Milliókat spórolnak a tömegközlekedéssel - vajon mi a titkuk?

Pénzcentrum
2007. január 11. 14:00

Egy nemrégiben megjelent amerikai felmérés szerint a tömegközlekedést használók nem kevesebb, mint 1,4 milliárd gallon mennyiségű üzemanyagot spórolnak meg évente, 33,5 millió hordónyi kőolaj importálásától kímélve meg így hazájukat.

Az importigény csökkenésének pozitív hatásaival szemben a háztartás költségvetésére gyakorolt hatást már saját bőrükön érezhetik a tömegközlekedést preferálók, akik a busz és a villamos használatával átlagosan 6251 dollárt vagyis több mint 1,2 millió forintot tudnak megtakarítani évente egy olyan háztartás kiadásaihoz mérve, amely két autóval rendelkezik.

A tanulmány szerint csupán az üzemanyagon 1 399 dollárt lehet megfogni évente, így nem csoda, hogy akárhányszor egy gallon benzin ára 3 dollárhoz közelít, vagyis a literenkénti ár eléri a 155 forintot, az addig autóval közlekedők egy része inkább a buszra szavaz.

A tömegközlekedés kihasználtsága egyébként is szépen növekedett az elmúlt időszakban, az autójukat otthon hagyók száma 25 százalékkal nőtt az 1995-ös adatokhoz képest, a növekedés azonban főként a sínen közlekedő járműveket érinti. Ebben a kategóriában 2006-ban is jelentős javulást mértek, a vonattal utazók száma 11 százalékkal haladta meg 2006 első negyedévében az 2005-ös év azonos időszakában a vonatot választók számát.

A tömegközlekedést használók arányának további növekedéséhez azonban, a tanulmány szerzői szerint, nagy volumenű fejlesztésekre lenne szükség, ugyanis az amerikai lakosság fele még mindig 15 percnyi sétára lakik a legközelebbi megállótól.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?