3 °C Budapest

Valakinek 20 %-os önerő mellett is megéri a lízingcsalás

Pénzcentrum
2009. május 6. 09:47

Az utóbbi időben inkább az értékesítési nehézségek, mint a lízingcsalások borzolták a lízingcégek kedélyét. A finanszírozók jóval körültekintőbbé váltak, mióta a korábbinál jóval kevesebb autó talál gazdára. A csalások számának csökkenéséhez a felügyeleti szigorítás is hozzájárult, de valakinek még önerő mellett is megéri külföldre vinni és eladni az autót.

Az önerő nélküli értékesítés tilalma és a rövidebb futamidő miatti magasabb törlesztőrészletek sokakat eltántorítottak az autóvásárlástól, ezzel arányosan a csalások száma is csökkent. A szigorításokat követően megdrágult a lízingcsalás, bár még a 20 %-os önerő befizetése estén is rentábilis lehet a külföldi értékesítés.

A kérelem benyújtásakor kötelezővé tették a munkáltatói jövedelemigazolás bemutatását, az alacsonyabb ügyszám következtében több idő jut egy kérelem bírálatára, ami megnehezíti az ügyeskedők dolgát.

A lízingcsalások során külföldre lopott autók jó részének útját a magyar finanszírozók csak követni tudják, a járműveket visszaszerezni nem. A legtöbb ilyen autó - az utólagos nyomozások alapján - Cipruson, Ukrajnában, Tunéziában, Algériában, Irakban és Törökországban fut tovább, ám találtak már Belgiumban is olyan kocsit, amelyet eredetileg Magyarországon helyeztek forgalomba és - más országok által igazolási alapként el nem ismert - törzskönyve egy magyar lízingcégnél van.

Az utóbbi évek egyik legnagyobb ügye az volt, amikor a görög hatóságok lefoglaltak számos Magyarországról lopott, Olaszországban behajózott autót, ám - miután kiderült, új tulajdonosaik jóhiszeműen vették azokat - később visszaadták őket a görög tulajdonosoknak. A magyar adatok szerint csak Görögországban jelenleg több mint 1400 olyan magyar autó fut, amelyet illegális úton vittek ki az országból.

Gablini: "Roncsprémium helyett áremelés jöhet az autópiacon!"

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?