26 °C Budapest

Ilyen ATM-et se láttunk még: ez jön belőle pénz helyett

Pénzcentrum
2014. március 24. 16:35

AQUATM néven olyan pénzkiadó automatát helyeztek üzembe az indai Mumbaiban, melyből a helyiek alig négy forintért vizet is tudnak vásárolni.

A mumbai lakosok most már vizet is vehetnek egy ATM-ből. Ráadásul igen kedvező áron, literenként 1 rúpiáért (3,71 forintért) juthatnak hozzá. Fizetni prepaid bankkártyával lehet (előre kifizetett, feltölthető kártyák, használatuk külföldön elterjedtebb). Naponta 1000 liter vizet tud kiadni az automata - írja az indai The Economic Times.

Az AQUATM névre keresztelt berendezést a Vandana Alapítvány fejlesztette ki egy másik non-profit céggel, az Aquakrafttal. Az első vizet is kiadó ATM Mumbai keleti negyedében, Mankhurdban lett felállítva, ahol igen nagy problémát jelent a víz szennyezettsége.

A világ egyik legégetőbb környezetvédelmi problémája a vízhiány és a vízszennyezés. Március 22-én, szombaton volt a Víz Világnapja. A világnap alkalmából közzétett jelentésében az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) felhívta a figyelmet arra: minden nap mintegy 1400 öt év alatti gyermek hal meg a világon a tiszta víz, az illemhelyek és a higiénia hiánya miatt kialakuló hasmenéses megbetegedésekben. Elsősorban a csecsemők és a kisgyermekek betegszenek meg ezen problémák miatt, az ő immunrendszerük ugyanis még túl gyenge.

A világ vízfogyasztásának mértéke 2030-ig negyven százalékkal növekedhet az ENSZ becslése szerint. Magyarországon jelenleg is 100 liter fejenként a napi vízfogyasztást. Ebből 20-40 liter is elmehet wc-öblítésre, fürdésre, zuhanyozásra pedig 40-100 liter.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?