3 °C Budapest

Tényleg elbúcsúzhatunk a forint bankjegyektől és érméktől?

Pénzcentrum
2014. július 18. 10:27

Sajtóértesülések szerint átfogó készpénzcserére készül a Jegybank. Legutóbb az 1990-es lvekben került sor hasonlóra, akkor hét évre és közel három milliárd forintra forintra volt ehhez szükség.

A napokban látott napvilágot az az értesülés, miszerint átfogó készpénzcserére készül a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A hvg.hu cikke szerint a felröppent hírt név nélkül több kereskedelmi banki forrás is megerősítette. Legutóbb az 1990-es években került sok ilyen mértékű készpénzcserére, ami hét év alatt ment végbe és közel hárommilliárd forintba került.

A Pénzcentrum.hu megkereste a Jegybankot, hogy valóban számíthat-e a lakosság arra, hogy az összes forint érmét és bankjegyet lecserélik a közeljövőben. Az MNB kérdéseinkre az alábbi választ küldte:

"A Magyar Nemzeti Bank - a világ többi jegybankjához hasonlóan - folyamatosan törekszik a bankjegyek védelmi szintjének és minőségének emelésére. E forgalmi szempontoknak való jobb megfelelőség érdekében végzett vizsgálatok az általános szakértői tevékenysége részét képezik, ami a lakosság számára a természetéből fakadóan nem érzékelhető.

Amennyiben e szakértői elemzések a készpénzforgalmat érintő változtatásokat látnának szükségesnek, arról a jegybank az összes körülményt mérlegelve - általa eddig követett gyakorlat szerint - kellő időben, és megfelelő előkészítettség mellett hoz döntést."

KATTINTS! Hatalmasat bukhatsz, ha ezekkel a forintérmékkel fizetsz!

A Jegybank tehát - a pénzkibocsátás kizárólagos jogosultjaként - folyamatosan ellenőrzi a forgalomban lévő készpénz minőségét, valamint gondoskodik a forgalom bővülése és az elhasználódott fizetőeszközök pótlása miatt szükséges új bankjegyekről és érmékről. (Évente az összes forgalomban lévő bankjegynek körülbelül harmadát le kell cserélni, melyeknek átlagos élettartama egyébként 4-5 év.)

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A teljes készpénzcserénél valamivel gyakrabban lehet szükség a címletskála módosítására. Ilyen intézkedés volt például legutóbb az 1 és 2 forintos címletek megszüntetése, valamint a 200 forintos bankjegy érmére cserélése. Ezekben az esetekben is a gazdaság egészét figyelembe véve döntött az MNB.

Összességében tehát a Jegybank lapunknak küldött válaszából nem derül ki, hogy a közeljövőben átfogó készpénzcserére kellene felkészülniük a magyaroknak. Ez persze nem jelenti az ellenkezőjét sem.

Tetszett a cikk? Lájkold a Pénzcentrum.hu Facebook-oldalát, hogy ne maradj le a legfontosabb hírekről!

NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem