16 °C Budapest

Kiszivárgott: jön az ingyenes készpénzfelvétel

Pénzcentrum
2013. szeptember 25. 14:02

Az átlagfizetésnek megfelelő, vagyis havi közel 150 ezer forintos összegben tennék ingyenessé a havi kétszeri készpénzfelvételt vezető kormánypárti politikusok - értesült a hvg.hu. A bankok állítólag újabb devizahiteles csomagot tettek a kormány asztalára, de a Fidesz szakpolitikusai azt nem találták elég jónak, így nem fogadták el.

A lap szerint "a kormány, illetve a frakció" tervezi így benyújtani a javaslatot, "ha a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) nem cselekszik elég gyorsan". Októberig eldöntenék az ingyenessé tétel módját, és 2014 elejétől élne a lehetőség. A forrás szerint a bankok újabb devizahiteles csomagot tettek a kormány asztalára, de a Fidesz szakpolitikusai azt nem találták elég jónak, így nem fogadták el.

A Portfolio.hu korábbi számításai szerint 40 milliárd forintos bankadónak felel meg a bankok szempontjából, ha a kormány a havi kétszeri készpénzfelvételt ingyenessé teszi a pénzintézeteknél, ugyanakkor a tranzakciós illetéket meghagyja. Ezt az összeget ugyanis nehéz lesz máshol áthárítani az ügyfelekre. Emellett annak a díjnak is búcsút mondhatnak a pénzintézetek, amelyet eddig a készpénzfelvételért az illeték összegén felül beszedtek.

Az ingyenes készpénzfelvétel havi 150 ezer forintban történő korlátozása mérsékelheti az említett bevételkiesést a bankoknál, de nem állnak rendelkezésre készpénzfelvételi adatok ahhoz, hogy megbecsülhessük, mennyivel. A döntés azonban így is jelentősen növelheti a készpénzhasználat szerepét a kártyás vásárlásokkal szemben, ami a fizetési szokások digitalizációjának visszafordulásával fenyeget, és a készpénzhasználat költségei miatt a pénzügyi tranzakciók társadalmi költségei is nőhetnek.

NEKED AJÁNLJUK
Így módosul a Vodafone üzleteinek nyitvatartása

A nemrég kihirdetett kormányrendelet értelmében a Vodafone Magyarország üzletei április 7-től teljes nyitvatartási időben, a korlátozások előtti tevékenységi körrel és szolgáltatásokkal működnek.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06