Utoljára cseng a Matelcsy: a legjobb okostelefonokkal nincs több adó

Pénzcentrum
2012. december 15. 08:01

Az elmúlt évek tapasztalatai egyértelműen azt mutatják, hogy a mobiltelefon a karácsonyi vásárlás egyik legnagyobb slágere, idén már a nagymamák is ezzel fognak csetelni unokáikkal. Az idén bevezetett "Matelcsy" (telefonos különadó) is ezt a folyamatot erősíti. A Pénzcentrum.hu most azoknak segít, akik a következő napokban szeretnének telefont vásárolni: megmutatjuk az egyes árkategóriák legjobban felszerelt készülékeit, megnézzük, mely gyártók a legnépszerűbbek a világon, és hasznos tanácsokat adunk a vásárláshoz is.

"Kövezzenek meg drága olvasók, de szerintem valami jó is kisülhet a kormány által kiagyalt telekom-különadóból, a Matelcsyből. Elsősorban nem a költségvetési lyuk betömésére gondolok, arról már úgyis tudjuk, hogy feneketlen. A percenként 2 forintos extra költség azokat is rábírhatja egy okostelefon vásárlásra, akik eddig ódzkodtak tőle. Jövő ilyenkor már remélem tele lesz a Viber telefonkönyvem és még nagymamámmal is adó és költségmentesen beszélhetek. Csatlakozz te is ehhez a telefonforradalomhoz." - írtuk közvetlenül az új adó bevezetése után. A visszajelzésekből úgy láttuk, hogy sokaknak segítettek tanácsaink és bátrabban nekivágtak egy okostelefon megvásárlásának. Azoknak akik karácsonyig vártak hogy lecseréljék régi készülékeiket segíthet mostani összeállításunk, de érdemes lehet feleleveníteni azokat a jó tanácsokat is, amiket még a tavasszal írtunk.

Hiába cseng a Matelcsy: így kerüld ki a telefon-különadót

Butatelefonok néhány ezresért

A hazai szolgáltatók kínálatát böngészve jól látszik, hogy mindhármuknak fontos az alacsony jövedelemmel rendelkező, telefonra, telefonálásra keveset költő ügyfelek megszerzése is. A legolcsóbb, feltöltőkártyás készülékek (ezek után nem kell havidíjat fizetnünk) 5 ezer forinttól indulnak - tudásuk pedig árukhoz hasonlóan alacsony - telefonálni, sms-t írni természetesen mindegyikkel tudunk, de többségük már zenelejátszásra, rádióhallgatásra is használható. Érdemes kiemelni, hogy a szolgáltatóknál is megjelentek az időseknek szánt telefonok: ezek a 10-15 ezer forint közötti készülékek rendkívül egyszerű használatukkal és nagy kijelzőjükkel hasznos ajándékot jelenthetnek például a nagyszülők számára.

A szolgáltatók kínálatában találunk már okostelefonokat is, méghozzá egyre többet nulla forintért. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a készülékért nem kell fizetnünk, azonban általában 2 éves szerződést kötünk a szolgáltatóval, amelynek díját hónapról-hónapra fizetjük.

15-20 ezer forinttól kezdődnek az alsó kategóriás okostelefonok a hazai szolgáltatóknál - ebben az árkategóriában már felöltőkártyás és 2500-3000 forintos havi díjjal is találhatunk telefonokat. Aki feltöltőkártyával venne ilyen készüléket, annak fontos tudnia, hogy ezek a készülékek gyors és jó minőségű internetezésre is használhatóak - az adatforgalomért pedig szintén fizetnünk kell. Az okostelefonálásra kitalált előfizetéses tarifacsomagok viszont általában tartalmaznak felhasználható adatforgalmat is, így összességében szinte biztosan gazdaságosabban használhatók. Ugyanakkor érdemes olyan készüléket választani, amely Wifi-vel is működik, azaz úgy is tudunk netezni, ha rácsatlakozunk egy vezeték nélküli hálózatra (így tulajdonképpen ingyen internetezünk telefonunkon).

A legjobb telefon a pénzünkért

Még idén is kapható a Samsung Galaxy Mini telefonja, ami 25 500 forint környékén már a miénk is lehet kártyafüggetlenül. Idén ennek a készüléknek és a tavalyi nagy sláger ZTE Blade-nek az újabb verziói zárja az alsó kategóriás telefonok listáját oldalunkon. Ajánljuk még valamivel 30 ezer forint alatt kapható  Sony Xperia tipot, amit ugyan talán túl kicsi kijelzővel szereltek fel, de minden mai követelménynek megfelel.

Samsung Galaxy Mini I, II és Blade III


Samsung Galaxy Mini
Forrás: Samsung

A Samsung Galaxy Minijét (S5570)  2 év garanciával 25-26 ezer forintért hazavihető készülék mindent tud, amit egy belépő szintű készüléknek tudnia kell. Tömege nagyjából megegyezik a hagyományos telefonokéval, így ez sem lesz szokatlan elsőre. Zenehallgatásra, internetezésre ugyanúgy alkalmas, mint a nagyok, persze a képernyő felbontása és a multimédiás teljesítmény visszafogottabb. Egy kicsi és kellően komoly készülék azoknak, akik most ismerkednek az okostelefonokkal, segítségével akár videó telefonálhatunk is, hívásaink nagy részét könnyen az interneten bonyolíthatjuk.

A Mini II is hozza azt a színvonalat, mint elődje. Nagyobb felbontás, erősebb processzor miatt viszont szinte minden alkalmazást biztosan és akadás mentesen kezel. 10 ezer forinttal kerül többe, mint az I, ezért a felárért cserébe pedig egy kicsit időtállóbb készüléket kapunk.

A ZTE Blade III is valamivel 30 ezer forint alatt kapható bármelyik szolgáltatónál, de kártyafüggetlenül is nagyjából ezen az áron juthatunk hozzá. Egyik nagy előnye kategóriájában, hogy nagy 480x800 pixeles kijelzőt tettek bele. Ezért nagyobb élményt nyújthat a böngészés.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Azonos teljesítményt kínálhatnak az két vagy akár három éves csúcsmodellek is, ha ilyet találunk újonnan hasonló áron valahol porosodni nyugodtan megvehetjük. Összeszerelési minőségben biztosan nyerünk ezekkel.

Középkategória

Ebben az árkategóriában már nagyobb a választék. Ha akarjuk akkor már válogathatunk az operációs rendszerek között is, a Windows Phone 7 és 8 is szerepel a kínálatban több telefonnal. A kínaiak ebben a kategóriában is alkottak egy nagyon jó készüléket. A ZTE Grand X In készüléke nagyon gyors a mindennapi használat során, amiről egy, a mezőnyben szokatlan lapkészlet gondoskodik. A telefon szíve egy 1.6GHz Intel® Atom™ processzor.

ZTE Grand X In

Kicsit olcsóbban lehet a miénk a Sony Xperia P-je, ami 65 ezer forintért már két processzort ad. Gyorsaságára nem is lehet panasz. Mérete viszont többeket elrettenthet, érdemes előtte kézbe venni és kipróbálni a vásárlás előtt.

A csúcsmodellek

Minden gyártónak van egy "legjobb" készüléke. Az ezeknél némileg olcsóbb telefonok is nagyon jók, és mi igazság szerint bármelyiket elfogadnánk. Tavaly még a Galaxy S II-t ajánlottuk a Samsungtól, ami ma is egy jó telefon, de az idén érkezett S III már igazi nagyágyú, szinte semmire nem lehet panasza az új tulajdonosoknak, akik ki kell tudjanak fizetni legalább 115 ezer forintot a telefonért.

De nem csak a Samsungnál van hasonló jó tudású telefon, a HTC One X+ és X is nagyon jó választás. Ez utóbbi árát például nagyon lenyomta utódja, pedig nagyon jó kis telefon maradt. 101 ezer forintért elvihető kártyafüggetlenül.


Mi a helyzet az iPhone-nal?


Forrás: Apple

Sokaknak egyből az iPhone jut eszébe, ha okostelefonról van szó. Az Apple készülékei (különösen az újabb, iPhone 4S és iPhone 5) csúcskategóriás készüléknek számítanak - az áruk alapján is. Piaci tapasztalatok szerint azonban sokan vannak olyanok, akik az első iPhone-juk után inkább más márkát választanak.

Érdemes átgondolni azt is, hogy az Apple közkedvelt programjai közül a legtöbb csak külön díj ellenében tölthető le, ez pedig megdobhatja telefonszámlánkat is. Így leginkább az javasolható, hogy az okostelefonokkal csak most ismerkedők első körben válasszanak egy olcsóbb készüléket, vagy szánjanak időt arra, hogy bővebben tájékozódnak az iPhone-ról.

 

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm