0 °C Budapest

Bioüzemanyag lesz a MOL kutakon

Pénzcentrum
2005. november 4. 12:14

Több jövedéki adót kell fizetnie azoknak az olajtársaságoknak 2007-2008-tól, amelyek termékeinél a biokomponensek aránya nem éri el a 4,4 százalékot. A Mol Rt. eközben már pályázatot hirdet azzal a céllal, hogy kiválassza azokat a beszállítókat, amelyektől biodízelt és repceolajat vásárolna a jövőben. - írja mai számában a Világgazdaság.

 
Több jövedéki adót kell fizetnie azoknak az olajtársaságoknak 2007–2008-tól, amelyek termékeinél a biokomponensek aránya nem éri el a 4,4 százalékot. A Mol Rt. eközben már pályázatot hirdet azzal a céllal, hogy kiválassza azokat a beszállítókat, amelyektől biodízelt és repceolajat vásárolna a jövőben. – írja mai számában a Világgazdaság.
A bioüzemanyagok elterjesztésére ösztönözheti az olajtársaságokat a jövedéki adóra vonatkozó szabályok tervezett módosítása. Az Országgyűlés, a jövő évi adótörvény tervezetének vitája során, múlt héten elfogadta azt a módosító indítványt amelynek értelmében 2007. július 1-jétől literenként 8 forinttal több jövedéki adót kell fizetni azoknak a gyártóknak, amelyek a benzinében a biokomponensek aránya nem éri el a 4,4 százalékot. A gázolaj esetében ez a feltétel 2008. január 1-jén lépne életbe.
A bioüzemanyagok felhasználása nemzetgazdasági szinten egyértelműen kedvező, mivel az üvegházhatású szén-dioxid-kibocsátást és az ország energia függőségét is csökkenti. A biodízel és a bioetanol-tartalmú benzin gyártása stabil piacot teremt a túltermeléssel küszködő mezőgazdasági termelők számára is.
A 60 dollár körüli olajár mellett már nem túl drasztikus ösztönzők alkalmazásával is versenyképessé tehetőek  a fosszilis üzemanyagok. Ennek a legegyszerűbb módja a jövedéki adó csökkentése, amelyből egyedül szeptemberben 38,8 milliárd forint folyt be.
A cégeknek most is van lehetőségük arra, hogy az üzemanyagaikba kevert biokomponensek után visszaigényeljék a jövedéki adót, ám ez eddig nem jelentett kellő ösztönzést a bioüzemanyagok elterjesztésében.

A Mol Rt. néhány hónapja már megkezdte a növényi alapanyagú bioetanol felhasználását, miután a benzin gyártásánál felhasznált oktánszámnövelő adalékot a bioetanol alapú ETB-vel váltotta fel. A cég még az év vége előtt pályázatot hirdet a azzal a céllal, hogy kiválassza azokat a beszállítókat, amelyektől a gázolajhoz keverhető biodízelt, a biodízel gyártás alapanyagául szolgáló repceolajat, valamint bioetanolt vásárolna a jövőben.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 5. kedd
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem