Karácsonyra lesz itt meglepetés

Pénzcentrum
2006. szeptember 22. 10:30

Még idén karácsonyra megnyílik az első olyan benzinkút, ahol kapható lesz a nagyrészt növényi alapanyagokból előállított E85-ös alternatív üzemanyag. A bioüzemanyaggal is működő autók nagyarányú elterjedésére azonban még várat magára.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Még idén karácsonyra megnyílik az első olyan benzinkút, ahol kapható lesz a nagyrészt növényi alapanyagokból előállított E85-ös alternatív üzemanyag. A bioüzemanyaggal is működő autók nagyarányú elterjedésére azonban még várat magára - írja a Magyar Hírlap.

Magyarországon is megkezdték nemrég az első olyan autók értékesítését, amelyek 95-ös benzinnel, illetve a 85 százalékban bioetanolból és tizenöt százalék benzinből készülő E85-ös üzemanyaggal egyaránt képes közlekedni. Az autók hamarosan E85-öst is tudnak tankolni, mivel ez szeptember óta nálunk is szabványos üzemanyagnak minősül, így felkerülhet a kutak kínálatába.

Amíg az E85-öst értékesítő hálózat országossá nem válik, nincs túlzottan sok értelme biopower motorral felszerelt autót venni. Bár ezek a gépjárművek a 95-ös benzinnel is gond nélkül közlekednek, áruk nagyjából háromszázezer forinttal magasabb a normál benzines modelleknél. A különbség oka, hogy az autókban - főként a tömítéseknél - a nagy alkoholtartalmú E85 korrodáló hatásának ellenálló különleges anyagokat kell alkalmazni.

A bioüzemanyag elterjedése esetén a biopower modellek volánjánál ülő autósok jól járnak, hiszen az üzemanyag növényi alapanyagú hányada után nem kell jövedéki adót fizetni. Ennek köszönhetően az E85 nagyjából harminc százalékkal olcsóbb lesz a 95-ös benzinnél. Ezt részben ellensúlyozza, hogy használata esetén az autó több üzemanyagot fogyaszt, igaz, a gépjármű menetteljesítménye is jóval nagyobb.

Bár még az Európai Bizottságnak is áldását kell adnia a jövedékiadó- kedvezményre, az a cél, hogy az első E85-ös üzemanyagot értékesítő még idén megnyíljon. Ezután pedig egy legalább tíz-tizenöt kútból álló hálózat kialakítására van szükség - állítja Roóz Balázs. A Saab regionális értékesítési és marketingigazgatója szerint elsősorban a kis, független üzemanyag-forgalmazók nyitottak az E85-ös bevezetésére. Igaz, költségeiket csökkentheti, hogy sok helyen még megvannak a keverék üzemanyag kiadására szolgáló kútfejek, illetve tartályok. Azaz csak néhány részegységeket kell kicserélni ahhoz, hogy megkezdhessék a bioüzemanyag értékesítését.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?