33 °C Budapest

Ilyen ATM-et se láttunk még: ez jön belőle pénz helyett

Pénzcentrum
2014. március 24. 16:35

AQUATM néven olyan pénzkiadó automatát helyeztek üzembe az indai Mumbaiban, melyből a helyiek alig négy forintért vizet is tudnak vásárolni.

A mumbai lakosok most már vizet is vehetnek egy ATM-ből. Ráadásul igen kedvező áron, literenként 1 rúpiáért (3,71 forintért) juthatnak hozzá. Fizetni prepaid bankkártyával lehet (előre kifizetett, feltölthető kártyák, használatuk külföldön elterjedtebb). Naponta 1000 liter vizet tud kiadni az automata - írja az indai The Economic Times.

Az AQUATM névre keresztelt berendezést a Vandana Alapítvány fejlesztette ki egy másik non-profit céggel, az Aquakrafttal. Az első vizet is kiadó ATM Mumbai keleti negyedében, Mankhurdban lett felállítva, ahol igen nagy problémát jelent a víz szennyezettsége.

A világ egyik legégetőbb környezetvédelmi problémája a vízhiány és a vízszennyezés. Március 22-én, szombaton volt a Víz Világnapja. A világnap alkalmából közzétett jelentésében az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) felhívta a figyelmet arra: minden nap mintegy 1400 öt év alatti gyermek hal meg a világon a tiszta víz, az illemhelyek és a higiénia hiánya miatt kialakuló hasmenéses megbetegedésekben. Elsősorban a csecsemők és a kisgyermekek betegszenek meg ezen problémák miatt, az ő immunrendszerük ugyanis még túl gyenge.

A világ vízfogyasztásának mértéke 2030-ig negyven százalékkal növekedhet az ENSZ becslése szerint. Magyarországon jelenleg is 100 liter fejenként a napi vízfogyasztást. Ebből 20-40 liter is elmehet wc-öblítésre, fürdésre, zuhanyozásra pedig 40-100 liter.

NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?