13 °C Budapest

Valakinek 20 %-os önerő mellett is megéri a lízingcsalás

Pénzcentrum
2009. május 6. 09:47

Az utóbbi időben inkább az értékesítési nehézségek, mint a lízingcsalások borzolták a lízingcégek kedélyét. A finanszírozók jóval körültekintőbbé váltak, mióta a korábbinál jóval kevesebb autó talál gazdára. A csalások számának csökkenéséhez a felügyeleti szigorítás is hozzájárult, de valakinek még önerő mellett is megéri külföldre vinni és eladni az autót.

Az önerő nélküli értékesítés tilalma és a rövidebb futamidő miatti magasabb törlesztőrészletek sokakat eltántorítottak az autóvásárlástól, ezzel arányosan a csalások száma is csökkent. A szigorításokat követően megdrágult a lízingcsalás, bár még a 20 %-os önerő befizetése estén is rentábilis lehet a külföldi értékesítés.

A kérelem benyújtásakor kötelezővé tették a munkáltatói jövedelemigazolás bemutatását, az alacsonyabb ügyszám következtében több idő jut egy kérelem bírálatára, ami megnehezíti az ügyeskedők dolgát.

A lízingcsalások során külföldre lopott autók jó részének útját a magyar finanszírozók csak követni tudják, a járműveket visszaszerezni nem. A legtöbb ilyen autó - az utólagos nyomozások alapján - Cipruson, Ukrajnában, Tunéziában, Algériában, Irakban és Törökországban fut tovább, ám találtak már Belgiumban is olyan kocsit, amelyet eredetileg Magyarországon helyeztek forgalomba és - más országok által igazolási alapként el nem ismert - törzskönyve egy magyar lízingcégnél van.

Az utóbbi évek egyik legnagyobb ügye az volt, amikor a görög hatóságok lefoglaltak számos Magyarországról lopott, Olaszországban behajózott autót, ám - miután kiderült, új tulajdonosaik jóhiszeműen vették azokat - később visszaadták őket a görög tulajdonosoknak. A magyar adatok szerint csak Görögországban jelenleg több mint 1400 olyan magyar autó fut, amelyet illegális úton vittek ki az országból.

Gablini: "Roncsprémium helyett áremelés jöhet az autópiacon!"

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 26. vasárnap
Jusztina
38. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A siketek világnapja
Szeptember 26.
Tengerészeti világnap
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Szeptember 26.
A fehér kendő napja
Szeptember 26.
A szív világnapja
Szeptember 26.
A Szentírás vasárnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 25. 19:29