12 °C Budapest

Itt a MÁV nagy bejelentése: papír nélküli jegyeket vezetnek be

Pénzcentrum
2012. december 10. 10:35

Az interneten, otthoni nyomtatással vásárolt vasúti jegyek QR-kódját már nemcsak papír alapon lehet bemutatni a jegyvizsgálóknak, hanem akár a számítógépek, okostelefonok képernyőjén is. A lehetőséggel egyelőre a pót- és helyjegyköteles (pl. InterCity) vonatok utasai élhetnek - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t a MÁV-START.

Az internetes jegyértékesítési rendszert folyamatosan bővíti a vasúttársaság az utasok visszajelzései és a lehetőségek alapján. A legújabb intézkedésnek köszönhetően azok, akik az online menetjegyváltás során az otthoni nyomtatást jelölik be, már választhatnak: nem kell feltétlenül kinyomtatniuk a társaság honlapján vásárolt jegyeket, hanem akár elektronikus formában is bemutathatják a vonaton a jegyvizsgálóknak. Mindez azért lehetséges, mert az azonosításra szolgáló QR-kód ellenőrzése digitálisan, pdf-formátumban is megoldható. Ezzel a lehetőséggel egyelőre csak a feláras vonatok (InterCity, nemzetközi EuroCity, railjet) utazói élhetnek, tehát azokon a vonatokon, ahol pót- és/vagy helyjegyet kell váltani a menetjegy mellé.

A jegyvizsgálók az utas készülékének képernyőjén megjelenő információkat - a papír alapú jegyhez hasonlóan - a kód beolvasásával és a személyazonosság vizsgálatával ellenőrzik. A digitális jegyeket a jegyvizsgálók csak az utas együttműködésével tudják érvényesnek elfogadni, mert az ellenőrzés során esetlegesen szükség lehet a kód nagyítására vagy az eszköz közelítésére, távolítására. Jelenleg elektronikus bemutatással a belföldi menetjegyeket, pót- és helyjegyeket, élőállat- illetve kerékpárjegyeket lehet megvásárolni, akár az utazás előtt hatvan nappal, elővételben is. A visszaélések elkerülése érdekében a digitális jegyek - ugyanúgy, mint Európa más vasútvállalatainál - névre szólnak és adott vonatra érvényesek.

A MÁV-START 2008-ban indította el az internetes jegyértékesítési rendszerét, amellyel a pénztárak előtti sorban állást elkerülve, akár otthonról is megválthatók a vasúti menetjegyek. Ilyen módon eddig több mint hárommillió jegyet vásároltak az utasok, a szolgáltatást évről évre egyre többen választják. Otthoni nyomtatással eddig csaknem százezer jegyvásárlás történt. A jegyértékesítés modernizálását a vasúttársaság kiemelt feladatának tekinti, és a jövőben is további intézkedésekkel - többek között - jegyértékesítő automaták telepítésével is folytatja.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm