25 °C Budapest

Bioüzemanyag lesz a MOL kutakon

Pénzcentrum
2005. november 4. 12:14

Több jövedéki adót kell fizetnie azoknak az olajtársaságoknak 2007-2008-tól, amelyek termékeinél a biokomponensek aránya nem éri el a 4,4 százalékot. A Mol Rt. eközben már pályázatot hirdet azzal a céllal, hogy kiválassza azokat a beszállítókat, amelyektől biodízelt és repceolajat vásárolna a jövőben. - írja mai számában a Világgazdaság.

 
Több jövedéki adót kell fizetnie azoknak az olajtársaságoknak 2007–2008-tól, amelyek termékeinél a biokomponensek aránya nem éri el a 4,4 százalékot. A Mol Rt. eközben már pályázatot hirdet azzal a céllal, hogy kiválassza azokat a beszállítókat, amelyektől biodízelt és repceolajat vásárolna a jövőben. – írja mai számában a Világgazdaság.
A bioüzemanyagok elterjesztésére ösztönözheti az olajtársaságokat a jövedéki adóra vonatkozó szabályok tervezett módosítása. Az Országgyűlés, a jövő évi adótörvény tervezetének vitája során, múlt héten elfogadta azt a módosító indítványt amelynek értelmében 2007. július 1-jétől literenként 8 forinttal több jövedéki adót kell fizetni azoknak a gyártóknak, amelyek a benzinében a biokomponensek aránya nem éri el a 4,4 százalékot. A gázolaj esetében ez a feltétel 2008. január 1-jén lépne életbe.
A bioüzemanyagok felhasználása nemzetgazdasági szinten egyértelműen kedvező, mivel az üvegházhatású szén-dioxid-kibocsátást és az ország energia függőségét is csökkenti. A biodízel és a bioetanol-tartalmú benzin gyártása stabil piacot teremt a túltermeléssel küszködő mezőgazdasági termelők számára is.
A 60 dollár körüli olajár mellett már nem túl drasztikus ösztönzők alkalmazásával is versenyképessé tehetőek  a fosszilis üzemanyagok. Ennek a legegyszerűbb módja a jövedéki adó csökkentése, amelyből egyedül szeptemberben 38,8 milliárd forint folyt be.
A cégeknek most is van lehetőségük arra, hogy az üzemanyagaikba kevert biokomponensek után visszaigényeljék a jövedéki adót, ám ez eddig nem jelentett kellő ösztönzést a bioüzemanyagok elterjesztésében.

A Mol Rt. néhány hónapja már megkezdte a növényi alapanyagú bioetanol felhasználását, miután a benzin gyártásánál felhasznált oktánszámnövelő adalékot a bioetanol alapú ETB-vel váltotta fel. A cég még az év vége előtt pályázatot hirdet a azzal a céllal, hogy kiválassza azokat a beszállítókat, amelyektől a gázolajhoz keverhető biodízelt, a biodízel gyártás alapanyagául szolgáló repceolajat, valamint bioetanolt vásárolna a jövőben.

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?