-4 °C Budapest

Sokba kerülhet ha autókereskedőnél vásárolsz

Pénzcentrum
2006. április 26. 13:00

A kedvező kamatkondíciók ellenére a gazdasági társaságok jelentős része saját tőkéből finanszírozza a gépjármű beszerzéseit, ám sokan vannak olyanok is, amelyek valamilyen lízingkonstrukcióban működtetik flottájukat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Szakértők szerint, azok a cégek amelyek saját tőkéből oldják meg a beszerzéseket, nem azért választják a készpénzes finanszírozási formát, mert dúskálnak az anyagi javakban, hanem azért, mert nem szeretnének a banknak tartozni. Kevesen gondolják át közülük, hogy az ily módon birtokolt gépjárműparkban lekötött pénzeszköz a vállalkozás üzletmenete során visszaforgatható és a likvid tőke akár többszörösét is hozhatja a lízingfinanszírozási kamatoknak. Ezek a cégek működőtőkét vonnak el a vállalkozástól, amely komoly gátja lehet a fejlődésnek.

A lízing nem túl bonyolult konstrukció, mert eszközalapú finanszírozási formaként általában nem kívánja meg fedezet bevonását az ügyfél részéről, ellentétben a bankhitellel. Mindenhol elérhető, legyen az márkakereskedés, internetes portál, ügynök vagy személyes ügyfélszolgálat. Gyors, mert rövid időn belül elbírálhat az ügylet.

Azok a lízingcégek amelyek értékesítési csatornaként nem alkalmaznak közvetítőket, jóval olcsóbb finanszírozást tudnak kínálni. Így érdemes a leendő lízingelőnek közvetlenül a finanszírozó céghez fordulni, hogy kikerülhesse az ügyletszerzési jutalékokat.

A lízingcégek többségénél alapvetően kétfajta termék található: pénzügyi és operatív lízing(bérlet). A pénzügyi lízingen belül az áfa megfizetésének időpontjától függően megkülönböztetünk zárt és nyílt végű konstrukciót. A személy- és kistehergépjárművek piacán leginkább a zárt végű termék jöhet szóba, a másik fajtát jellemzően a 3,5 tonna fölötti járművek finanszírozására használják.
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 8. szerda
Mária
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?