35 °C Budapest

Villámgyorsan bankolhatunk: mikor jön a 2 órás átutalás?

2013. szeptember 27. 05:32

A pénzforgalom elmúlt másfél évtizedének legjelentősebb fejlesztése valósult meg Magyarországon tavaly nyárra. A hazai bankok ugyanis képesek lettek az elektronikusan benyújtott átutalásokat a korábbi egy munkanap helyett legfeljebb négy órán belül eljuttatni a címzettekhez. A bevezetést leginkább szorgalmazó Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint az új rendszer látványos sikereket hozott, sőt, hamarosan jöhet az újabb lépés, a 2 órás átutalás. A Pénzcentrum.hu mutatja a részleteket.

Tavaly július előtt ha pénzt utaltunk egyik bankszámláról a másikra, két pénzforgalmi szolgáltató (két bank) ügyfelei közötti átutalás csak a következő munkanapon érkezett meg a kedvezményezetthez, ha a banki benyújtási határidőn belül (általában 16 óráig) kezdeményezték az átutalást.

2012. július 1-je óta az elektronikus úton (interneten, elektronikus banki rendszeren vagy telefonon keresztül, de nem faxon) az aznapi teljesítésre meghirdetett végső benyújtási határidőn belül benyújtott belföldi forint átutalási megbízás még aznap teljesül. Tehát a korábbiakhoz képest egy munkanappal rövidült a belföldi forint átutalás teljesítési ideje. Az elektronikus úton indított belföldi forint átutalás a befogadástól számított 4 órán belül eljut a kedvezményezett ügyfél bankjához

Egy néhány nappal ezelőtti bejelentés szerint azonban tovább fejlődhet a rendszer. Varga Lóránt, az MNB főosztályvezetője a Portfolio.hu Pénzügyi IT konferenciáján múlt csütörtökön a hazai pénzforgalmi piac elképzelhető közeljövőbeli fejlődési irányai között egy lehetőségként említette a 2 órás napközbeni átutalást is.

Az eddigi rendszer alapján működhet

A 4 órás napközbeni átutalás lényege, hogy a nem papír alapon (vagyis leginkább netbankon) benyújtott forint átutalások esetében a kezdeményező fél bankjának 4 órán belül el kell juttatnia az átutalt összeget a kedvezményezett bankjának számlájára, a kedvezményezett bankjának pedig haladéktalanul jóvá kell írnia az összeget a kedvezményezett nála vezetett számláján. Ennek a rendszernek a bevezetése nagy lépést, és ezzel együtt a bankszektor számára nagy fejlesztést jelentett a korábbi, T+1 napos (azaz másnapra történő) átutaláshoz képest.

Miért is jó ez?
A lakossági ügyfelek számára a legfontosabb előny az, hogy felgyorsult a bankok között elektronikus úton kezdeményezett belföldi forint átutalások teljesítése. Ennek köszönhetően elegendő az ilyen elektronikus átutalásokat a fizetési kötelezettség esedékességének napján elindítani. A 4 órás szabály gyakorlatilag megszüntette az egy munkanapnyi kamatveszteséget. A kedvezményezett (azaz az, akinek utaltunk) számára pedig azért pozitív a változás, mert a korábbinál sokkal gyorsabban juthat a pénzéhez.


A 4 órás szabályt úgy tudják biztosítani a bankok, hogy a rendszer (hivatalos nevén a Bankközi Klíring Rendszer) naponta 5 alkalommal, 2 órás időközönként végzi az átutalások elszámolását a bankok között - tudta meg a Pénzcentrum.hu az MNB-től.

Az MNB már a most üzemelő 4 órás napközbeni átutalási rendszer 2012-es indulásakor is úgy gondolta, hogy a jövőben a lehetőségekkel összhangban folyamatosan sűríteni kellene a ciklusokat, hiszen az Európai Unióban félórás(!) ciklusokkal működő elszámolóházakra is van példa.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az elszámolási ciklusok egyórás időtartamra történő sűrítése 2 órás átutalás bevezetését teszi lehetővé, vagyis azt, hogy egy pénzforgalmi szolgáltatónál megadott forint átutalási megbízás összegét 2 órán belül jóvá kell írni a kedvezményezett pénzforgalmi szolgáltatójának számláján. Ezzel a jelenlegi legfeljebb 4 órás átfutási időt gyakorlatilag megfelezik (sok esetben egyébként már most is megtörténik 2 óra alatt az átutalás).


Ez a fejlesztés biztosítja, hogy a bankok ügyfelei által indított fizetések még a jelenleginél is gyorsabban átérjenek az egyik hitelintézetből a másikba, ami ráadásul a közreműködő banki és bankközi rendszerek terhelését is egyenletesebbé teszi. Több hitelintézet és vállalat jelezte az MNB felé továbbá, hogy fontosnak tartja az utolsó elszámolási ciklus (16 óra) későbbi időpontra helyezését, hogy napon belül még hosszabb ideig ki lehessen használni a gyors átutalások előnyeit. Az MNB támogatja, hogy az egyórás elszámolási ciklusokra történő átállás ezen igény figyelembevételével kerüljön kidolgozásra.

Ha a bankok nem lépik meg maguktól, akkor kötelező lesz

A 2 órás napközbeni átutalás bevezetése történhet önszabályozó módon, a bankok saját döntése alapján, de szükség esetén az MNB is elő tudja írni. A rendszer bevezetése további fejlesztéseket (még ha nem is olyan mértékűeket, mint a 2012-es bevezetés esetében) és teszteléseket igényel a piaci szereplők részéről, ezért legkorábban 2015-ben vagy 2016-ban lehetne bevezetni.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?