25 °C Budapest

Bioüzemanyag lesz a MOL kutakon

Pénzcentrum
2005. november 4. 12:14

Több jövedéki adót kell fizetnie azoknak az olajtársaságoknak 2007-2008-tól, amelyek termékeinél a biokomponensek aránya nem éri el a 4,4 százalékot. A Mol Rt. eközben már pályázatot hirdet azzal a céllal, hogy kiválassza azokat a beszállítókat, amelyektől biodízelt és repceolajat vásárolna a jövőben. - írja mai számában a Világgazdaság.

 
Több jövedéki adót kell fizetnie azoknak az olajtársaságoknak 2007–2008-tól, amelyek termékeinél a biokomponensek aránya nem éri el a 4,4 százalékot. A Mol Rt. eközben már pályázatot hirdet azzal a céllal, hogy kiválassza azokat a beszállítókat, amelyektől biodízelt és repceolajat vásárolna a jövőben. – írja mai számában a Világgazdaság.
A bioüzemanyagok elterjesztésére ösztönözheti az olajtársaságokat a jövedéki adóra vonatkozó szabályok tervezett módosítása. Az Országgyűlés, a jövő évi adótörvény tervezetének vitája során, múlt héten elfogadta azt a módosító indítványt amelynek értelmében 2007. július 1-jétől literenként 8 forinttal több jövedéki adót kell fizetni azoknak a gyártóknak, amelyek a benzinében a biokomponensek aránya nem éri el a 4,4 százalékot. A gázolaj esetében ez a feltétel 2008. január 1-jén lépne életbe.
A bioüzemanyagok felhasználása nemzetgazdasági szinten egyértelműen kedvező, mivel az üvegházhatású szén-dioxid-kibocsátást és az ország energia függőségét is csökkenti. A biodízel és a bioetanol-tartalmú benzin gyártása stabil piacot teremt a túltermeléssel küszködő mezőgazdasági termelők számára is.
A 60 dollár körüli olajár mellett már nem túl drasztikus ösztönzők alkalmazásával is versenyképessé tehetőek  a fosszilis üzemanyagok. Ennek a legegyszerűbb módja a jövedéki adó csökkentése, amelyből egyedül szeptemberben 38,8 milliárd forint folyt be.
A cégeknek most is van lehetőségük arra, hogy az üzemanyagaikba kevert biokomponensek után visszaigényeljék a jövedéki adót, ám ez eddig nem jelentett kellő ösztönzést a bioüzemanyagok elterjesztésében.

A Mol Rt. néhány hónapja már megkezdte a növényi alapanyagú bioetanol felhasználását, miután a benzin gyártásánál felhasznált oktánszámnövelő adalékot a bioetanol alapú ETB-vel váltotta fel. A cég még az év vége előtt pályázatot hirdet a azzal a céllal, hogy kiválassza azokat a beszállítókat, amelyektől a gázolajhoz keverhető biodízelt, a biodízel gyártás alapanyagául szolgáló repceolajat, valamint bioetanolt vásárolna a jövőben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?