15 °C Budapest

Megálljt parancsoltak a dízel autóknak

Pénzcentrum
2006. október 2. 16:00

A szigorodó környezetvédelmi szabályok miatt emelkedő árak megállították a dízel autók részarányának növekedését az európai autópiacon.

Jelenleg az Európában eladott autóknak mintegy felét a dízel járművek adják, szemben a 2000-es 32 százalékkal. A dízel autók egyik előnye, hogy fogyasztásuk 30 százalékkal kisebb a benzinüzeműeknél, hátrányuk viszont, hogy átlagosan 2000 euróval (mintegy 550 ezer forint) kerülnek többe.

A magasabb ár oka többek között az, hogy a benzinesekhez képest a dízel motoroknak magasabb a nitrogénoxid kibocsátása. A gyártóknak pedig egyre nagyobb befektetésbe kerül az európai szigorú környezetvédelmi követelményeket kielégítő technológia bevezetése

Éppen ezért a szakemberek szerint Európában megáll a dízel autók részarányának növekedése és a kulcsfontosságú piac Dél-Korea, India, Kína és az Egyesült Államok lesz.

Globálisan a dízel járművek iránti kereslet az előrejelzések szerint az elkövetkező tíz évben közel megduplázódik, a 2005-ös 15 millióról 2015-re eléri a 29 milliót.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?