Tényleg elbúcsúzhatunk a forint bankjegyektől és érméktől?

Pénzcentrum
2014. július 18. 10:27

Sajtóértesülések szerint átfogó készpénzcserére készül a Jegybank. Legutóbb az 1990-es lvekben került sor hasonlóra, akkor hét évre és közel három milliárd forintra forintra volt ehhez szükség.

A napokban látott napvilágot az az értesülés, miszerint átfogó készpénzcserére készül a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A hvg.hu cikke szerint a felröppent hírt név nélkül több kereskedelmi banki forrás is megerősítette. Legutóbb az 1990-es években került sok ilyen mértékű készpénzcserére, ami hét év alatt ment végbe és közel hárommilliárd forintba került.

A Pénzcentrum.hu megkereste a Jegybankot, hogy valóban számíthat-e a lakosság arra, hogy az összes forint érmét és bankjegyet lecserélik a közeljövőben. Az MNB kérdéseinkre az alábbi választ küldte:

"A Magyar Nemzeti Bank - a világ többi jegybankjához hasonlóan - folyamatosan törekszik a bankjegyek védelmi szintjének és minőségének emelésére. E forgalmi szempontoknak való jobb megfelelőség érdekében végzett vizsgálatok az általános szakértői tevékenysége részét képezik, ami a lakosság számára a természetéből fakadóan nem érzékelhető.

Amennyiben e szakértői elemzések a készpénzforgalmat érintő változtatásokat látnának szükségesnek, arról a jegybank az összes körülményt mérlegelve - általa eddig követett gyakorlat szerint - kellő időben, és megfelelő előkészítettség mellett hoz döntést."

KATTINTS! Hatalmasat bukhatsz, ha ezekkel a forintérmékkel fizetsz!

A Jegybank tehát - a pénzkibocsátás kizárólagos jogosultjaként - folyamatosan ellenőrzi a forgalomban lévő készpénz minőségét, valamint gondoskodik a forgalom bővülése és az elhasználódott fizetőeszközök pótlása miatt szükséges új bankjegyekről és érmékről. (Évente az összes forgalomban lévő bankjegynek körülbelül harmadát le kell cserélni, melyeknek átlagos élettartama egyébként 4-5 év.)

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A teljes készpénzcserénél valamivel gyakrabban lehet szükség a címletskála módosítására. Ilyen intézkedés volt például legutóbb az 1 és 2 forintos címletek megszüntetése, valamint a 200 forintos bankjegy érmére cserélése. Ezekben az esetekben is a gazdaság egészét figyelembe véve döntött az MNB.

Összességében tehát a Jegybank lapunknak küldött válaszából nem derül ki, hogy a közeljövőben átfogó készpénzcserére kellene felkészülniük a magyaroknak. Ez persze nem jelenti az ellenkezőjét sem.

Tetszett a cikk? Lájkold a Pénzcentrum.hu Facebook-oldalát, hogy ne maradj le a legfontosabb hírekről!

NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?