6 °C Budapest

Körzetük az autópálya: tempósabban vadásznak a bliccelőkre!

Pénzcentrum
2009. január 7. 08:15

Lecserélték az ellenőröket az autópályákon: az útdíjfizetést elmulasztókra január 1-jétől a Nemzeti Közlekedési Hatóság vadászik. Az egyenruhások a gépkocsik valamennyi okmányát ellenőrizhetik, a bliccelők járművét pedig visszatarthatják - írja a Népszabadság.

Szilveszterkor utoljára vették fel a szolgálatot az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) mobil útdíjellenőrző csoportjai. A sztrádákon bliccelőkre leső narancssárga kamerás kisautók maradtak, a tereléses ellenőrzéseknél használt 13 kisbusz viszont az éjféli pezsgőbontás után kényszerpihenőre vonult. Az őket kezelő 56 szakembernek pedig útilaput kötöttek a talpára. Feladataikat a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) vette át.

Az őrségváltás a sztrádákon az év első napjaiban még nem durrant nagyot. Az úthasználati díjak és a bliccelőkre kiszabható büntetések nem változtak, és az immár virtuális matrica értékesítésében sincs változás. Az autópályákon felszerelt rendszámleolvasó kamerák is tovább működnek: igaz, adataikat egy szerződés alapján az ÁAK átadja a közlekedési hatóságnak. Mindebből azonban az autósok semmit nem vesznek észre, mert a szerződés alapján a büntetésekről is az autópálya-kezelő ügyfélszolgálata levelez a bliccelőkkel.

Feltűnést legfeljebb az okozhat, hogy az autópályákon az ÁAK által használt narancssárga gépkocsik helyett a közlekedési hatóság 60 hadra fogható fehér autója járőrözik majd. Később azonban az ÁAK büntetések befizetésére megfelelő infrastruktúrával - pénztárral, kártyaleolvasóval - felszerelt buszai is munkába állnak majd az NKH színeiben. A hatósági flottát további 23 új járőr kocsi teszi teljessé.

Az NKH ellenőrei egyelőre tárcsával integetve próbálják megállítani a közlekedőket. A hatóságnál azonban szeretnék, ha járőrautóik kék jelzőfényt kapnának. Két ellenőrt ugyanis 2007-ben kamionok gázoltak halálra, és tavaly is többen szereztek súlyos sérüléseket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A közlekedési hatóság háromszáz egyenruhás ellenőre ezzel együtt a sztrádadíjak megfizetése mellett már ma is szinte majdnem mindent ellenőrizhet, amit egy rendőr. Jogosítványuk arra is kiterjed, hogy a bliccelők járművét - legyen az motorkerékpár, személyautó vagy kamion - mindaddig visszatartsák, amíg a sofőr, esetleg utasai ki nem fizetik az útdíjat és a hozzá tartozó büntetést.

Az NKH ellenőrei az idén - ahogy a kamionokkal már évek óta teszik - az autópályákon, fizetős utakon kívül is igazoltatják majd a személygépkocsival közlekedőket. Ilyenkor természetesen nem az útdíjfizetés igazolását kérik számon. Ehelyett a gépkocsi forgalmi engedélyének, zöldkártyájának érvényességét, a kötelező biztosítás meglétét vagy éppen a kerekekre szerelt gumik állapotát, a világítóberendezések működőképességét vizslatják majd. A teherautóknál pedig a tengelysúly-mérés és a menetlevelek ellenőrzése marad napirenden.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm