14 °C Budapest

Öreg autót hitelre

Pénzcentrum
2006. április 7. 11:00

A növekedés létszükséglet a hazai lízingtársaságok számára. A használt autók piaca pedig még tartogat növekedési potenciált - egyes szakemberek az idén 5-10 százalékos bővülést prognosztizálnak -, ráadásul a magasabb marzs lehetősége is kecsegtető.

A növekedés létszükséglet a hazai lízingtársaságok számára. A használt autók piaca pedig még tartogat növekedési potenciált - egyes szakemberek az idén 5-10 százalékos bővülést prognosztizálnak -, ráadásul a magasabb marzs lehetősége is kecsegtető - írja mai számában a Világgazdaság.

Ez pedig a hazai piaci szereplők mellett a nemzetközi cégek fantáziáját is megmozgatta: a közép-európai régió legnagyobb használtautó-kereskedő cége, az AAA Autó ez év nyarára tervezi a debütálást Magyarországon.
Egyre több lízingtársaságnál akár az autó ötéves koráig újautó-finanszírozási feltételekkel találhatja szemben magát az ügyfél, s már nem csupán kamatágon. Igaz, egy tíz év feletti gépkocsinál 15 százalékos THM alatt nem "ússza meg" a svájcifrank-alapú hitelt, míg egy kevésbé öreg autónál 10 százalék körüli THM-mel számolhat. A piac nagyobb szereplői legfeljebb 12 éves autót finanszíroznak, ám annak lejártakor a gépjármű életkora nem haladhatja meg a 15 évet. Ám vannak kisebb lízingcégek, ahol ez már 18 évre tolódott ki.
Az idősebb autóknál egyre több társaság kínál már 10 százalékos kezdőrészletet, egyes akcióknál pedig a nulla százalék is fellelhető, ez egyúttal azt is jelenti, hogy a finanszírozó által nyújtott hitel meghaladja az autó piaci értékét

Minden társaságnál stratégiai kérdés, hogy milyen mértékben fordul a használtautó-piac felé, hiszen a növekedési kényszerre válaszokat kell találni - mutatott rá Antall Pál, a Magyar Lízingszövetség elnöke, a Raiffeisen Lízing vezérigazgatója. A józanság azonban fontos paraméter kell legyen, mert ha nem átgondoltan csinálja a cég, akkor a használt autókkal könnyen megégetheti magát.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?