25 °C Budapest
Anonymous hacker in front of his computer with red light wall backgroundAnonymous hacker in a black hoody with laptop in front of a code background with binary streams cyber security concept

Figyelem! Elképesztő pénzeket követelnek magyaroktól a netes zsarolók: nehogy fizess, csak rosszabb lesz

2024. július 10. 13:30

A 2023-ban zsarolóvírus által megtámadott magyar vállalatok több mint fele saját adatmentési módszereket alkalmazott, és nem kellett váltságdíjat fizetnie. A vállalkozások leggyakrabban biztonsági mentésekhez folyamodtak e célból. Azok közül, akik fizettek váltságdíjat, az 50%-uk 10 millió forintnál kevesebbet fizetett, de 7 százalék több mint 100 millió forintot adott át a kiberbűnözőknek.

A Sophos által végzett felmérése szerint 2023-ban minden ötödik magyar vállalkozást megtámadtak rosszindulatú szoftverrel. A zsarolóvírus áldozatául esett minden negyedik vállalkozás esetében a támadás által okozott teljes veszteség 5 millió és 50 millió forint közötti összeget tett ki. A vállalatok 8 százaléka 50 millió forintnál nagyobb veszteséget könyvelt el.

A 2023-ban zsarolóvírusos kártevővel megtámadott magyar vállalatok 58 százaléka úgy döntött, hogy nem fizet váltságdíjat a kiberbűnözőknek. Ez alacsonyabb arány, mint globálisan, ahol a zsarolóvírus-támadással érintett vállalatok 77 százaléka nem tett eleget a támadók követelésének.

A megtámadott vállalatok 31 százaléka biztonsági mentéseket használt a kibertámadás utáni helyreállításhoz, míg 19 százalékuk más módszereket alkalmazott. A megtámadott vállalatok 8 százaléka nem rendelkezett biztonsági mentéssel vagy helyreállítási eszközökkel, de mégsem fizette ki a váltságdíjat.

 A biztonsági mentések lehetővé teszik a titkosított vagy véglegesen törölt adatok gyors helyreállítását. Nagyon fontos, hogy a biztonsági mentések rendszeresen készüljenek. Ez lehetővé teszi az adatok gyors helyreállítását, így egy incidens nem zavarja meg az üzletmenet folytonosságát. Ugyanilyen fontos, hogy a másolatok megfelelően legyenek biztosítva, hogy támadás esetén a kiberbűnözők nehezen, vagy lehetőleg egyáltalán ne tudjanak hozzáférni. Lehetetlen megjósolni egy incidens bekövetkeztét, ezért a vállalatoknak mindig fel kell készülniük rá

- hangsúlyozta Chester Wisniewski, a Sophos technológiai igazgatója.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mennyibe kerül egy kibertámadás?

Mint a felmérésből kiderült, a 2023-ban zsarolóprogrammal megtámadott magyar vállalatok 39 százaléka döntött úgy, hogy kifizeti a váltságdíjat. E vállalatok fele 10 millió forintnál kevesebbet fizetett a csalóknak, míg 29 százalékuk. – 10 millió és 50 millió forint közötti összeget. A vállalatok 13 százaléka 50 millió és 100 millió forint közötti összeget fizetett, míg 7 százalékuk több mint 100 millió fontot. A válaszadók 3 százaléka válaszolt a "nem tudom/nem emlékszem" választ arra a kérdésre, hogy vállalatuk fizetett-e váltságdíjat egy zsarolóvírus-támadás után.

A zsarolóvírus által érintett vállalatok több mint fele nem fizetett váltságdíjat - ez jó hír. Ugyanakkor még mindig nagyon magas azoknak a vállalatoknak az aránya, amelyek eleget tettek a kiberbűnözők követeléseinek. A váltságdíj kifizetése bevételt biztosít a támadóknak, és arra ösztönzi őket, hogy folytassák tevékenységüket. A vállalkozásoknak azt sem szabad elfelejteniük, hogy a csalók által követelt összeg kifizetése nem garantálja az adatok helyreállítását, és növeli a kibertámadással járó költségeket, amelyek már így is nagyon magasak

- mutatott rá Chester Wisniewski.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 24. szerda
Kinga, Kincsõ
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem