Wanted hackers coding virus ransomware using laptops and computers. Cyber attack, system breaking and malware concept.

Veszélyes számítógépek a magyar otthonokban: óriási bajban lehetsz, ha neked is van ilyened

2024. április 19. 08:45

Komoly biztonsági hiba van néhány korábbi Lenovo és Intel eszköz alapszoftverében, melynek segítségével hackerek bejuthatnak a számítógépekbe.

Javítatlan hiba van néhány korábbi Lenovo és Intel eszköz alapszoftverében, melynek segítségével akár a hackerek is behatolhatnak a szóban forgó gépekbe. A jaívátst ugyanakkor egyes hardverek sosem fogják megkapni – hívta fel a Binarly nevű kiberbiztonsági vállalat a jelentésében. 

A hvg.hu által szemlézett dokumentum szerint a szóban forgó, régebbi gépek esetében az jelenti a problémát, hogy már véget ért a támogatásuk, így a gyártók nem fognak foltozást kiadni a biztonsági résekhez. A hiba a Lighttpd nevű nyílt forráskódú webszerverben lapul – bár ez jó eséllyel nem cseng ismerősen senkinek, egy sor technológiai termékben alkalmazzák, a firmware (alapszoftver) komponensekben is – olvasható.

A Lighttpdnél 2018-ban bukkantak rá a szoftveres sérülékenységre, amit kihasználva a kiberbűnözők létfontosságú biztonsági adatokhoz férhetnek. A Lighttpd szakemberei ezt ugyan csendben javították, de nem adtak ki hozzá egy CVE-azonosítót, amivel a Lighttpd szoftverét használó vállalatok is javítani tudták volna a sebezhetőséget. Pedig sok olyan termékben használják a szoftvert, amelyekhez az American Megatrends International szállítja a firmware-szoftvert.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem