2 °C Budapest

Benzinfogyasztás: tarol a gázolaj

Pénzcentrum
2007. január 17. 08:00

Ismét jelentős mértékben növekedett a hazai gázolaj fogyasztás 2006 negyedik negyedévében a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) legfrissebb adatai szerint, a benzin esetében azonban csak visszafogott növekedés volt tapasztalható. A növekedés dinamikája ugyanakkor mindkét piacon csökkenő trendet mutatott az elmúlt negyedévekben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az egy évvel korábbi adatokhoz képest a benzin esetében 2, a gázolajnál pedig 12%-os növekedés volt látható az előző negyedévben a hazai üzemanyag piacon. A benzinnél a növekedést a 95-ös oktánszámú üzemanyag húzta, a 98-as esetében azonban 21%-os csökkenés volt tapasztalható (91-es benzint, noha szabványos, nem árusított senki, mert nincs rá kereslet). Jelentős mértékben csökkent a 98-as benzin részaránya a teljes benzinfogyasztáson belül (a 2 évvel korábbi 8.8%-ról 5.6%-ra), ami vélhetően elsősorban a "hagyományos" 98-as visszaesésének volt betudható. Várhatóan ezen utóbbi üzemanyag is a 91-es sorsára jut, hiszen már most is több olyan töltőállomás létezik, ahol csak a "prémium" minőség (RON98+) kapható.

A tavalyi negyedik negyedévben a gázolaj fogyasztás első ízben múlta felül a 95-ös benzin fogyasztását.

(A MÁSZ adatai a piac 80-85%-át fedik le, így a következtetések a teljes piacra vonatkozóan is levonhatóak.)


A növekedés dinamikája azonban folyamatosan csökkent az elmúlt negyedévekben; a benzinfogyasztás növekedés minden esetben alulmúlta a gázolajét, ami a fuvarozási tevékenység növekedése, valamint a dízel autók térnyerésének tudható be.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59