11 °C Budapest

Brutálisan drága a sárga csekk - mutatjuk, mi a jobb megoldás

Pénzcentrum
2014. március 10. 05:34

A lakosság közel 80 százaléka a mai napig postai csekkel fizeti számláit, pedig ma már sokkal olcsóbb és kényelmesebb megoldások is léteznek. Ráadásul még pénzvisszatérítést is kaphatunk, ha hitelkártyánkról csoportos beszedési megbízással rendezzük például közüzemi vagy egyéb számláinkat.

Itt a hónap eleje, érkeznek a fizetések, a postán pedig tömött sorokban állunk, hogy befizessük a csekkeket. Annak ellenére, hogy ma már egyre több lehetőségünk lenne kényelmesebben, olcsóbban rendezni a havi számláinkat, a többség mégis ragaszkodik a megszokott fizetési módhoz. Pedig a készpénzhasználat nemcsak jelentős társadalmi költségekkel jár, de a szolgáltatóknak is sokkal többe kerül feldolgozni a sárga vagy fehér csekken befizetett összegeket, mint az elektronikus úton beérkezőket. Ezért a papíralapú befizetések okozta "láthatatlan" többletköltséget szétterítve mindenki megfizeti - azok is, akik például csoportos beszedési megbízással rendezik számláikat.

Sokan nem csak megszokásból ragaszkodnak a csekkes fizetéshez, hanem mert ingyenesnek gondolják, szemben például a csoportos beszedési megbízásokkal. Pedig a csekkek csak látszólag ingyenesek, hiszen a beszedő számára rendkívül drága ezeket feldolgozni. Így a számlán szereplő összegbe már a papíralapú befizetések többletköltsége is be van építve. Ezen felül a fogyasztónak is időigényes minden hónapban a postára rohangálni, ilyenkor nagyobb összegű készpénzt magához venni. Azt pedig már mindenki tudja, hogy a postán elképesztően drága kártyával fizetni; hitelkártyával pedig végképp nem, mivel készpénzfelvételnek minősül, így az egyszeri magas készpénzfelvételi díj mellett azzal is számolnunk kell, hogy a kamat azonnal ketyegni kezd. A csekkek továbbá az "elfelejtés" lehetőségét is magukban hordozzák, elkallódhatnak, újat kell kérni, így megvan az esélye, hogy a késve befizetett csekkek után késedelmi kamatot kell fizetnünk. A hitelkártya-tulajdonosoknak sem érdemes tartozásukat postai úton rendezni, mivel a bankok többsége néhány száz forintos költséget is felszámol ezért.

Mindezek ellenére a lakosságnak körülbelül 75 százaléka még mindig csekken fizeti be a számláit az MNB statisztikái szerint. A Pénzcentrum.hu kérdésére a Magyar Posta Zrt. is azt nyilatkozta, hogy a készpénzátutalási megbízás (sárga csekk) használata a lakossági ügyfelek körében továbbra is töretlenül népszerű fizetési mód (indoklásuk szerint azért, mert az ügyfeleknek maga a Magyar Posta nem számít fel díjat a csekken történő befizetés után, valamint 2700 postafiókjával a legjelentősebb pénzforgalmi szolgáltató, így a legkisebb településen élők könnyen hozzáférhetnek szolgáltatásaikhoz).

Szolgáltatói oldalról Magyarország vezető energetikai vállalatcsoportja, az E.ON megkeresésünkre azt nyilatkozta, hogy vállalatainál a befizetések 71 százaléka csekken érkezik, a többi befizetés pedig csoportos beszedés és banki átutalás útján. A telefon-, internet- és tv-szolgálató UPC-nél kicsit jobb az arány: előfizetőik kétharmada használja még a postai sárga csekkes befizetést és egyharmaduk tért már át valamilyen korszerűbb és kényelmesebb elektronikus befizetési megoldásra (csoportos beszedés, Díjnet, banki átutalás, honlapjukon keresztül bankkártyával vagy OTP készpénzautomatán keresztül). Lapunknak küldött nyilatkozatukban azt is elmondták, hogy az elektronikus befizetések aránya az elmúlt években folyamatosan növekszik. A Magyar Telekom ügyfelei számlafizetésk szokásaira vonatkozóan nem tett közzé adatot, de azt lapunknak elmondták, hogy ügyfeleiknek "biztosítják a készpénzkímélő, kényelmes, bárhonnan és bármikor elérhető online számlamegtekintési és fizetési lehetőséget a Távszámla szolgáltatással".

A közüzemi és egyéb szolgáltatások számláinak készpénzmentes fizetésére való áttérés mind a szolgáltatók, mind a fogysztók számára kedvezőbb lenne. Nemcsak időt, de pénzt is megspórolhatunk vele, ha elektronikus csatornákon rendezzük a tartozásunkat. Erre több lehetőség is van már.  Ha továbbra is szeretnénk meghagyni magunknak a befizetés idejének megválasztásának szabadságát, akkor választhatjuk a "sima" banki utalást. Azonban vegyük figyelembe, hogy ennek szinte minden esetben magasabb költsége van, mintha csoportos beszedési megbízást állítanánk fel folyószámla vagy hitelkártya oldalon. Összehasonlítva az átutalási díjakat, valamint a csoportos beszedés díjait (folyószámla oldalon) azt láthatjuk, hogy sima utalásként indítani szinte mindig többe kerül, mintha felhatalmazást adnánk a banknak a beszedési megbízás teljesítésére. Az OTP Tempó csomagjában például havonta 5 db számlát, átlagosan 10 ezer forint értékben egyesével átutalgatni 1 390 forintba kerülne összesen, addig ha automatikusan teljesülnek csoportos megbízással, akkor csak 320 forintot vonnak le érte a számlánkról. Az MKB-nál ugyanígy az öt csekket fizetve átutalással összesen 950 forintot fizetnénk, addig csoportossal csak 195 forintot. Utalást a megvizsgált számlacsomagok esetén egyik banknál sem tudunk díjmentesen indítani, de a csoportos megbízást 3 pénzintézet is díjmentesen kínálja.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Hitelkártyák esetén pedig azt tapasztalhatjuk, hogy azoknál a bankoknál, ahol lehetőség van hitelkártyáról indítani csoportos megbízást, az esetek többségében nem csak díjmentes, de ugyanúgy kaphatunk jóváírást is utána, mintha vásárolnánk. Ezen felül vannak olyan speciális kártyák, mint a Budapest Bank Főgáz vagy UPC hitelkártyája, mely 6-6 százalék kedvezményt biztosít a számla végösszegéből, ha a kártyáról csoportos beszedési megbízás útján egyenlítjük ki a tartozást. A Citibank pedig a Telekom ügyfeleinek kínál hasonló lehetőséget, a cég nevét viselő hitelkártyával csoportos beszedéssel rendezett számlák végösszegéből 10% jóváírást kínálnak ügyfeleiknek, a többi csoportos után pedig 1 százalékot.

A kedvező díjakon, jóváírások gyűjtésén felül további előny, hogy megadhatunk limitet is, ami megakadályozza, hogy egy túlszámlázás esetén túl magas összeggel terheljék meg a számlánkat. Mivel a szolgáltató köteles 6 nappal fizetési határidő előtt kiküldeni a csekket, ezért ha nem értünk egyet a kiszámlázott tételekkel, még időben le is tudjuk tiltani a befizetést.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?