4 °C Budapest

Tankolj kártyával - így olcsóbb lehet a benzin

Pénzcentrum
2007. január 30. 15:00

Kaptál már valaha a főnöködtől kártyát, hogy ezentúl ezzel tankolj a kártya kibocsátójának számító benzinkutak valamelyikénél? Az üzemanyag-kártya megfelelő megoldás lehet azon cégek számára, ahol a gépjármű-flotta kifejezetten gyakran tankol. Ezzel a megoldással könnyen koordinálható az üzemanyag-felhasználás.

Mi is az az üzemanyag-kártya?

A Magyar Nemzeti Bank A fizetési kártya üzletág Magyarországon című jelentése alapján jelenleg öt üzemanyag-társaság ügyfelei számára érhetőek el az üzemanyag-kártyák. Az Agip, Esso, MOL, OMV és Shell által kibocsátott kártyák száma 2006 közepén 504 ezer volt.

Az üzemanyag-kártya a tradicionális (betéti vagy hitelkártya) besorolást tekintve tulajdonképpen egy speciális hitelkártya, mivel a kártyát elfogadó kutaknál történő tankolásért az üzemanyagkártya halasztott fizetést tesz lehetővé a legtöbb esetben. Ez azt jelenti, hogy a kúton történő tankolásokért később, egy összegben fizet a cég. A kártyához az elszámolás megkönnyítése és egyszerűsége mellett számos egyéb kedvezmény is csatlakozik, így például a kedvezményes üzemanyagár.

Az utólag történő kiegyenlítés alól kivételt a MOL Teletank elnevezésű kártyája jelent, ugyanis ez a kártya egy előre feltöltendő, külföldi szakkifejezéssel élve (pre-paid kártya).

Általános jellemzők

A határozott ideig érvényes üzemanyag-kártyát értelemszerűen a kiválasztott benzinkút-hálózatnál kell igényelni, a legtöbb esetben ezt akár on-line módon is meg lehet tenni. Mielőtt bármelyik társaság mellett letesszük a voksunkat, nem árt, ha szemügyre vesszük, hogy melyik társaságnak hol találhatóak kútjai, hiszen egy nehezen elérhető kúthálózat több gondot okozhat, mint amennyi könnyebbséget jelent. A kutak listája, illetve kútválasztó a honlapokon található.

Ha ezzel megvagyunk, akkor magára a kártyára vonatkozó döntéseket kell meghoznunk annak függvényében, hogy mekkora és milyen gépjármű-flottával rendelkezünk. Lehetőség nyílik annak megválasztására, hogy milyen termékeket lehessen a kártyával megvásárolni
· üzemanyag: dízel, benzin (konkrét oktánszámra, illetve üzemanyag-típusra is lehetséges meghatározni korlátozást);
· kenőanyagok;
· gépjármű tartozékok;
· autópályamatrica, útdíjak, útadók, kompdíjak;
· autómosás;
· segélyszolgálat;
· a benzinkút boltjában történő termékek vásárlása.

A következő eldöntendő kérdés arra vonatkozik, hogy milyen kibocsátású legyen a kártya. Lehet kérni névre szólót, vagy rendszámra szólót is, illetve e kettő kombinációja is elérhető. A névre szóló kártya előnye lehet, hogy használója nincsen kötve egy konkrét autóhoz, azonban ez könnyen visszájára fordulhat. A magyarokra jellemző egyedi leleményességnek köszönhetően előfordulhat, hogy nem csupán a céges autó tankolásához használják a kedvezményeket biztosító kártyát, hanem a családi autó tankját is ennek révén töltik fel.

Konkrét kártyákról

Az igényelt kártyákat nem csupán a kibocsátó társaság hálózatában használhatjuk fel, hanem a szerződött partnereknél is, illetve a Routex rendszeréhez tartozó üzemanyag társaságok egymás kártyáit is elfogadják. A Routexnek tagja jelenleg az Agip, az Aral, a BP, az OMV és a Statoil.

Az Agip Multicardja a fentebb felsorolt általános tulajdonságokon, illetve opciókon kívül egyéb jellemzőkkel is rendelkezik. Így például a biztonsági opciók között PIN-típus választási lehetőségünk is van, rendelhetünk egyéni vagy csoportos PIN kódot, illetve lehet személyesen választott PIN kódot meghatározni. Egy másik biztonsági funkció az Agip-nál, hogy tankoláskor a vezetői kód megadása mellett esetleg kérhető a kilométeróra állása is (ez egyébként nem csupán a nagyobb ellenőrizhetőséget, hanem a későbbi költségelemzést is megkönnyítheti).

Az euroCard Shellnél külön opcióként választható, hogy a kártya kizárólag hazai kutaknál (HU jelzésű kártya), vagy Európa-szerte a szerződött partnereknél (Europe jelzésű kártya) használható. Az euroCard Shell Online angol nyelvű portálon keresztül elérhetőek a kártyára, üzemanyag-felhasználásra vonatkozó információkat, segítségével elektronikusan, a hálón keresztül menedzselhetjük a flottát.

Az OMV kártyával a fentebb felsoroltakon túl olyan extra szolgáltatásokat lehet igénybe venni, mint gépjármű-hazaszállítás, távközlési szolgáltatás vagy akár a büntetések rendezése. A biztonság fokozása érdekében az OMV-nél lehetőség nyílik területi korlátozás igénybe vételére is. Ez a társaság is rendelkezik on-line kezelőfelülettel, ahol a vállalatok betekintést nyerhetnek a kártyák által lebonyolított tranzakciókba.

A MOL esetében többféle elnevezésű kártya közül is lehetséges a választás, amely elnevezések mögött a különböző vállalati és magánszemély igényeknek való megfeleltetés áll. Az Arany, és Ezüst kártyákat kifejezetten a havi 500 litert meghaladó vállalkozások és intézmények részére fejlesztették ki. Kétféle biankó kártya is választható, a Garázs kártya PIN-kódjának ismeretében bármilyen járműbe tankolhat a használó, míg a Hordó kártya még edénybe való üzemanyagtöltésre is feljogosít. A MOL DKV Kártya egy egész Európára érvényes kártya, melyet azon Arany- és Ezüst kártyás ügyfeleknek ajánlanak, akik a MOL csoport országain kívül is bonyolítanak forgalmat.

A MOL-nál a Teletank kártyát kifejezetten kis- és középvállalkozásoknak, illetve magánszemélyeknek ajánlják. Egyik előnye, hogy egyetlen kártyaszámláról több kártya is kibocsátható. A tankolások mennyisége az előre történő fizetés jellegéből fakadóan könnyen koordinálható, hiszen nem lehet meghaladni a kártyaszámla egyenlegét. A kártya mellé törzskút kedvezmény is jár, amellyel a megjelölt 10 kútnál 2 forintos literenkénti kedvezmény vehető igénybe. E kártya esetén is négyféle módozat közül lehet választani (névre, rendszámra szóló, garázs, hordó). A MOL Vásárlási Utalvány Kártya egy olyan 1 évig érvényes, bemutatóra szóló kártya, amellyel bármely MOL kútnál lehet vásárolni, egyenlege tetszőleges nagyságú.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?