27 °C Budapest

Rés a pajzson: könnyebb az autópályán bliccelni!

Pénzcentrum
2009. február 20. 09:15

Szétverte az autópályadíj-ellenőrzés - zavarokkal, de működő - rendszerét 2007 decemberében az Országgyűlés. A közúti közlekedési törvény módosításával a feladatot elvették az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt.-től, és a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) kezébe adták. A 2009 januárjára időzített váltás feltételeinek megteremtéséről azonban a döntéshozók elfeledkeztek.

Tizedannyi autót tartóztattak fel és hatodannyi bliccelőt bírságoltak meg az NKH ellenőrei az idén januárban, mint egy évvel korábban az ÁAK mobil csoportjai. Az állami autópályák üzemeltetését végző cég legalábbis 2008 első hónapjában csaknem hatvanezer sztrádahasználót ellenőrzött, és közülük több mint nyolcszázzal ki is fizettették a személygépkocsiknál 15,3 ezer, kamionoknál 79,2 ezer forintos pótdíjat. Az ellenőri munkába idén januárban belépő, de első ellenőrzéseire csak a hónap közepén kivonuló NKH munkatársainak viszont kevesebb mint 6500 autót sikerült megállítaniuk, és pótdíjat is csak 122 esetben fizettettek.

Forintra pontosan egyelőre nem számolta ki senki, hogy a defektes díjellenőrzés milyen veszteséget okozott az útdíjbevételeket gyűjtő Útpénztárnak. Mindenesetre biztosra vehető, hogy az elmaradt bevétel összege akár néhány tízmillió forint is lehet. Még akkor is, ha az NKH elsősorban a legmagasabb összegű pótdíjat fizető kamionosokra koncentrált.

A legnagyobb tehergépkocsik közül a hatóság több mint 3700-at ellenőrzött. Nagy kaszálásra azonban már csak azért sem kerülhetett sor, mert épp a kamionosok bliccelnek a legritkábban: a tapasztalatok szerint ebben a kategóriában csupán a közlekedők 0,54 százaléka nem fizet a sztrádahasználatért.

A legtöbbször a motorkerékpárra, személygépkocsira, kisteherautóra nem veszik meg a virtuális matricát tulajdonosaik. A legkisebb kategóriában az autósok majdnem két százaléka mulasztja el a díjfizetést. Közülük azonban az NKH csupán kétezret ellenőrzött. Azaz figyelmét éppen a szigorúbb ellenőrzést igénylők kerülték el.

Ezzel együtt a személygépkocsival bliccelők nehezen úszhatják meg a büntetést. Az ÁAK kamerás ellenőrző rendszere ugyanis a változtatások ellenére is működik, és a sztrádán közlekedők 95 százalékát ellenőrzi. Hálóján csupán a külföldi autósok nem akadnak fenn. A rendszer ugyanis hiába jelzi, ha egy idegen rendszámú gépkocsi matrica nélkül halad az autópályákon, az utólagos pótdíj behajtására esetében nem mindig van lehetőség.

Holott a külföldiek még mindig sokszor bliccelnek: 2005-ben 2,55 százalékuk, tavaly 1,71 százalékuk nem fizetett a magyar autópályákon. Kiszűrésükre a megoldás a megállításos ellenőrzés lenne. A tetten ért külföldiek 73 százaléka ugyanis helyben kifizeti a pótdíjakat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Pénz, paripa, fegyver - nagyjából ezek hiányával magyarázhatja gyenge januári ellenőrző munkáját az NKH. A közlekedési hatóság ugyanis azon kívül, hogy az Országgyűlés megbízta az úthasználati díjak ellenőrzésével, lényegében semmit nem kapott feladataihoz. Első helyen a pénz hiányzott: az NKH-nak beígért 2,5 milliárd forint csak február közepén érkezett meg számlájára. A valamennyi fizetős utat és a határállomásokat figyelő kamerás rendszere pedig csupán terv maradt: a 17 milliárd forintos beruházással kiépítendő Nagy Testvér nem kapott szabad jelzést a kormánytól.

Nagyobb gondot jelentett, hogy a szakhatóságnál a kormányzati megszorítások jegyében létszámstopot rendeltek el. Így az NKH állományából hetven szakember hiányzik a díjköteles autópályákat és a főutakat használók megállításos ellenőrzéséhez. A szolgálatba küldhető ellenőrök kezét pedig megkötötte, hogy feladataik ellátásához az év elején eszközeik sem voltak. Az ÁAK kártyás és készpénzes pótdíjfizetést, valamint a rendszámok ellenőrzését egyaránt lehetővé tevő 13 gépkocsija ugyanis mindaddig telephelyén lezárva vesztegel, míg azokat az NKH egy sajátos közbeszerzési eljárással meg nem vásárolja.

A nevük elhallgatását kérő szakértők leghamarabb március végére, április elejére ígérnek érdemi változást. A várakozások szerint az NKH addigra megvásárolja az ÁAK speciálisan felszerelt járműveit. Javulást addig legfeljebb az hozhat, hogy a közlekedési hatóság meglévő 23 autóját felszerelte az ellenőrzéshez szükséges eszközökkel. Emellett az ellenőrök munkáját február közepétől 37 kézi adatellenőrző terminál segíti.

NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 17. 20:53
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem