Hamis tízezressel fizetett, nevetséges magyarázattal állt elő

Pénzcentrum
2014. július 9. 14:30

Az elmúlt évek talán legfordulatosabb, és egyben legviccesebb pénzhamisítási ügyének végére tett pontot nemrég a hatóság.

Bíróság elé állítási javaslattal zárta le a Siklósi Rendőrkapitányság azt az eljárást, melyet egy 37 éves férfival szemben pénzhamisítás miatt folytatott.

Június 12-én egy siklósi üzlet tulajdonosa jelentette be a rendőrségre, hogy egy ismeretlen férfi feltehetően hamis tízezer forintos bankjeggyel fizetett. A helyszínre érkező rendőrök megállapították, hogy a kérdéses bankjegy valóban hamis, mivel azt láthatóan fénymásolóval készítették.

A rendőrök a helyszínen elfogták az üzletbe fél órával a fizetést követően visszaérkező 37 éves O. Sándort, akit a rendőrkapitányságra előállítottak.


De mi történt?

A férfi kihallgatásán elismerte, hogy elkövette a bűncselekményt: a nyomozóknak elmondta, hogy egy hozzátartozója boltjában fizetett valaki a hamis bankjeggyel, és mivel nem akarta értesíteni a rendőrséget, megpróbálta "elsütni" valahol.

Ezért ment tehát be a siklósi boltba, ahol egy idős ősz hajú eladó fogadta. Az eladónak nem szúrt szemet a hamis bankjegy, így a férfi a vásárolt árut ezzel fizette ki.

Később bántotta a lelkiismerete(!), hogy átverte az idős hölgyet, ezért hazaérve azonnal autóba ült és visszament a boltba, hogy visszakérje a hamis bankjegyet és valódira cserélje azt. Az üzletbe érve azonban a rendőrök fogadták, akiknek először azt a magyarázatot adta, hogy tévedésből a gyerekek játékpénzét(!) hozta el, azonban később látta, hogy nincs értelme tovább magyarázkodni.

Oké, de mi honnan ismerhetjük fel, hogy a gyerekek játékpénze van a kezünkben?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A bankjegyek a hamisítás elleni védelem biztosítása érdekében több biztonsági elemet tartalmaznak. Ezek egyes fajtái szabad szemmel jól láthatók és felismerhetők, míg más típusai speciális segédeszköz alkalmazásával azonosíthatók. A bankjegyek tartalmaznak olyan hasonló megjelenésű biztonsági elemeket, amelyek minden címleten megtalálhatóak, és olyanokat is, amelyek csak egyes címleteken kerültek alkalmazásra. A forintbankjegyek mindegyike tartalmaz olyan grafikai motívumot, amely kétféle fénytartományban is ellenőrizhető.

A bankjegyek vízjelmezőjében szereplő motívumok kétféle (UV-A és UV-C) fényben. Ezek a motívumok UV-A fényben zöld színben világítanak, UV-C fényben viszont piros színűre változnak.

A motívumok UV-A fényben zöld színben világítanak, UV-C fényben viszont piros színűre változnak (Forrás: MNB)


A hamis bankjegy és érme fizetésül nem fogadható el. Az olyan bankjegyet és érmét, amelynek valódiságával kapcsolatban a legcsekélyebb kétség is felmerül, szakértői vizsgálatra valamely hitelintézetnek, a postának vagy a Magyar Nemzeti Banknak kell átadni.

Büntetőjogi szempontból a pénzhamisítás és a hamis pénz forgalomba hozatala bűncselekménynek - bűntettnek - minősül. De az is bűncselekményt - vétséget - követ el, és így büntethetővé válik, aki jóhiszeműen jut hozzá a hamis pénzhez, azonban amikor utólag észleli annak hamis voltát, annak tudatában, tehát szándékosan forgalomba hozza azt.

NEKED AJÁNLJUK
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 14. 16:05