27 °C Budapest

7 ok: ezért nem annyira gáz készpénzt használni

Pénzcentrum
2014. május 1. 16:00

Néhány nappal ezelőtt megjelent cikkünkben megírtuk, hogy miért gáz készpénzt használni manapság. Valóságos kommentcunami érkezett Facebook-oldalunkra olvasóinktól. Éppen ezért most szintén hét okot mutatunk, hogy miért és mikor éri meg jobban, ha bankkártyánk helyett a hagyományos fizetőeszközt részesítjük előnyben.

Az elmúlt egy évben 24 százalékkal növekedett a forgalomban lévő készpénz aránya, így februárban történelmi csúcsot, 3318 milliárd forintot ért el. Ráadásul a teljes készpénzállomány 78 százalékát a lakosság forgatta. Nem véletlenül használ egyre több készpénzt a lakosság: az alacsony betéti kamatok, a megemelkedett banki költségek és a havi kétszeri díjmentes készpénzfelvétel is arra ösztökél minket, hogy a hagyományos fizetési módot részesítsük előnyben. Ráadásul számos olyan mindennapi helyzet is van, amikor bizony nem árt, ha a kártyán kívül készpénzt is tartunk magunknál.

Előző cikkünkben hét okot soroultunk fel, miért ciki 2014-ben készpénzzel fizetni. Ugyanakkor az éremnek két oldala van, és annak ellenére, hogy a bankjegyek és érmék rendkívül drágák (mind nekünk, mind a társadalomnak), kényelmetlenek és veszélyesek is lehetnek, van néhány helyzet, amikor jobban járunk a hagyományos fizetőeszközzel.

A Pénzcentrum.hu összegyűjtötte, hogy miért érdemes mindig tartanunk valamennyi készpénzt, és hogy mikor érdemes a bankkártyánk helyett készpénzzel fizetni.

1. Amikor megpróbálod szigorúan beosztani a pénzed

Számos tanulmány kimutatta, hogy kártyával hajlamosak vagyunk többet költeni. Ugyanakkora összeg esetén készpénzzel való fizetéskor jobban tudatosul bennünk, hogy mennyit is költünk. Az is spórolásra ösztökélhet, amikor látjuk, hogy napról-napra mennyire vékonyodik a pénztárcánk. Bankkártya esetén nem feltétlen érezzük át egy nagyobb költés súlyát, főleg, ha csak havonta egyszer nézzük át a számlakivonaton a havi pénzforgalmunkat.

2. Amikor a piacon vagy egy kisebb üzletben vásárolsz

Ma még számos kisboltban, étkezdében vagy a piacokon, vásárokon nincs lehetőség kártyával fizetni. Érdemes lehet tehát készpénzt tartani magunknál olyan esetekre, ha hirtelen megéhezünk, és beugranánk a sarki hamburgereshez ebédelni, vagy csak beszaladnánk valami apróságért egy százforintos boltba. Ugyanígy érdemes előre gondolkodni a szombati piacos nagybevásárlásunk előtt, hogy ne kelljen a környéken még ATM-et keresnünk a nagy tömegben.

KATTINTS! Tízezreket is érhet a pénztárcádban lapuló aprópénz

A kisebb boltok esetén még jó, ha tudjuk, hogy azért nem rendelkeznek terminállal, vagy sok esetben nem veszik szívesen, ha kártyával rendezzük a számlát, mert minden egyes tranzakció után jutalékot kell fizetniük a banknak. Ez egy pár száz forintos tétel esetén akár azt is jelentheti, hogy a boltnak többet kell fizetnie a vásárlásunk után, mint amennyit keresett volna rajta. A nagyobb hipermarketek, áruházláncok hatalmas forgalma mellett ugyanakkor szinte eltörpülnek ezek az úgynevezett interchange díjak, tehát ott nyugodtan használhatjuk a kártyánkat.

3. Amikor lehet, hogy cserélned kell majd a terméket

Az üzletek pénzvisszafizetési gyakorlata eltérhet egymástól, de érdemes lehet minden esetben vásárlás előtt érdeklődni, hogy milyen esetben, és hogyan kaphatjuk vissza a pénzünket. Ugyanis számos olyan bolt van, aki csak úgy tudja visszafizetni a termék árát probléma esetén, amilyen módon fizettünk. Betéti- vagy hitelkártyás fizetés esetén ez azt jelentheti, hogy több napot várnunk kell a pénzre. Készpénz esetén viszont rögtön ki tudják nekünk fizetni a kasszából.

4. Amikor borravalót adsz

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha egy kellemes vacsora után a kedves pincérnek, a hotelben a londinernek, esetleg a benzinkúton az ablakodat lemosó alkalmazottnak szeretnéd megköszönni a kiszolgálást, akkor jobb, ha a neki szánt borravalót még akkor is készpénzben fizeted, hogyha egyébként kártyával szoktad rendezni a számlát. Az éttermek, hotelek, kutak kifizetési szokásai persze széles skálán mozognak, de előfordul, hogy a készpénzes borravalót aznap megkapják a felszolgálók, míg a kártyás fizetésekkel hagyott plusz pénzt csak hetente vagy havonta. Az olyan szakmák esetében, ahol a borravaló teszi ki a fizetés nagyobb részét, bizony sokat számíthat, hogy mennyi pénzt tud hazavinni a nap végén.

5. Amikor szórakozni mész

Kisebb kocsmákban általában nem lehet kártyával fizetni, a nagyobb szórakozóhelyeken pedig akkora a forgalom és a pörgés, hogy sem a mögöttünk kígyózó sor, sem pedig a pult másik végén álló felszolgálók nem vennék szívesen, ha még kikérnénk a terminált, azon megpróbálnánk esetleg többször is beütni a PIN kódunkat, megvárni a bank válaszát és a fizetés engedélyezését. És ebben az esetben is áll a borravaló esete, amit ilyenkor is tanácsosabb készpénzben fizetni.

6. Amikor személyesen vagy a postástól veszünk át egy rendelt terméket

Amikor megveszünk egy terméket a hazai online piacterek vagy apróhirdetési oldalak egyikén, és akár személyesen vesszük át az eladótól (aki csak hobbiszinten árusít, tehát nincsen boltja), akár utánvéttel hozza ki a postás a csomagot, mindkét esetben szükségünk lesz készpénzre. Ha pedig a postán vesszük át a csomagot, akkor jobb, ha elfelejtjük a kártyát, hiszen az ott végrehajtott elektronikus fizetés bizony készpénzfelvételnek bizonyul, amire a havi két ingyenes készpénzfelvételi lehetőség sem terjed ki. (Ugyanez érvényes bármilyen postai tranzakcióra a sárga csekkek befizetésétől a levelek feladásáig.)

KATTINTS! A magyar webshopok trükkjei: így húznak le vásárláskor

7. Amikor nem működik a boltban vagy a benzinkúton a terminál

Technikai problémák és leállások bármikor és bárhol előfordulhatnak. Ilyen esetekre érdemes magunknál tartani készpénzt, hiszen ha például vagy a terminál nem működik, vagy pedig a kártyánkat nem tudja beolvasni valamiért, akkor elég kellemetlen lehet otthagyni mindent a pultnál. Jobb esetben még találhatunk a közelben egy automatát, de egy országúti vagy autópálya melletti benzinkút esetén bizony komoly problémát jelenthet, ha a közelben egy ATM sincsen, nálunk pedig nincs ilyen esetben készpénz.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 19. péntek
Emília
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem