13 °C Budapest

Sorban állnak a lapostévéért, elkapkodják a robotgépeket is

2012. december 7. 05:22

Milyen műszaki cikket veszünk idén karácsonyra? Az előrejelzések szerint még mindig a műszaki cikkek vezetik a karácsonyi ajándékok toplistáját: válság ide, válság oda, a tavalyi év végi fogyasztási csúcsszezonban 10-11 milliárd forintért vásároltunk lapostévét, okostelefont, GPS-t, vagy akár Blu-ray lejátszót, és úgy tűnik, a kedv idén sem lankad.

A Gfk Hungária előrejelzése szerint az utolsó egy hónapban bizonyos területeken az éves összforgalom egynegyede is realizálódhat: legjelentősebb a háztartási kisgépek és fotó termékeknél (25 százalék), a barnaáruknál (tv, rádió, hifi) (22 százalék) és az IT készülékeknél (18 százalék). Ezek azok a fő területek, ahonnan a karácsonyi ajándékok is kikerülnek.

A GfK Hungária Kereskedelem és Technológia terület várakozásai szerint idén népszerű ajándékok lesznek a konyhai robotgépek, az elektromos fogkefék, a vasalók és a szépségápolási cikkek. Ezenkívül a fényképezőgépek, digitális fotókeretek azok, melyek karácsonykor rendszerint jól fogynak, ám az év többi időszakában kevéssé keresik ezeket a vevők.

A Pénzcentrum.hu körkérdésében áruházláncokat, gyártókat kérdezett arról, milyen forgalomra számítanak a műszaki cikkek terén, mik lehetnek a slágertermékek, tudatosabbak-e a vevők, mint korábban. Azt is megkérdeztük, egy-egy árkategóriában milyen ajándékokat javasolnak a tanácstalan, bizonytalan vevők számára.

Media Markt: a hétvégén már megindul a roham

Szánthó Balázs, a Media Markt koncepció menedzsere a Pénzcentrum.hu-nak elmondta, hogy az eddigi tapasztalatok alapján december elején, 10-e körül indul meg a vásárlási roham. Nyilván mindez attól is függ, hogy alakul a naptár, mikorra esik az első hétvége.

A vásárlók természetesen egyre tudatosabbak, de nagyon sokan kérnek segítséget a Media Markt áruházak eladóitól is. Természetesen az elmúlt években történt gazdasági események megfontoltabbá tették a vevőket, akik tudatosabban tervezik a műszaki cikkek beszerzéseit és több információ alapján választanak. A Media Markt igyekszik mindenben segíteni azt a folyamatot, nemcsak a beszerzések tekintetében, hanem olyan szolgáltatásokkal, amelyekkel könnyebbé teszikk az alkatrész utánpótlást.

A karácsonyi időszak kiemelten fontos a kereskedelem egészében, így a tapasztalatok szerint sokan erre az időszakra időzítik a nagyobb értékű háztartási, szórakoztató elektronikai eszközök beszerzését vagy cserélését - mondta el Szánthó Balázs.

Várhatóan megugrik a televíziók, számítástechnikai eszközök, okostelefonok, kisebb értékű háztartási, konyhai eszközök iránt az érdeklődés. De sokan inkább az apróságokat keresik: gyakorlatilag minden termékhez kapható valamilyen kiegészítő eszköz, legyen az kábel, adathordozó, tároló, speciális igényekhez igazított csatlakozó, stb.


A Media Markt tippjei:

25 ezer forintig:

Rendkívül népszerűek különösen fiatalok körében a minőségi, és divatos színekben pompázó fülhallgatók. Vagy a kisméretű Hi-Fi berendezések. Hölgyvásárlóknak a szépségápoláshoz kapcsolódó termékek lehetnek vonzóak így például hajsütővasak, lábmasszírozók, és a kihagyhatatlan konyhai gépek.

25 ezer - 60 ezer forint között:

A Media Markt áruházak széles választékkal várják a kávéfőző berendezések iránt érdeklődőket. Emellett az idei év egyik slágere az e-book vagyis elektronikus olvasókönyv, amelynek segítségével egy egész könyvtárat vihetünk bárhová magunkkal, de nyelvtanulásra is kitűnően használható eszköz.

60 ezer-120 ezer között:

Ebben az árkategóriában már komolyabb számítástechnikai eszközök is elérhetőek. Nagyon népszerűek a tablet gépek, a legfiatalabbak pedig biztosan nagyon örülnek egy modern játékkonzolnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

De ha nincs ötlet, akkor még mindig ott az ajándékkártya vagy az úgynevezett élménykártya, aminek segítségével számtalan program közül választhat az, akit meglepünk vele. Legyen szó Forma 1-es szimulátor kipróbálásáról, esetleg egy borkóstolón való részvételről, vagy az unoka főzőtanfolyamra való beíratásáról.

Auchan: a karácsony előtti napokig vásárolunk tudatosan

A műszaki termékek közül a karácsonyi időszak nagy slágerei általában a televíziók, kis háztartási gépek, illetve a barkácsgépek - és persze a mobiltelefonok. Míg az elmúlt években a GPS-ek örvendtek nagy sikernek, a közelmúltban az okostelefonok voltak keresettek, az idei évben - az Auchan szerint - a tabletek lesznek a sztárok - mondta el lapunknak Várkonyiné Gillemot Katalin, az áruházlánc kommunikációs igazgatója.

A hipermarket-láncnál november közepe óta folyamatosan növekvő forgalmat tapasztalnak a műszaki osztályon, s ez karácsony közeledtével egyre intenzívebbé válik. A válság beköszönte óta nem csak a műszaki termékek megvásárlásakor, de kisebb értékű termékeknél is a vásárlók előbb tájékozódnak (interneten, akciós újságból, barátoktól), s csak utána vásárolnak. A kommunikációs igazgató szerint a karácsony előtti egy-két napon csökken ez a tudatosság: senki nem akar üres kézzel a fa alatt állni, s igyekszik valamilyen jó ajándékot beszerezni - ilyenkor már gyakran elmarad az előzetes tájékozódás.

Az Auchan tippjei:

25 ezer forintig : kis háztartási gép, egyszerűbb tablettek, micro-hifi

25 ezer - 60 ezer forint között:
mobiltelefon, nyomtatók, konyhai gépet (pl. mindent tudó robotgépek)

60-120 ezer forint között:  TV-k, házimozik, laptopok.

Az Auchannál kiemelték, hogy mindhárom árkategóriában kaphatóak táblagépek, sőt, az áruházakban a 120 ezer forintnál is drágább Apple készülékeket is forgalmazzák.

Mit mondanak a gyártók?

Az előrejelzések szerint még mindig a műszaki cikkek vezetik a karácsonyi ajándékok toplistáját: válság ide, válság oda, a tavalyi év végi fogyasztási csúcsszezonban 10-11 milliárd forintért vásároltunk lapostévét, okostelefont, GPS-t, vagy akár Blu-ray lejátszót, és úgy tűnik, a kedv idén sem lankad.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem