24 °C Budapest

Milliókat spórolnak a tömegközlekedéssel - vajon mi a titkuk?

Pénzcentrum
2007. január 11. 14:00

Egy nemrégiben megjelent amerikai felmérés szerint a tömegközlekedést használók nem kevesebb, mint 1,4 milliárd gallon mennyiségű üzemanyagot spórolnak meg évente, 33,5 millió hordónyi kőolaj importálásától kímélve meg így hazájukat.

Az importigény csökkenésének pozitív hatásaival szemben a háztartás költségvetésére gyakorolt hatást már saját bőrükön érezhetik a tömegközlekedést preferálók, akik a busz és a villamos használatával átlagosan 6251 dollárt vagyis több mint 1,2 millió forintot tudnak megtakarítani évente egy olyan háztartás kiadásaihoz mérve, amely két autóval rendelkezik.

A tanulmány szerint csupán az üzemanyagon 1 399 dollárt lehet megfogni évente, így nem csoda, hogy akárhányszor egy gallon benzin ára 3 dollárhoz közelít, vagyis a literenkénti ár eléri a 155 forintot, az addig autóval közlekedők egy része inkább a buszra szavaz.

A tömegközlekedés kihasználtsága egyébként is szépen növekedett az elmúlt időszakban, az autójukat otthon hagyók száma 25 százalékkal nőtt az 1995-ös adatokhoz képest, a növekedés azonban főként a sínen közlekedő járműveket érinti. Ebben a kategóriában 2006-ban is jelentős javulást mértek, a vonattal utazók száma 11 százalékkal haladta meg 2006 első negyedévében az 2005-ös év azonos időszakában a vonatot választók számát.

A tömegközlekedést használók arányának további növekedéséhez azonban, a tanulmány szerzői szerint, nagy volumenű fejlesztésekre lenne szükség, ugyanis az amerikai lakosság fele még mindig 15 percnyi sétára lakik a legközelebbi megállótól.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24