4 °C Budapest

Karácsonyra lesz itt meglepetés

Pénzcentrum
2006. szeptember 22. 10:30

Még idén karácsonyra megnyílik az első olyan benzinkút, ahol kapható lesz a nagyrészt növényi alapanyagokból előállított E85-ös alternatív üzemanyag. A bioüzemanyaggal is működő autók nagyarányú elterjedésére azonban még várat magára.

Még idén karácsonyra megnyílik az első olyan benzinkút, ahol kapható lesz a nagyrészt növényi alapanyagokból előállított E85-ös alternatív üzemanyag. A bioüzemanyaggal is működő autók nagyarányú elterjedésére azonban még várat magára - írja a Magyar Hírlap.

Magyarországon is megkezdték nemrég az első olyan autók értékesítését, amelyek 95-ös benzinnel, illetve a 85 százalékban bioetanolból és tizenöt százalék benzinből készülő E85-ös üzemanyaggal egyaránt képes közlekedni. Az autók hamarosan E85-öst is tudnak tankolni, mivel ez szeptember óta nálunk is szabványos üzemanyagnak minősül, így felkerülhet a kutak kínálatába.

Amíg az E85-öst értékesítő hálózat országossá nem válik, nincs túlzottan sok értelme biopower motorral felszerelt autót venni. Bár ezek a gépjárművek a 95-ös benzinnel is gond nélkül közlekednek, áruk nagyjából háromszázezer forinttal magasabb a normál benzines modelleknél. A különbség oka, hogy az autókban - főként a tömítéseknél - a nagy alkoholtartalmú E85 korrodáló hatásának ellenálló különleges anyagokat kell alkalmazni.

A bioüzemanyag elterjedése esetén a biopower modellek volánjánál ülő autósok jól járnak, hiszen az üzemanyag növényi alapanyagú hányada után nem kell jövedéki adót fizetni. Ennek köszönhetően az E85 nagyjából harminc százalékkal olcsóbb lesz a 95-ös benzinnél. Ezt részben ellensúlyozza, hogy használata esetén az autó több üzemanyagot fogyaszt, igaz, a gépjármű menetteljesítménye is jóval nagyobb.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Bár még az Európai Bizottságnak is áldását kell adnia a jövedékiadó- kedvezményre, az a cél, hogy az első E85-ös üzemanyagot értékesítő még idén megnyíljon. Ezután pedig egy legalább tíz-tizenöt kútból álló hálózat kialakítására van szükség - állítja Roóz Balázs. A Saab regionális értékesítési és marketingigazgatója szerint elsősorban a kis, független üzemanyag-forgalmazók nyitottak az E85-ös bevezetésére. Igaz, költségeiket csökkentheti, hogy sok helyen még megvannak a keverék üzemanyag kiadására szolgáló kútfejek, illetve tartályok. Azaz csak néhány részegységeket kell kicserélni ahhoz, hogy megkezdhessék a bioüzemanyag értékesítését.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem