Konténerből árulják az olcsó benzint

Pénzcentrum
2007. február 8. 09:30

Nyár óta nálunk is futnak "gyárilag" bioüzemű személyautók: akkor vették át tulajdonosaik az első öt, hazai megrendelésre érkezett Saab 9-5 BioPowert. Az E85 (etanol és benzin 85:15 arányú keveréke) tankolására felkészített autó akár hagyományos benzinnel is működtethető. Erre egyelőre szükség is van, mivel a tavalyi ígéretek ellenére idehaza nem kapható E85 -írja a Népszabadság.

Tavaly ősszel megszületett a kormányzati döntés a 85 százalékos etanoltartalmú üzemanyag etanolhányadának jövedékiadó-mentességéről. Bár akkor a forgalmazást még 2006-ra ígérték, a jogszabály jellemzően csak az idén januárban lépett hatályba. Ekkor kezdődött a forgalmazásra vállalkozók tortúrája: mivel az E85 (a 15 százalékos benzintartalom miatt) továbbra is jövedéki termék, az árusításához új jövedéki engedélyre van szükség. Ezután a benzinkút tulajdonosának már csak a franchise-gazdával kell megegyeznie a starthoz, ilyen engedélyt azonban információink szerint egyetlen olajmulti sem adott ki magyarországi partnerkútjainak (a Mol pedig eleve nem érdeklődik az E85-forgalmazás iránt). Áthidaló megoldásként a forgalmazók kitalálták, hogy a kút mellett, de már külső területen, "bioszigeteken" árulják az új üzemanyagot, de ehhez új infrastruktúrára és engedélyekre van szükség, ami további, legalább féléves procedúra.

Létezik egy egyszerűbb megoldás is: apró konténeres etanolkutak telepítése. Ezek a készre szerelt állomások két hónap alatt (az engedélyezéssel együtt) elkészülnek, viszont nem üzemeltethetőek közforgalmú benzinkútként, azaz ott készpénzes vagy bankkártyás ügyfél nem tankolhat (céges flottaszerződés alapján már igen). Ugyanitt persze közben el lehet kezdeni egy "igazi" etanolos kútfej engedélyeztetését is...

A nehézségek ellenére egy budapesti és néhány vidéki helyszínen már az utolsó lépéseknél tartanak, a forgalmazás értesüléseink szerint még ebben a negyedévben megindul. A kiskereskedelmi ár literenként 175-180 forint körül lesz. Az etanolos autóknak szánt, a nemzetközi gyakorlatban bevettnek számító további (parkolási, regisztrációs adó- stb.) kedvezményekről viszont még mindig tart az egyezkedés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?