27 °C Budapest

Hamarosan eldől, ki fizeti a kormány új adóját

Pénzcentrum
2013. szeptember 26. 16:02

Ahogy a Pénzcentrum.hu elsőnek megírta, az Erste át akarja hárítani a tranzakciós illetékbevétel elmaradása miatt kivetett új adót. A lapunk kérdésére elmondta a bank, hogy erre a számlaszerződések alapján joguk van, jelen pillanatban is gondolkoznak a lehetőségen. Október végéig döntenek, hogy megterhelik-e a 200 millió feletti árbevételű cégek számláját.

Az Erste levele:

A pénzügyi tranzakciós illetékről szóló 2012. évi CXVI. törvény 2013. augusztus 1-jével módosult. A változás az Erste Bank Hungary Zrt. számára pótlólagos, úgynevezett egyszeri befizetést ír elő, amelynek mértéke a 2013. január-április hónapokban megfizetett pénzügyi tranzakciós illeték mértékének 208 százaléka. Az egyszeri befizetést a törvény szerint 2013 utolsó négy hónapjában egyenlő részletekben kell teljesíteni.

A törvénymódosítás újabb komoly többletterhet ró az Erste Bank Hungary Zrt.-re miközben a kedvezőtlen makrogazdasági környezet, a hitelpiac gyenge teljesítménye, valamint a működést nagyban korlátozó, jelentős bankadó eddig is jelentős nehézség elé állította a pénzintézetet. Az Erste Bank Hungary Zrt. az elkövetkező egy hónapban a törvénymódosításból eredő többletteher átvállalásának feltételeit vizsgálja, figyelembe véve az ügyfelek és a bank teherbíró képességét.

Az Erste Bank Hungary Zrt. október 30-ig dönt arról, hogy a 200 millió Ft feletti árbevételnél nagyobb vállalati ügyfelek számlavezetési díjához az idén április 30-ig felszámított Addicionális Díjrészletének 208 százalékának megfelelő összeget érvényesíti-e a vállalati számlavezetéshez kapcsolódó díjakban, és ha igen, akkor pontosan milyen formában és mértékben. Az Erste Bank vállalati ügyfeleivel kétoldalúan megkötött számlaszerződései adnak alapot a díj átterhelésére.

A levélből az is kiderül, hogy csak a 200 millió forintnál nagyobb árbevételű cégek esetén jöhet szóba az adó áthárítása. De október végéig még gondolkozik a bank, hogy meglépje-e ezt. Korábban az Unicredit is az áthárítás gondolatával kacérkodott, de az ügyfelek visszajelzése miatt visszakozott az ötlettől. A teher miatt így kénytelen volt 15 fiók bezárása mellett dönteni és több dolgozót is elbocsátani.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Elbocsátásra kényszerül az Unicredit az új adó miatt

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?