33 °C Budapest

Hamarosan eldől, ki fizeti a kormány új adóját

Pénzcentrum
2013. szeptember 26. 16:02

Ahogy a Pénzcentrum.hu elsőnek megírta, az Erste át akarja hárítani a tranzakciós illetékbevétel elmaradása miatt kivetett új adót. A lapunk kérdésére elmondta a bank, hogy erre a számlaszerződések alapján joguk van, jelen pillanatban is gondolkoznak a lehetőségen. Október végéig döntenek, hogy megterhelik-e a 200 millió feletti árbevételű cégek számláját.

Az Erste levele:

A pénzügyi tranzakciós illetékről szóló 2012. évi CXVI. törvény 2013. augusztus 1-jével módosult. A változás az Erste Bank Hungary Zrt. számára pótlólagos, úgynevezett egyszeri befizetést ír elő, amelynek mértéke a 2013. január-április hónapokban megfizetett pénzügyi tranzakciós illeték mértékének 208 százaléka. Az egyszeri befizetést a törvény szerint 2013 utolsó négy hónapjában egyenlő részletekben kell teljesíteni.

A törvénymódosítás újabb komoly többletterhet ró az Erste Bank Hungary Zrt.-re miközben a kedvezőtlen makrogazdasági környezet, a hitelpiac gyenge teljesítménye, valamint a működést nagyban korlátozó, jelentős bankadó eddig is jelentős nehézség elé állította a pénzintézetet. Az Erste Bank Hungary Zrt. az elkövetkező egy hónapban a törvénymódosításból eredő többletteher átvállalásának feltételeit vizsgálja, figyelembe véve az ügyfelek és a bank teherbíró képességét.

Az Erste Bank Hungary Zrt. október 30-ig dönt arról, hogy a 200 millió Ft feletti árbevételnél nagyobb vállalati ügyfelek számlavezetési díjához az idén április 30-ig felszámított Addicionális Díjrészletének 208 százalékának megfelelő összeget érvényesíti-e a vállalati számlavezetéshez kapcsolódó díjakban, és ha igen, akkor pontosan milyen formában és mértékben. Az Erste Bank vállalati ügyfeleivel kétoldalúan megkötött számlaszerződései adnak alapot a díj átterhelésére.

A levélből az is kiderül, hogy csak a 200 millió forintnál nagyobb árbevételű cégek esetén jöhet szóba az adó áthárítása. De október végéig még gondolkozik a bank, hogy meglépje-e ezt. Korábban az Unicredit is az áthárítás gondolatával kacérkodott, de az ügyfelek visszajelzése miatt visszakozott az ötlettől. A teher miatt így kénytelen volt 15 fiók bezárása mellett dönteni és több dolgozót is elbocsátani.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Elbocsátásra kényszerül az Unicredit az új adó miatt

NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?