0 °C Budapest

Tankolj kártyával - így olcsóbb lehet a benzin

Pénzcentrum
2007. január 30. 15:00

Kaptál már valaha a főnöködtől kártyát, hogy ezentúl ezzel tankolj a kártya kibocsátójának számító benzinkutak valamelyikénél? Az üzemanyag-kártya megfelelő megoldás lehet azon cégek számára, ahol a gépjármű-flotta kifejezetten gyakran tankol. Ezzel a megoldással könnyen koordinálható az üzemanyag-felhasználás.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Mi is az az üzemanyag-kártya?

A Magyar Nemzeti Bank A fizetési kártya üzletág Magyarországon című jelentése alapján jelenleg öt üzemanyag-társaság ügyfelei számára érhetőek el az üzemanyag-kártyák. Az Agip, Esso, MOL, OMV és Shell által kibocsátott kártyák száma 2006 közepén 504 ezer volt.

Az üzemanyag-kártya a tradicionális (betéti vagy hitelkártya) besorolást tekintve tulajdonképpen egy speciális hitelkártya, mivel a kártyát elfogadó kutaknál történő tankolásért az üzemanyagkártya halasztott fizetést tesz lehetővé a legtöbb esetben. Ez azt jelenti, hogy a kúton történő tankolásokért később, egy összegben fizet a cég. A kártyához az elszámolás megkönnyítése és egyszerűsége mellett számos egyéb kedvezmény is csatlakozik, így például a kedvezményes üzemanyagár.

Az utólag történő kiegyenlítés alól kivételt a MOL Teletank elnevezésű kártyája jelent, ugyanis ez a kártya egy előre feltöltendő, külföldi szakkifejezéssel élve (pre-paid kártya).

Általános jellemzők

A határozott ideig érvényes üzemanyag-kártyát értelemszerűen a kiválasztott benzinkút-hálózatnál kell igényelni, a legtöbb esetben ezt akár on-line módon is meg lehet tenni. Mielőtt bármelyik társaság mellett letesszük a voksunkat, nem árt, ha szemügyre vesszük, hogy melyik társaságnak hol találhatóak kútjai, hiszen egy nehezen elérhető kúthálózat több gondot okozhat, mint amennyi könnyebbséget jelent. A kutak listája, illetve kútválasztó a honlapokon található.

Ha ezzel megvagyunk, akkor magára a kártyára vonatkozó döntéseket kell meghoznunk annak függvényében, hogy mekkora és milyen gépjármű-flottával rendelkezünk. Lehetőség nyílik annak megválasztására, hogy milyen termékeket lehessen a kártyával megvásárolni
· üzemanyag: dízel, benzin (konkrét oktánszámra, illetve üzemanyag-típusra is lehetséges meghatározni korlátozást);
· kenőanyagok;
· gépjármű tartozékok;
· autópályamatrica, útdíjak, útadók, kompdíjak;
· autómosás;
· segélyszolgálat;
· a benzinkút boltjában történő termékek vásárlása.

A következő eldöntendő kérdés arra vonatkozik, hogy milyen kibocsátású legyen a kártya. Lehet kérni névre szólót, vagy rendszámra szólót is, illetve e kettő kombinációja is elérhető. A névre szóló kártya előnye lehet, hogy használója nincsen kötve egy konkrét autóhoz, azonban ez könnyen visszájára fordulhat. A magyarokra jellemző egyedi leleményességnek köszönhetően előfordulhat, hogy nem csupán a céges autó tankolásához használják a kedvezményeket biztosító kártyát, hanem a családi autó tankját is ennek révén töltik fel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Konkrét kártyákról

Az igényelt kártyákat nem csupán a kibocsátó társaság hálózatában használhatjuk fel, hanem a szerződött partnereknél is, illetve a Routex rendszeréhez tartozó üzemanyag társaságok egymás kártyáit is elfogadják. A Routexnek tagja jelenleg az Agip, az Aral, a BP, az OMV és a Statoil.

Az Agip Multicardja a fentebb felsorolt általános tulajdonságokon, illetve opciókon kívül egyéb jellemzőkkel is rendelkezik. Így például a biztonsági opciók között PIN-típus választási lehetőségünk is van, rendelhetünk egyéni vagy csoportos PIN kódot, illetve lehet személyesen választott PIN kódot meghatározni. Egy másik biztonsági funkció az Agip-nál, hogy tankoláskor a vezetői kód megadása mellett esetleg kérhető a kilométeróra állása is (ez egyébként nem csupán a nagyobb ellenőrizhetőséget, hanem a későbbi költségelemzést is megkönnyítheti).

Az euroCard Shellnél külön opcióként választható, hogy a kártya kizárólag hazai kutaknál (HU jelzésű kártya), vagy Európa-szerte a szerződött partnereknél (Europe jelzésű kártya) használható. Az euroCard Shell Online angol nyelvű portálon keresztül elérhetőek a kártyára, üzemanyag-felhasználásra vonatkozó információkat, segítségével elektronikusan, a hálón keresztül menedzselhetjük a flottát.

Az OMV kártyával a fentebb felsoroltakon túl olyan extra szolgáltatásokat lehet igénybe venni, mint gépjármű-hazaszállítás, távközlési szolgáltatás vagy akár a büntetések rendezése. A biztonság fokozása érdekében az OMV-nél lehetőség nyílik területi korlátozás igénybe vételére is. Ez a társaság is rendelkezik on-line kezelőfelülettel, ahol a vállalatok betekintést nyerhetnek a kártyák által lebonyolított tranzakciókba.

A MOL esetében többféle elnevezésű kártya közül is lehetséges a választás, amely elnevezések mögött a különböző vállalati és magánszemély igényeknek való megfeleltetés áll. Az Arany, és Ezüst kártyákat kifejezetten a havi 500 litert meghaladó vállalkozások és intézmények részére fejlesztették ki. Kétféle biankó kártya is választható, a Garázs kártya PIN-kódjának ismeretében bármilyen járműbe tankolhat a használó, míg a Hordó kártya még edénybe való üzemanyagtöltésre is feljogosít. A MOL DKV Kártya egy egész Európára érvényes kártya, melyet azon Arany- és Ezüst kártyás ügyfeleknek ajánlanak, akik a MOL csoport országain kívül is bonyolítanak forgalmat.

A MOL-nál a Teletank kártyát kifejezetten kis- és középvállalkozásoknak, illetve magánszemélyeknek ajánlják. Egyik előnye, hogy egyetlen kártyaszámláról több kártya is kibocsátható. A tankolások mennyisége az előre történő fizetés jellegéből fakadóan könnyen koordinálható, hiszen nem lehet meghaladni a kártyaszámla egyenlegét. A kártya mellé törzskút kedvezmény is jár, amellyel a megjelölt 10 kútnál 2 forintos literenkénti kedvezmény vehető igénybe. E kártya esetén is négyféle módozat közül lehet választani (névre, rendszámra szóló, garázs, hordó). A MOL Vásárlási Utalvány Kártya egy olyan 1 évig érvényes, bemutatóra szóló kártya, amellyel bármely MOL kútnál lehet vásárolni, egyenlege tetszőleges nagyságú.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 24. 16:06