás, valamint autómentővel történő hazaszállítás költségeinek térítése, illetve tartalmazhat a biztosítás egyéb szolgáltatásokat is: kapcsolattartás a szervízzel, a gépjárműben utazók továbbutazásának, szállásának megszervezése, szállásköltség megtérítése, bérautó biztosítása. Az utazás előtt praktikus az assistance szolgáltató telefonszámát feljegyezni.

Utazás közben

A hosszú útra indulás két kedvelt időpontja Magyarországon a munka utáni, illetve kora hajnali időpont. Csakhogy a fáradság nagyon rontja a koncentrációt, félig csukott szemmel vezetve pedig hamarabb véget érhet a nyaralás, mint szeretnénk. És a végállomás sem biztos, hogy vonzó. Még kipihenten se vezessünk 2-3 óránál többet. Ennyit időnként érdemes kiszállni és felfrissülni: együnk-igyunk, mossuk meg az arcunkat és tornáztassuk meg végtagjainkat!

Ne próbáljuk magunkat kávéval, energiaitalokkal ébren tartani, inkább aludjunk egy rövidet a parkolóban. Légkondicionálót használva is húzzuk le időnként az ablakokat, hogy friss oxigén jusson az utastérbe.

Utazás előtt tilos a nehéz ételek fogyasztása, mivel ezek rontják a koncentrációt. Inkább együnk többször keveset: egy kis szendvicset, almát, banánt. Ülésünket, ha van rá mód, a megszokottnál kissé magasabbra állítsuk, amivel javíthatjuk a szervezet vérkeringését, csökkentve ezzel a fáradékonyságot. Ha az ülést túlzottan hátratoljuk, annak pereme könnyen elnyomhatja a combban az ereket, amitől zsibbadni kezd a lábunk. Bár az autópályán - különösen tempomattal - nincs is rájuk túl sok szükség, vészhelyzetben kritikus tizedmásodperceket veszíthetünk fatuskóvá merevedett lábaink miatt. Ne feledjük: autópályán 130-as tempónál a gépjármű másodpercenként 36 métert tesz meg.

Jó utat és balesetmentes közlekedést kívánunk!

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?