Íme az új autócsodák! A benzinkutat lassan elfelejtheted...

Pénzcentrum
2007. január 9. 14:00

A héten megrendezett detroiti Nemzetközi Autókiállítás két új modellje, a Chrysler Smartja, és a General Motors Volt névre keresztelt üdvöskéje az energiatakarékos jövőre épít.

A legendás autóversenyző, Roger Penske tulajdonában álló Amerikában országszerte 151 szalonnal rendelkező United Automotive Group fogja értékesíteni a meglehetősen apró Smartot. Penske szerint napjainkban az üzemanyag-takarékosság az egyik legfőbb gondolat az emberek fejében, s ez az autó a közlekedés vadonatúj alternatíváját mutathatja meg a zsúfolt városok világában.

A Smart 3,8 liter hagyományos üzemanyaggal 64 kilométert lesz képes megtenni. A kocsi kétüléses, hátuljában annyi hely van, hogy egy golftáska épp belefér, csúcssebessége pedig 144 kilométer óránként.

A biztonságosággal kapcsolatos kérdésekkel kapcsolatban Penske annyit közölt, hogy a Smart minden olyan biztonsági eszközzel rendelkezik, amelyet egy modern autótól elvárnak az emberek. A 2,5 méter hosszú autót egyébként 2008 első negyedévében tervezik bevezetni a amerikai piacon. A Smart egyik erős piacának egyébként London számít, de az elsődleges piac Róma, legendás dugóival.

A gázhajtású autók között a General Motors tulajdonában lévő Chevrolet mutatta meg a nagyközönségnek újdonságát, a Voltot, amely egyébként nem várható, hogy a közlejövőben megjelenik az autópiacon, ugyanis az akkumulátorával kapcsolatos bizonyos fejlesztési problémák kiküszöbölése még 5 évet vehet igénybe.

A Volt egy beépített gázüzemű motor segítségével elsősorban elektromossággal működik, mint ahogy arra már a nevéből is következtetni lehet. Nem lesz szükség a gáz-töltőállomások sűrű látogatására, ugyanis becslések szerint egy tankolás több mint 1 000 kilométerre lehet elegendő.

A teljesen feltöltött elektromos akkumulátor önmagában 64 kilométer megtételéhez elégséges. Azonban mikor az akku energiájának mintegy 30 százalékát elveszíti, a kis gázmotor beindul, de csupán azért, hogy egy generátort működtessen, amely elég "kakaót" termel ahhoz, hogy a Volt tovább suhanhasson az utakon. A teljes feltöltés egyébként 6 és fél órát vesz igénybe.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?