16 °C Budapest

Tényleg elbúcsúzhatunk a forint bankjegyektől és érméktől?

Pénzcentrum
2014. július 18. 10:27

Sajtóértesülések szerint átfogó készpénzcserére készül a Jegybank. Legutóbb az 1990-es lvekben került sor hasonlóra, akkor hét évre és közel három milliárd forintra forintra volt ehhez szükség.

A napokban látott napvilágot az az értesülés, miszerint átfogó készpénzcserére készül a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A hvg.hu cikke szerint a felröppent hírt név nélkül több kereskedelmi banki forrás is megerősítette. Legutóbb az 1990-es években került sok ilyen mértékű készpénzcserére, ami hét év alatt ment végbe és közel hárommilliárd forintba került.

A Pénzcentrum.hu megkereste a Jegybankot, hogy valóban számíthat-e a lakosság arra, hogy az összes forint érmét és bankjegyet lecserélik a közeljövőben. Az MNB kérdéseinkre az alábbi választ küldte:

"A Magyar Nemzeti Bank - a világ többi jegybankjához hasonlóan - folyamatosan törekszik a bankjegyek védelmi szintjének és minőségének emelésére. E forgalmi szempontoknak való jobb megfelelőség érdekében végzett vizsgálatok az általános szakértői tevékenysége részét képezik, ami a lakosság számára a természetéből fakadóan nem érzékelhető.

Amennyiben e szakértői elemzések a készpénzforgalmat érintő változtatásokat látnának szükségesnek, arról a jegybank az összes körülményt mérlegelve - általa eddig követett gyakorlat szerint - kellő időben, és megfelelő előkészítettség mellett hoz döntést."

KATTINTS! Hatalmasat bukhatsz, ha ezekkel a forintérmékkel fizetsz!

A Jegybank tehát - a pénzkibocsátás kizárólagos jogosultjaként - folyamatosan ellenőrzi a forgalomban lévő készpénz minőségét, valamint gondoskodik a forgalom bővülése és az elhasználódott fizetőeszközök pótlása miatt szükséges új bankjegyekről és érmékről. (Évente az összes forgalomban lévő bankjegynek körülbelül harmadát le kell cserélni, melyeknek átlagos élettartama egyébként 4-5 év.)

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A teljes készpénzcserénél valamivel gyakrabban lehet szükség a címletskála módosítására. Ilyen intézkedés volt például legutóbb az 1 és 2 forintos címletek megszüntetése, valamint a 200 forintos bankjegy érmére cserélése. Ezekben az esetekben is a gazdaság egészét figyelembe véve döntött az MNB.

Összességében tehát a Jegybank lapunknak küldött válaszából nem derül ki, hogy a közeljövőben átfogó készpénzcserére kellene felkészülniük a magyaroknak. Ez persze nem jelenti az ellenkezőjét sem.

Tetszett a cikk? Lájkold a Pénzcentrum.hu Facebook-oldalát, hogy ne maradj le a legfontosabb hírekről!

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?