5 °C Budapest

Autót akarsz venni casco nélkül? Akkor siess!

Pénzcentrum
2006. május 12. 11:40

Gyakorlatilag megunták a lízingtársaságok azt a helyzetet, hogy az alacsony havi törlesztőrészletekkel felduzzasztott hitelállományuk nagy része jelentős kockázatokat rejt. Ugyanis az alacsony törlesztőrészletek többek között a casco biztosítások mellőzésének köszönhető. Ezáltal az újautó eladások 10-40 százaléka, míg a használt autók 50-70 százaléka talál gazdára úgy, hogy nem kötnek rájuk biztosítást. Ez pedig a finanszírozók kockázatának növekedését jelenti. Tehát egyik szeme sír a másik pedig nevet a lízingtársaságoknak, mert az alacsony részletek miatt több autót tudnak eladni ez azonban az állomány felhígulásával is jár. Mi lehet hát a megoldás?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Világgazdaság írása szerint a kombinált termékekkel csökkenthető a "no casco" térhódítása. A termék azon az elven működik, hogy az autótulajdonosnak nem kell külön casco biztosítást kötnie a finanszírozott gépjárműre, mivel a biztosítási díjakat a havi törlesztőrészletekkel egyben fizeti meg a finanszírozás futamidejének végéig. A casco költsége egyes lízingcégeknél a magasabb THM-ben jelentkezik, másutt a THM-et nem érinti, hanem a hitel összegét növeli. S bár a kombinált termékek kedvezőbb cascodíjakkal párosulnak, az érdeklődőnek arra nem árt felkészülnie, hogy a piaci szereplők csupán 1-3 biztosítóval kötnek szerződést.

Kétfajta termékkel lépett piacra a K&H Lízingcsoport. A termékeket kedvezően fogadta a piac, az elmúlt fél évben az új szerződéseik 10-15 százalékát tették ki a kombinált termékek. Konstrukciótól függően a normál finanszírozáshoz képest 2-5 százalékponttal magasabb THM-mel kínálják a kombinált termékeket, együttműködő partnerük pedig a K&H Általános Biztosító.

A Lombard Lízing egy hónapja vezette be integrált casco termékét, s már néhány száz szerződést kötöttek. A "no casco" termék súlya az összportfóliójukon belül közel 50 százalékos részt hasít ki, ám ez a terveik szerint 10-20 százalékkal mérsékelhető. Az ő esetükben is 2-3 százalékkal magasabb THM-mel számolhat az ügyfél. Jelenleg egy biztosítóval kötöttek szerződést (Groupama), ám legalább 2-3-mal kívánnak együttműködni.

A CIB Lízing júniusban tervezi a teljes körű cascót és egy olcsóbb, csak lopás- és totálkárra terjedőt tartalmazó termék bevezetését, ahol a CIB Alkusszal működnének együtt. Az MKB-Euroleasing szeptemberre tervezi integrált casco termékének elindítását, és két-három biztosítóval szerződnének le. A Merkantil Csoport OTP Garancia Biztosítóval közös termékével júniusban jelenne meg a színen.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?