16 °C Budapest

Konténerből árulják az olcsó benzint

Pénzcentrum
2007. február 8. 09:30

Nyár óta nálunk is futnak "gyárilag" bioüzemű személyautók: akkor vették át tulajdonosaik az első öt, hazai megrendelésre érkezett Saab 9-5 BioPowert. Az E85 (etanol és benzin 85:15 arányú keveréke) tankolására felkészített autó akár hagyományos benzinnel is működtethető. Erre egyelőre szükség is van, mivel a tavalyi ígéretek ellenére idehaza nem kapható E85 -írja a Népszabadság.

Tavaly ősszel megszületett a kormányzati döntés a 85 százalékos etanoltartalmú üzemanyag etanolhányadának jövedékiadó-mentességéről. Bár akkor a forgalmazást még 2006-ra ígérték, a jogszabály jellemzően csak az idén januárban lépett hatályba. Ekkor kezdődött a forgalmazásra vállalkozók tortúrája: mivel az E85 (a 15 százalékos benzintartalom miatt) továbbra is jövedéki termék, az árusításához új jövedéki engedélyre van szükség. Ezután a benzinkút tulajdonosának már csak a franchise-gazdával kell megegyeznie a starthoz, ilyen engedélyt azonban információink szerint egyetlen olajmulti sem adott ki magyarországi partnerkútjainak (a Mol pedig eleve nem érdeklődik az E85-forgalmazás iránt). Áthidaló megoldásként a forgalmazók kitalálták, hogy a kút mellett, de már külső területen, "bioszigeteken" árulják az új üzemanyagot, de ehhez új infrastruktúrára és engedélyekre van szükség, ami további, legalább féléves procedúra.

Létezik egy egyszerűbb megoldás is: apró konténeres etanolkutak telepítése. Ezek a készre szerelt állomások két hónap alatt (az engedélyezéssel együtt) elkészülnek, viszont nem üzemeltethetőek közforgalmú benzinkútként, azaz ott készpénzes vagy bankkártyás ügyfél nem tankolhat (céges flottaszerződés alapján már igen). Ugyanitt persze közben el lehet kezdeni egy "igazi" etanolos kútfej engedélyeztetését is...

A nehézségek ellenére egy budapesti és néhány vidéki helyszínen már az utolsó lépéseknél tartanak, a forgalmazás értesüléseink szerint még ebben a negyedévben megindul. A kiskereskedelmi ár literenként 175-180 forint körül lesz. Az etanolos autóknak szánt, a nemzetközi gyakorlatban bevettnek számító további (parkolási, regisztrációs adó- stb.) kedvezményekről viszont még mindig tart az egyezkedés.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm