12 °C Budapest

Gyermekeink már más autókkal fognak járni, az biztos...

Pénzcentrum
2006. augusztus 18. 09:30

Egyre intenzívebbnek mondható a hibrid autók kifejlesztésére irányuló próbálkozások. Jelenleg az amerikai General Motors a Daimler Chryslerrel és a BMW-vel közösen 1 milliárd dollárt kíván felhasználni arra, hogy megalkossák a tökéletes hibridet, és hogy felvegyék a versenyt a japán Toyotával és Lexussal.


A szövetség mérnökei már tavaly óta a megfelelő alkotóelemeken dolgoznak, mint például elektromotorokon, váltóműven, elektronikán. Az egekbe szökő olajár miatt egyre nagyobb igény van az alternatív üzemanyaggal működő járművekre és a hibrid autókra. A Toyota a leghíresebb hibridjét, a Priust 2000-ben dobta piacra a világ számos országában. A hibrid piacon a Honda sem szorul háttérbe: 1999 óta 150 000 darab hibridet gyártott.

A kedden induló norvégiai ONS energetikai kiállításon az új modelleknek nagy szerep jut. Itt mutatja majd be például a Mazda az új hidrogén gyártású RX-8 Hydrogen RE-t, ugyanolyan Wankel-motoros gyártásban, mint ahogy az eddigi RX-8-asok is készültek. A kiállításon továbbá a norvégok bemutatják az első hazájukban kiépített hidrogén kutat, amellyel azt szeretnék elérni, hogy a hidrogén technológiára alapuló autógyártás terjedjen el.

Németországban már eddig is működött -igaz csupán egy-kettő- ilyen hidrogén kút, ám az autógyártók állításuk szerint azzal a feltétellel fognak hozzá a hidrogén hajtású motorok gyártásához, ha a kút hálózat már rendesen kiépítették. A kutakat üzemeltetők azonban azt nyilatkozták, hogy addig nem építenek ki hálózatot, ameddig nem terjednek el a hidrogénnel hajtott motorok. Nos, valakinek engednie kellene...

A hidrogén felhasználással működő motorok előállítása nemcsak költséges, hanem a gyártóknak a biztonságos tankolást is meg kell oldaniuk, ezért ez a technológia valószínűleg nem fog elterjedni 15 éven belül- írja a Világgazdaság.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az üzemanyagcellás autók gyártása jó ütemben halad, a Honda szerint 3-4 éven belül meg is kezdődhet a sorozatgyártás belőle. Az üzemanyagcellás motorok a hidrogént nyerik ki és használják fel a hidrogénalapú üzemanyagokból, mint a földgázból, azonban 15 százalékkal jobb a hatásfokuk, mint a hagyományos belsőégésű motoroknak. A gyártók szerint a hidrogénmotorokhoz az üzemanyagcellás megoldáson át vezet az út.

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?