3 °C Budapest

Autóvásárlás alacsony önerővel! - Még lehetnek gondok...

Pénzcentrum
2006. április 27. 17:00

Egy számjegyű növekedést produkált a hazai lízingpiac 2006 első negyedévében, a Magyar Lízingszövetség tagjai 273,6 milliárd forintos eszközkihelyezést könyvelhettek el, 6,5 százalékkal többet mint az előző év hasonló időszakában.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Egy számjegyű növekedést produkált a hazai lízingpiac 2006 első negyedévében, a Magyar Lízingszövetség tagjai 273,6 milliárd forintos eszközkihelyezést könyvelhettek el, 6,5 százalékkal többet mint az előző év hasonló időszakában - írja a Világgazdaság.

Ennél jóval dinamikusabb, több mint 15 százalékos bővülés tapasztalható viszont a finanszírozott értéknél, 206 milliárdra nőtt a bázisidőszak 178,9 milliárdjáról.

Szakértők szerint az önerő számottevő csökkenésével magyarázható ez a folyamat. Ez különösen a lízingpiac legnagyobb 68 százalékos szeletét kihasító autófinanszírozási szegmensben tapasztalható, ahol a vevői nyomásnak köszönhetően a nullaszázalékos önerő szinte mindegyik piaci szereplő kínálatában megtalálható. Az alacsony 20 százalék alatti önerőnek azonban vannak árnyoldalai is. Ugyanis, az alacsony induló összeg azt jelenti, hogy a hitel összege meghaladja az autó mindenkori értékét. Ez pedig azt is jelentheti, hogy egy visszavétel esetén a tulajdonosnak még be kell fizetnie némi összeget, hogy kompenzálja a különbséget.

A személygépkocsi üzletágnál a piaci szereplők 186,6 milliárd forintos eszközkihelyezést könyvelhettek el, ez egy százalékkal haladja meg a tavalyi adatot. Ez a bővülés több mint 1400-zal kevesebb autó eladással valósult meg. Az üzletág piaci részesedése várhatóan tovább fog szűkülni, mivel tapasztalatok szerint egyre óvatosabbak a lízingcégek, s nő a visszautasítások száma is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Közel 30 százalékkal nőtt viszont 27,4 milliárd forintra nőtt a gép-berendezés üzletág volumene, s ez azt jelzi, hogy ebben az évben ez a szegmens lehet a növekedés motorja.

Komoly bővülést könyvelhetett el a tehergépjármű-lízing is, 21,3 százalékkal 39,7 milliárd forintra nőtt a volumen, ám ebben az esetben is csökkent a lízingbe adott gépjárművek száma.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?