1 °C Budapest

Már a legnagyobbak is próbálkoznak

Pénzcentrum
2006. április 4. 12:30

Az emelkedő olajáraktól és a szigorodó károsanyag-kibocsátási szabványoktól megrettent autógyárak egyre nagyobb erőfeszítéseket tesznek az alternatív üzemanyag felhasználás lehetőségeinek növelésére.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Az emelkedő olajáraktól és a szigorodó károsanyag-kibocsátási szabványoktól megrettent autógyárak egyre nagyobb erőfeszítéseket tesznek az alternatív üzemanyag felhasználás lehetőségeinek növelésére - írja a Világgazdaság.
Például a Saab is kidolgozta a bioetanollal üzemelő 185 lóerős változatát, amely Németországban kedvezményes adókategóriába került.  Ford Focus Flexi-Fuel pedig, akár etanollal, akár benzinnel vagy a kettő keverékével is elmegy.
Az április első hetében rendezendő lipcsei autóipari szakkiállításon bemutatják a Focus és a Smart ForTwo földgázas változatát is, de itt még nem ért véget a történet, ugyanis az Opel és a Fiat is elkészítette gázautóját.
Szakértők szerint az autógyártók egyre inkább próbálnak leszakadnia kőolajtól, ezért a német autóipari szövetség (VDA) azt javasolja, hogy 2010-ben már a benzinhez 10 százalékban bioetanolt keverjenek. Az Uniós előírás csupán 5,75 százalék. Mindehhez persze az is kellene, hogy szélesítsék az adókedvezmények körét. A bioüzemanyagnak viszont csak akkor van jövője, ha a kiskereskedelmi ára érezhetően alacsonyabb lesz, mint a szénhidrogén-alapúaké.
Értékesítésüket amúgy is korlátok közzé szorítja, hogy Németországban csupán 15 bioetenolkút található. Ezzel szemben Svédországban már 500 töltőállomáson lehet bioüzemanyagot venni, és a hálózatbővítést 2009-ig, az ország teljes lefedettségéig folytatják. Szakértők ugyanakkor óvnak a túlzott várakozásoktól, hiszen egyelőre kicsi az ilyen technológiák piaci részesedése.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG