1 °C Budapest

Dübörög a "biobiznisz"

Pénzcentrum
2006. június 26. 09:30

Újabb "bioberuházás" indul hazánkban. A külföldi befektetők sorra ismerik fel az ország kiváló adottságait, igaz az általuk előállított termék(ek) nagy része egyelőre nem itthon talál gazdára.

Újabb "bioberuházás" indul hazánkban. A külföldi befektetők sorra ismerik fel az ország kiváló adottságait, igaz az általuk előállított termék(ek) nagy része egyelőre nem itthon talál gazdára.

A Svensk Etanolkemi AB svéd bioetanol-kereskedelmi cég - a 75 százalékos tulajdonában lévő BKZ Beruházásfejlesztő Zrt. közreműködésével - négy nagy bioetanol- üzemet épít Magyarországon. Mohácson, Gönyűn, Kabán és Marcaliban már megvették a telkeket, s elindították a jó esetben másfél évig elhúzódó engedélyezési eljárást - írja a Magyar Hírlap.

Maga az építkezés egy évet vesz igénybe, így jó esetben már 2008 második felében megkezdődhet a nagyüzemi bioetanol-gyártás. A beruházás mai árakon számítva több mint százmilliárd forintba kerül. A cég a hetekben köt szerződést négy nagy rendszerintegrátorral, ők látják majd el búzával és kukoricával az etanolgyárakat.

Különösebb minőségi követelmény nincsen a gabonával szemben, a feldolgozandó mennyiség kilencven százalékát búza, tíz százalékát pedig kukorica adja. Évi másfél millió tonna mennyiségről van szó, ez egy közepes évi termés egytizedét teszi ki. A gabonából kinyerik a keményítőt, ebből első lépésben cukor, második lépésben etanol készül, hatszázmillió liter évente. Az üzemanyaghoz keverhető, de akár tisztán is felhasználható etanol pontos sorsa mi lesz, azt egyelőre nem tudni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Szakértők szerint, a hazai piac a következő években nem lesz képes lekötni a gyárak kapacitását, főként amiatt, mert a Mol Rt. már gondoskodott saját beszerzési forrásról. A BKZ-nál most úgy tervezik, hogy hazaviszik Svédországba a bioetanol háromnegyedét,

A bioetanol-üzletből más sem akar kimaradni. A Győri Szeszgyár Zrt. is bővíti kapacitásait, méghozzá a jelenlegi évi 26 millió literről negyvenmillióra. Erre egymilliárd forintot szánnak Győrött.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?