3 °C Budapest

Összeomlás szélén a General Motors: mi lesz Szentgotthárddal?

2009. március 4. 13:30

A GM európai leányvállalatai március végére teljesen fizetésképtelenné válhatnak, három gyár bezárhat, és akár 300 ezer állás is veszélybe kerülhet.

Fritz Henderson, a detroiti székhelyű autóipari világvállalat ügyvezető igazgatója szerint a General Motors leányvállalatait rendkívüli méretű likviditási válság fenyegeti a második negyedév elején, ha az európai kormányoktól nem kapnak sürgősségi segélyeket.

A kormányoktól 3,3 milliárd eurós gyorssegélyre számítanak, hogy stabilizálni tudják a GM-családba tartozó Opel és a Vauxhall anyagi helyzetét. Ha ez nem sikerül, a gyárak bezárása olyan lavinát indíthat el, ami akár 300 ezer dolgozó munkahelyének megszűnésével is járhat.

Fritz Henderson (Fotó: businessweek.com)


A Genfi Autószalonon nyilatkozó ügyvezető szerint az Opel és a Vauxhall financiális problémáira az jelenthet megoldást, ha elérhetővé teszik őket új befektetők számára. Ugyanakkor a dolgozóktól azt kérte, együtt vállaljanak áldozatot a cég jövője, és munkahelyük megtartása érdekében.

Ebben a cég vezetői is élen járnak: Carl-Peter Forster vezérigazgató például fapados repülőjárattal érkezett Genfbe, hogy a német pénzügyminiszterrel tárgyaljon a helyzet megoldásáról. A GM Németország mellett a brit, spanyol, lengyel és más kormányokkal is egyeztetett a gyorssegélyekről.

Spanyolországban Aragónia tartományi kabinetje 200 millió euróval segíti a katasztrofális pénzügyi helyzetben lévő autóóriásnak. A németek viszont a segítség feltételéül szabták, hogy a világ második legnagyobb autógyártója vállaljon garanciát arra, hogy a segélyből egyetlen cent sem jut tovább Detroitba.

A cég rendkívül súlyos helyzete miatt veszély fenyegeti a magyarországi Opel- gyárat is. A szentgotthárdi üzemben összesen 640-en dolgoznak. Ha a likviditási összeomlás valóban bekövetkezik, valószínűleg ez a gyár sem úszhatja meg leépítések nélkül.

Néhány napja azonban olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint Németországban a bochumi és az eisenachi üzemeket fenyegeti a bezárás veszélye, valamint a hollandiai Opel és a svédországi Saab-gyár zárhatja be a kapuit.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 27. 16:06