4 °C Budapest

Jó hírek az autósoknak: egyre biztonságosabbak az EU útjai...

Pénzcentrum
2006. szeptember 28. 13:00

Az Európai Unió területén használatban lévő gépjárművek száma 1990 óta 38 százalékkal növekedett, és 2004-ben elérte a 216 milliót. A legnagyobb növekedést Litvánia erre vonatkozó adatai mutatják, míg legkevésbé a svédeknek volt szükségük újabb gépjárművek vásárlására - írja a Napi.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az Európai Unióban a legkevesebb autóval a szlovák állampolgárok, míg a legtöbbel a luxemburgiak büszkélkedhet, míg Szlovákiában csak minden negyedik emberre jut egy autó, addig a másik EU15 államban háromból kettő lakosnak van gépjárműve.

Az EU25 országaiban egy lakosra 472 autó jut, ami majd 300-as elmarad az Egyesült Államok "teljesítményétől", a legtöbb gépkocsi benzines, de vannak olyan tagállamok, ahol a lakosság zöme kifejezetten a dízelautókat részesíti előnyben, mint például Ausztria, Franciaország vagy Belgium.

 


Jó hír az autóval közlekedőknek, hogy a halásos balesetek száma gépjárművek számának növekedése ellenére jelentős mértékben csökken, 1,000,000 millió lakosra jutó halálos balesetek száma 95, amellyel jócskán megelőzzük az USA-t (146), és javítunk 1991-es adatokon (162). Az előfordulási gyakoriság több államban is a felére esett vissza, így például Észtországban, Spanyolországban és Németországban, de hazánkban tapasztalható csökkenés is megközelíti ezt az értéket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?