11 °C Budapest

Újabb bank kéri visszamenőleg a tranzakciós illetéket

Pénzcentrum
2013. szeptember 24. 10:32

Egy újabb bank hárítja át az ügyfeleire tranzakciós adó 208 százalékát kitevő különadót. A vállalkozók számlájáról szeptember 30-tól több részletben tűnik majd el a pénz - értesült a Pénzcentrum.hu .

Levelet kaptak az Erste ügyfelei is. A bank áthárítja az első negyedéves tranzakciós illeték elmaradása miatt kivetett különadót a vállalkozókra. Emlékezetes: a befizetett tranzakciós illeték 208 százalékát kitevő adót akarta áthárítani az Unicredit is, de miután a Pénzcentrum.hu kérdésére a PSZÁF kifejtette jogi aggodalmait, letett a tervéről.

Patai Mihály, az Unicredit elnök-vezérigazgatója akkor az ügyfelek negatív visszajelzésére hivatkozott, inkább 15 fiók bezárása és az ott dolgozók elbocsátása mellett döntött az egyéb költségek csökkentése mellett.

Az Erste levele:

A bank akkor jogszerűnek nevezte a lépést, mivel szerinte elég a közleményben jelezni, hogy minden tranzakciót terhelő költség az ügyfelet terheli. Ezzel szemben a PSZÁF véleménye, hogy ez egyoldalú szerződésmódosításnak minősül, mert a plusz díj nem a tranzakció idejében merül fel. Utólag meg nem lehet díjat áthárítani. Ez egyébként is egyoldalú szerződésmódosításnak minősül, amit 60 nappal a változás előtt írásban is be kell jelenteni a bankoknak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A fent is látható levélben az Erste hívja fel ügyfelei figyelmét, hogy szeptember utolsó napján számíthatnak egy nagyobb összeg levonására számlájukról. Ez jelentős terhet jelenthet a vállalkozásoknak, különösen a nagyobb forgalmat bonyolító, például kereskedelemmel foglalkozó cégeknek.

Az Erstéhez elküldtük kérdéseinket, eddig még nem kaptunk választ, amint megkapjuk, bővítjük cikkünket.

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?