16 °C Budapest

Hibrid autót olcsóbban? A magyarok ne is álmodjanak róla...

Pénzcentrum
2006. szeptember 1. 08:00

Nemcsak szeptember elsejétől változik a különböző adók kulcsa, ugyanis 2007. januárjától a gépjárműadó módosítása, ezzel pedig a személygépkocsikra vonatkozó új jogszabály is életbe lép. Elkerülni nem tudjuk, az új adó leginkább a nagy teljesítményű motorral rendelkező gépkocsikat és motorokat érinti, és a járművek életét is számításba veszi. A legrosszabbul azok járnak a teljesítményadóval, akik új, nagy teljesítményű autót vásárolnak. Nézzük, mi számít majd adóalapnak, hogyan kell fizetni és létezik-e valamilyen megoldás, amivel ki tudnánk küszöbölni a magasabb összeget? Javul-e a helyzet, ha hibrid autót választunk? A Pénzcentrum utánajárt a kérdésnek...

Nemcsak szeptember elsejétől változik a különböző adók kulcsa, ugyanis 2007. januárjától a gépjárműadó módosítása, ezzel pedig a személygépkocsikra vonatkozó új jogszabály is életbe lép. Elkerülni nem tudjuk, az új adó leginkább a nagy teljesítményű motorral rendelkező gépkocsikat és motorokat érinti, és a járművek életét is számításba veszi. A legrosszabbul azok járnak a teljesítményadóval, akik új, nagy teljesítményű autót vásárolnak. Nézzük, mi számít majd adóalapnak, hogyan kell fizetni és létezik-e valamilyen megoldás, amivel ki tudnánk küszöbölni a magasabb összeget? Javul-e a helyzet, ha hibrid autót választunk? A Pénzcentrum utánajárt a kérdésnek...

Itt a teljesítményadó...

Idén december 31-ével megszűnik a gépjárművek után éves szinten fizetett önkormányzati adó, a súlyadó. Helyébe a teljesítményen alapuló új adóforma lép életbe. Január elsejétől tehát a lóerőnk után adózunk, azaz az adja majd a járulék alapját, hogy mennyi kW teljesítmény van regisztrálva és feltüntetve autónk zöld kártyáján. Rögzített kW-s teljesítmény hiányában a lóerőket szorozzák fel a megadott sávokban szereplő összegekkel.

Az eddigi súly helyett a jövőben a gépjármű életkora és teljesítménye fogja meghatározni az évente kötelezően befizetendő adó mértékét. A legtöbbet a 0-3 éves autótulajdonosok fizetik -300 Ft/kW-, a legkevesebbet a 16 vagy annál idősebb járművel rendelkező egyének -120 Ft/kW.

A tengerentúlon bevált módszer, hogy a regisztrációs adót és egyéb gépjárműre vonatkozó adót hibrid és elektromos hajtású gépkocsikkal ellensúlyozzák, hiszen ezekre a környezetkímélő technológiákra a tulajdonosok adókedvezményt vehetnek igénybe, ami ez esetében jelentősen csökkenti a kiadásokat.

Milyen gyártmányú hibrid, és mennyivel másabbak a költségek?

Magyarországon a leghíresebb hibrid autókat a Honda, Toyota és Lexus forgalmazza. Ha környezetkímélő gépkocsit választunk - nemcsak a Föld megóvása érdekében, hanem a kisebb regisztrációs adó reményében is - akkor az egyes modelleknél körülbelül plusz 2 millió forinttal kell számolnunk hibridek esetében. A regisztrációs adó bár kevesebb -csaknem a fele-, viszont az ár sokkal magasabb. A Honda Civicnél például az 1.4-es 5 ajtós modell 3 559 001 Ft-ba kerül, a regisztrációs adó 340 000 forint, ezzel szemben egy hibrid 1.4-es Civic regadó nélkül 5 800 000 Ft, adóval együtt 5 990 000 forintunkba kerül.

A fogyasztásukat tekintve átlagosan több mint egy literrel fogyasztanak kevesebbet a hibridek - a Lexus esetében ez 2 liter- ám ez azt jelenti, hogy csupán ezek a tények alapján nagyon sokáig kell egy ilyen autót birtokolnunk, míg elérjük azt a szintet, hogy megéri az árkülönbséget kifizetni. Azonban mi a helyzet hazánkban?

Hibridek Magyarországon? Így nem is fog elterjedni!

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A környezet megóvása érdekében támogatja az állam a fogyasztókat, jelen esetben azzal, hogy a januártól bevezetett éves teljesítményarányos gépjárműadó kedvezményben részesíti azokat, akik hibridekkel vagy elektromos autókkal rendelkeznek?

A hibrid tulajdonosok az EU több országában élveznek különböző mértékű kedvezményeket, melyek kedvezően hatnak a gépkocsi vételárára, illetve fenntartására. Magyarországon a jelenlegi jogszabályok szerint egyelőre nem tudunk beszámolni hasonló támogatásról.

A szakértők szerint nem derül ki a tervezetből, hogy hogyan befolyásolja a teljesítményadót az autók típusa, így azt sem tudhatjuk meg, hogy jár-e egyáltalán kedvezmény az elektromotorral rendelkező környezetkímélő megoldásokra.

Külföldön sokkal kiforrottabb a rendszer, hiszen nemcsak az Egyesült Államokban, hanem Európában számos országban különböző kedvezménnyel illetik meg a hibrid autók tulajdonosait. Angliában például útadót engednek el a csekély káros-anyag kibocsátás miatt. De vegyük azt a példát, hogy az Interneten a hibridek után kutatva milyen információt találunk a honlapokon!

Ha a nemzetközi 'hybrid cars' honlapjára ellátogatunk, az olvasó szeme öt másodperc alatt megakad egy olyan fülecskén, amit ha megnyitunk, akkor az ösztönző és kedvezményekre feljogosító tulajdonságokat és jogszabályokat találjuk meg. Ezzel szemben Magyarországon nemhogy a honlapokon nem találhatunk semmit, a szakértők sem tudnak választ adni arra, hogy jár-e valamilyen kedvezmény a teljesítményadó esetében akkor, ha elektromos motorral rendelkezik autónk.

Külföldön virágzásnak indult a technológia, egyre nagyobb arányban döntenek a vásárlók úgy, hogy ilyen technológiájú autót válasszanak, és egyre több gyártó gondolja úgy, hogy érdemes beszállnia az árversenybe. Addig hazánkban viszont marad a magas ár és az ösztönzés hiánya a környezetkímélő megoldásokra.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem