36 °C Budapest

Lassan luxuscikk lesz az autó?

Pénzcentrum
2008. április 15. 11:00

Az Amerikai Autósszövetség (AAA) legújabb jelentése szerint a rekord értékű gázolaj az egekbe repítette az autóhasználat költségeit. De az üzemanyagár emelkedés nem az egyetlen negatív tényező.

Az AAA kalkulációja szerint hiába csökkentek egyes autófenntartással kapcsolatos kiadások, ezt szinte teljes egészében felemészti a gázolaj árának emelkedése. Ráadásul a jelentés akár már idejétmúltnak is tekinthető, hiszen a kalkuláció 2007. év végi üzemanyagárakkal készült. Mint tudjuk, azóta az árak jelentősen emelkedtek.

Az AAA adatai szerint az amerikaiak számára egy autó fenntartásának éves költsége átlagosan 8 ezer dollárba (1,2 millió forint) kerül. Ez természetesen autómérettől függően eltérő lehet, akár plusz-mínusz 2 ezer dollár (320 ezer forint) eltérést is eredményezhet.

Az említett kalkuláció az üzemanyag-fogyasztáson kívül figyelembe veszi a karbantartás, új gumiabroncsok, a teljes körű biztosítás, az értékcsökkenés és a finanszírozás költségeit is. Mindezt 5 évvel, és 75 ezer mérfölddel számolva.

A felsorolásból látható, hogy nem csak az üzemanyagárak emelkedése okozza a vezetéssel kapcsolatos költségek emelkedését, hanem például a gumiabroncsok drágulása is, hiszen azok is petróleumból készülnek, és mind minden nyersanyag, a petróleum ára is emelkedik.

Mivel az új autók árai lassan, de biztosan szintén emelkednek, így a finanszírozás költségei is nőnek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Természetesen akadnak kritikusok is, akik úgy gondolják, hogy nem ez a legmegfelelőbb kalkuláció, ugyanis nem vesz figyelembe olyan "látens költségeket", mint például az utak állapota, parkolási díjak, a szén-dioxid kibocsátás költségei vagy a dugók által okozott kár.

Egyes államok, mint például California már tervezgeti, hogy keményebb szabályokat léptet életbe az autók szén-dioxid kibocsátása ellen, ami várhatóan tovább drágítja majd az autókat és azok fenntartási költségeit is.

Ezzel párhuzamosan az egyre mélyülő amerikai válság következményeként 2008-ra az elmúlt 10 év legkevesebb új autó eladására számítanak. Ezt egy közvélemény-kutatási eredmény is alátámasztja: a válaszolók 60 százaléka állította, hogy az üzemanyagár emelkedés erősen kihat vásárlási szándékaira, 43 százalékuk pedig üzemanyag-takarékosabb autóban gondolkodna új autó vásárlása esetén.

Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?