Villámgyorsan bankolhatunk: mikor jön a 2 órás átutalás?

2013. szeptember 27. 05:32

A pénzforgalom elmúlt másfél évtizedének legjelentősebb fejlesztése valósult meg Magyarországon tavaly nyárra. A hazai bankok ugyanis képesek lettek az elektronikusan benyújtott átutalásokat a korábbi egy munkanap helyett legfeljebb négy órán belül eljuttatni a címzettekhez. A bevezetést leginkább szorgalmazó Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint az új rendszer látványos sikereket hozott, sőt, hamarosan jöhet az újabb lépés, a 2 órás átutalás. A Pénzcentrum.hu mutatja a részleteket.

Tavaly július előtt ha pénzt utaltunk egyik bankszámláról a másikra, két pénzforgalmi szolgáltató (két bank) ügyfelei közötti átutalás csak a következő munkanapon érkezett meg a kedvezményezetthez, ha a banki benyújtási határidőn belül (általában 16 óráig) kezdeményezték az átutalást.

2012. július 1-je óta az elektronikus úton (interneten, elektronikus banki rendszeren vagy telefonon keresztül, de nem faxon) az aznapi teljesítésre meghirdetett végső benyújtási határidőn belül benyújtott belföldi forint átutalási megbízás még aznap teljesül. Tehát a korábbiakhoz képest egy munkanappal rövidült a belföldi forint átutalás teljesítési ideje. Az elektronikus úton indított belföldi forint átutalás a befogadástól számított 4 órán belül eljut a kedvezményezett ügyfél bankjához

Egy néhány nappal ezelőtti bejelentés szerint azonban tovább fejlődhet a rendszer. Varga Lóránt, az MNB főosztályvezetője a Portfolio.hu Pénzügyi IT konferenciáján múlt csütörtökön a hazai pénzforgalmi piac elképzelhető közeljövőbeli fejlődési irányai között egy lehetőségként említette a 2 órás napközbeni átutalást is.

Az eddigi rendszer alapján működhet

A 4 órás napközbeni átutalás lényege, hogy a nem papír alapon (vagyis leginkább netbankon) benyújtott forint átutalások esetében a kezdeményező fél bankjának 4 órán belül el kell juttatnia az átutalt összeget a kedvezményezett bankjának számlájára, a kedvezményezett bankjának pedig haladéktalanul jóvá kell írnia az összeget a kedvezményezett nála vezetett számláján. Ennek a rendszernek a bevezetése nagy lépést, és ezzel együtt a bankszektor számára nagy fejlesztést jelentett a korábbi, T+1 napos (azaz másnapra történő) átutaláshoz képest.

Miért is jó ez?
A lakossági ügyfelek számára a legfontosabb előny az, hogy felgyorsult a bankok között elektronikus úton kezdeményezett belföldi forint átutalások teljesítése. Ennek köszönhetően elegendő az ilyen elektronikus átutalásokat a fizetési kötelezettség esedékességének napján elindítani. A 4 órás szabály gyakorlatilag megszüntette az egy munkanapnyi kamatveszteséget. A kedvezményezett (azaz az, akinek utaltunk) számára pedig azért pozitív a változás, mert a korábbinál sokkal gyorsabban juthat a pénzéhez.


A 4 órás szabályt úgy tudják biztosítani a bankok, hogy a rendszer (hivatalos nevén a Bankközi Klíring Rendszer) naponta 5 alkalommal, 2 órás időközönként végzi az átutalások elszámolását a bankok között - tudta meg a Pénzcentrum.hu az MNB-től.

Az MNB már a most üzemelő 4 órás napközbeni átutalási rendszer 2012-es indulásakor is úgy gondolta, hogy a jövőben a lehetőségekkel összhangban folyamatosan sűríteni kellene a ciklusokat, hiszen az Európai Unióban félórás(!) ciklusokkal működő elszámolóházakra is van példa.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az elszámolási ciklusok egyórás időtartamra történő sűrítése 2 órás átutalás bevezetését teszi lehetővé, vagyis azt, hogy egy pénzforgalmi szolgáltatónál megadott forint átutalási megbízás összegét 2 órán belül jóvá kell írni a kedvezményezett pénzforgalmi szolgáltatójának számláján. Ezzel a jelenlegi legfeljebb 4 órás átfutási időt gyakorlatilag megfelezik (sok esetben egyébként már most is megtörténik 2 óra alatt az átutalás).


Ez a fejlesztés biztosítja, hogy a bankok ügyfelei által indított fizetések még a jelenleginél is gyorsabban átérjenek az egyik hitelintézetből a másikba, ami ráadásul a közreműködő banki és bankközi rendszerek terhelését is egyenletesebbé teszi. Több hitelintézet és vállalat jelezte az MNB felé továbbá, hogy fontosnak tartja az utolsó elszámolási ciklus (16 óra) későbbi időpontra helyezését, hogy napon belül még hosszabb ideig ki lehessen használni a gyors átutalások előnyeit. Az MNB támogatja, hogy az egyórás elszámolási ciklusokra történő átállás ezen igény figyelembevételével kerüljön kidolgozásra.

Ha a bankok nem lépik meg maguktól, akkor kötelező lesz

A 2 órás napközbeni átutalás bevezetése történhet önszabályozó módon, a bankok saját döntése alapján, de szükség esetén az MNB is elő tudja írni. A rendszer bevezetése további fejlesztéseket (még ha nem is olyan mértékűeket, mint a 2012-es bevezetés esetében) és teszteléseket igényel a piaci szereplők részéről, ezért legkorábban 2015-ben vagy 2016-ban lehetne bevezetni.

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?