Változik a jövedéki adó: mi lesz a benzinárral?

Pénzcentrum
2007. június 28. 09:00

Július elsejétől emelkedik a jövedéki adó mértéke azon benzinfajtáknál, melyek nem tartalmaznak legalább 4,4 térfogatszázalék bioetanolt. Az adó ezer literenként 103 500 Ft-ról 111 800 Ft-ra nő, a MOL azonban felkészült a változásra - írja a Magyar Hírlap.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az olajtársaság július elsejétől csak a megnövelt bioetanol tartalmú üzemanyagot forgalmazza annak érdekében, hogy ne emelkedjen a fizetendő jövedéki adó, a fogyasztói ár így nem fog változni a módosítás miatt.

Szintén július elsejétől lép életbe az a változás, melynek értelmében a jövedéki adó bevallása és visszaigénylése elektronikusan is lehetséges lesz. Az e-ügyintézés gyorsabb lesz, mely elsősorban a jövedéki adót visszaigénylő mezőgazdasági termelőknek lehet fontos.

Tavaly összesen 761 milliárd forint jövedéki adó folyt be a költségvetésbe, az idei előirányzat pedig 743milliárdos, melyet azonban várhatóan meghalad majd az adóbevétel. A jövedéki adó visszatérítés csaknem 60 ezer gazdálkodót, természetes személyt, őstermelőt érint, ők az idén várhatóan 20 milliárd forintot igényelnek vissza.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06