13 °C Budapest

Tuti tippek nyaralás előtt: mire figyelj, ha autót bérelsz

Pénzcentrum
2009. június 23. 05:55

Nyaralások során egyre többen döntenek úgy, hogy a pihenéssel tölthető csekélyke időt nem pazarolják vonatozásra, buszozásra, inkább autót bérelnek, ami akár még olcsóbb is lehet, mint tömegközlekedés. Kellemetlen meglepetések persze itt is érhetnek minket, akár még az autó leadása után is, érdemes tehát informálódni, mielőtt a bérleti szerződést aláírnánk.

Hogyan válasszunk autót?

Manapság az interneten már több tucat olyan keresőmotort találunk, amely akár 20-30 autókölcsönző ajánlatait is össze képes hasonlítani, és ezek közül az általunk megadott paraméterek szerinti legjobb ajánlatot adja eredményül. Ha nem figyelünk oda, könnyen előfordulhat fontos részleteket mégis figyelmen kívül hagyunk, ami utólag jóval magasabb számlát eredményez.

A legfontosabb kérdések nyílván azok, hogy mekkora autóra van szükségünk, milyen célra szeretnék igénybe venni - nem mindegy, hogy városi, vagy hegyvidéki utakon kívánjuk használni a járművet - , hányan utazunk az autóban, mennyi csomagot szeretnék belegyömöszölni, és persze, hogy mennyi időre szeretnénk kibérelni azt. Utóbbit érdemes alaposan átgondolni, hiszen a legtöbb cégnél napi díjat számítanak fel az autókért, így egy plusz óra akár egy napi díjat is elvihet.

Mire ügyeljünk bérlés előtt?

A legtöbb probléma általában abból adódik, hogy az autó lefoglalása előtt nem tájékozódunk a szerződési feltételekről. Bár nem ez az első dolog, ami eszünkbe jut indulás előtt, mégis mindenképp érdemes például utána olvasni a lemondási feltételeknek, illetve az anyagi vonzatának, nehogy az elmaradt nyaralás kellemetlen érzését még egy nagyobb összeg felesleges kidobása is tetézze.

Aki bérelt már autót, annak talán nem okoz meglepetést, hogy a jogosítvány még nem biztos, hogy elegendő a szerződés megkötéséhez. A legtöbb nagy autókölcsönző cég feltételül szabja, hogy a bérlő, illetve aki az autót vezeti 25 évesnél idősebb legyen. 25 év alatti autóbérlők esetében általában pótdíjat számítanak fel (Young Person's Surcharge), ami jelentősen megnövelheti a bérlés költségét, ráadásul sokszor online foglalás esetében fel sem tüntetik az árban, hanem csak helyben közlik ennek tényét.

Az életkoron kívül azt is gyakran kikötik, hogy legalább 2 éve vezetői engedéllyel rendelkezzen az bérlő, sőt egyes EU-n kívüli országokban még nemzetközi jogosítványt is kérhetnek. Érdemes tehát ezekről foglalás előtt informálódni a kölcsönző cégnél.

Mit tartalmaz a bérleti díj?

Az autó kiválasztása után alaposan nézzünk utána, hogy a kecsegtető alacsony ár valóban minden költséget fedez-e. A legfontosabb a biztosítási díjban foglaltak ellenőrzése, vagyis hogy milyen esetekre terjed ki, és mikor terhel minket az anyagi felelősség a biztosítási esemény bekövetkezésekor.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az egyik legfontosabb dolog, amit a bérlemény biztosításáról tudni kell, az az önrész mértéke, ameddig felelősséggel tartozunk az autóban keletkezett kárért, vagyis amennyit mindenképp nekünk kell állnunk baleset esetén. Természetesen extra díj ellenében ettől a kockázattól is megszabadulhatunk, vagyis önrészt sem kell állni.

A legtöbb autókölcsönző esetében a töréskárt fedezi a kölcsönzés díja. Azonban ha az ablakokban, légzsákokban, gumikban, a tetőben keletkezik valami kár, továbbá a vontatás díjára és a hanyagságból vagy szándékosan elkövetett károkra nem mindig érvényes a biztosítás (Super collision damage waiver). Érdemes tehát elolvasni az apró betűs részeket.

Mit nem tartalmaz a bérleti díj?

Azon talán senki nem lepődik meg, hogy az üzemanyagért bizony külön kell fizetni, és ha teli tankkal vesszük át az autót, akkor ugyanúgy kell visszaadni is. Ha erről elfeledkeznénk, bizony megüthetjük a bokánkat, igen magas pótdíjakat emelhetnek le ugyanis számlánkról. Előfordul olyan is, hogy üres tankkal adjuk vissza a járművet, ekkor azonban már előre felszámítanak egy tanknyi üzemanyagot.

Régebben gyakori árképzési forma volt a kilométerdíj alkalmazása, amikor is egy bizonyos távolság, napi, vagy a bérleti időre meghatározott limit felett további díjat számítottak fel. Ma ez már ritkább, de érdemes mégis utána olvasni, mielőtt megrendelnénk a szolgáltatást.

Nem mindegy az sem, hogy hol adjuk le, illetve vesszük fel az autót. Reptereken előfordulhat ugyanis, hogy kiegészítő díjat számítanak fel ezért - nézzük meg, hogy az ajánlatban ez már szerepel-e. Ugyanitt érdemes megjegyezni azt is, hogy a repülőtereken leadott autót kijelölt helyen szabad csak letenni, máskülönben komoly parkolási díjakat számíthatnak fel utólag.

És még egy dolog, ami akár a kölcsönzést is meghiúsíthatja: a legtöbb nagy autókölcsönzőnél nem lehet készpénzzel fizetni, sőt még bankkártyák közül sem akármelyikkel, van hogy még a dombornyomott betéti kártyás sem fogadják el, csak a hitelkártyát. Ennek oka az, hogy bérlés előtt óvadékként egy meghatározott összeget, biztonsági letétet ott kell hagyni, amit zárolnak, majd az autó hibátlan visszaszolgáltatása esetén feloldanak. Azonban előfordulhat olyan is, hogy elfogadják ugyan készpénzben a letétként elhelyezett pénzt, visszafizetéskor viszont csak utólag, csekken adják vissza a pénzt.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 25. 16:07