13 °C Budapest

Tuti tippek nyaralás előtt: mire figyelj, ha autót bérelsz

Pénzcentrum
2009. június 23. 05:55

Nyaralások során egyre többen döntenek úgy, hogy a pihenéssel tölthető csekélyke időt nem pazarolják vonatozásra, buszozásra, inkább autót bérelnek, ami akár még olcsóbb is lehet, mint tömegközlekedés. Kellemetlen meglepetések persze itt is érhetnek minket, akár még az autó leadása után is, érdemes tehát informálódni, mielőtt a bérleti szerződést aláírnánk.

Hogyan válasszunk autót?

Manapság az interneten már több tucat olyan keresőmotort találunk, amely akár 20-30 autókölcsönző ajánlatait is össze képes hasonlítani, és ezek közül az általunk megadott paraméterek szerinti legjobb ajánlatot adja eredményül. Ha nem figyelünk oda, könnyen előfordulhat fontos részleteket mégis figyelmen kívül hagyunk, ami utólag jóval magasabb számlát eredményez.

A legfontosabb kérdések nyílván azok, hogy mekkora autóra van szükségünk, milyen célra szeretnék igénybe venni - nem mindegy, hogy városi, vagy hegyvidéki utakon kívánjuk használni a járművet - , hányan utazunk az autóban, mennyi csomagot szeretnék belegyömöszölni, és persze, hogy mennyi időre szeretnénk kibérelni azt. Utóbbit érdemes alaposan átgondolni, hiszen a legtöbb cégnél napi díjat számítanak fel az autókért, így egy plusz óra akár egy napi díjat is elvihet.

Mire ügyeljünk bérlés előtt?

A legtöbb probléma általában abból adódik, hogy az autó lefoglalása előtt nem tájékozódunk a szerződési feltételekről. Bár nem ez az első dolog, ami eszünkbe jut indulás előtt, mégis mindenképp érdemes például utána olvasni a lemondási feltételeknek, illetve az anyagi vonzatának, nehogy az elmaradt nyaralás kellemetlen érzését még egy nagyobb összeg felesleges kidobása is tetézze.

Aki bérelt már autót, annak talán nem okoz meglepetést, hogy a jogosítvány még nem biztos, hogy elegendő a szerződés megkötéséhez. A legtöbb nagy autókölcsönző cég feltételül szabja, hogy a bérlő, illetve aki az autót vezeti 25 évesnél idősebb legyen. 25 év alatti autóbérlők esetében általában pótdíjat számítanak fel (Young Person's Surcharge), ami jelentősen megnövelheti a bérlés költségét, ráadásul sokszor online foglalás esetében fel sem tüntetik az árban, hanem csak helyben közlik ennek tényét.

Az életkoron kívül azt is gyakran kikötik, hogy legalább 2 éve vezetői engedéllyel rendelkezzen az bérlő, sőt egyes EU-n kívüli országokban még nemzetközi jogosítványt is kérhetnek. Érdemes tehát ezekről foglalás előtt informálódni a kölcsönző cégnél.

Mit tartalmaz a bérleti díj?

Az autó kiválasztása után alaposan nézzünk utána, hogy a kecsegtető alacsony ár valóban minden költséget fedez-e. A legfontosabb a biztosítási díjban foglaltak ellenőrzése, vagyis hogy milyen esetekre terjed ki, és mikor terhel minket az anyagi felelősség a biztosítási esemény bekövetkezésekor.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az egyik legfontosabb dolog, amit a bérlemény biztosításáról tudni kell, az az önrész mértéke, ameddig felelősséggel tartozunk az autóban keletkezett kárért, vagyis amennyit mindenképp nekünk kell állnunk baleset esetén. Természetesen extra díj ellenében ettől a kockázattól is megszabadulhatunk, vagyis önrészt sem kell állni.

A legtöbb autókölcsönző esetében a töréskárt fedezi a kölcsönzés díja. Azonban ha az ablakokban, légzsákokban, gumikban, a tetőben keletkezik valami kár, továbbá a vontatás díjára és a hanyagságból vagy szándékosan elkövetett károkra nem mindig érvényes a biztosítás (Super collision damage waiver). Érdemes tehát elolvasni az apró betűs részeket.

Mit nem tartalmaz a bérleti díj?

Azon talán senki nem lepődik meg, hogy az üzemanyagért bizony külön kell fizetni, és ha teli tankkal vesszük át az autót, akkor ugyanúgy kell visszaadni is. Ha erről elfeledkeznénk, bizony megüthetjük a bokánkat, igen magas pótdíjakat emelhetnek le ugyanis számlánkról. Előfordul olyan is, hogy üres tankkal adjuk vissza a járművet, ekkor azonban már előre felszámítanak egy tanknyi üzemanyagot.

Régebben gyakori árképzési forma volt a kilométerdíj alkalmazása, amikor is egy bizonyos távolság, napi, vagy a bérleti időre meghatározott limit felett további díjat számítottak fel. Ma ez már ritkább, de érdemes mégis utána olvasni, mielőtt megrendelnénk a szolgáltatást.

Nem mindegy az sem, hogy hol adjuk le, illetve vesszük fel az autót. Reptereken előfordulhat ugyanis, hogy kiegészítő díjat számítanak fel ezért - nézzük meg, hogy az ajánlatban ez már szerepel-e. Ugyanitt érdemes megjegyezni azt is, hogy a repülőtereken leadott autót kijelölt helyen szabad csak letenni, máskülönben komoly parkolási díjakat számíthatnak fel utólag.

És még egy dolog, ami akár a kölcsönzést is meghiúsíthatja: a legtöbb nagy autókölcsönzőnél nem lehet készpénzzel fizetni, sőt még bankkártyák közül sem akármelyikkel, van hogy még a dombornyomott betéti kártyás sem fogadják el, csak a hitelkártyát. Ennek oka az, hogy bérlés előtt óvadékként egy meghatározott összeget, biztonsági letétet ott kell hagyni, amit zárolnak, majd az autó hibátlan visszaszolgáltatása esetén feloldanak. Azonban előfordulhat olyan is, hogy elfogadják ugyan készpénzben a letétként elhelyezett pénzt, visszafizetéskor viszont csak utólag, csekken adják vissza a pénzt.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. február 29. csütörtök
Elemér
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem