Kiszivárgott: jön az ingyenes készpénzfelvétel

Pénzcentrum
2013. szeptember 25. 14:02

Az átlagfizetésnek megfelelő, vagyis havi közel 150 ezer forintos összegben tennék ingyenessé a havi kétszeri készpénzfelvételt vezető kormánypárti politikusok - értesült a hvg.hu. A bankok állítólag újabb devizahiteles csomagot tettek a kormány asztalára, de a Fidesz szakpolitikusai azt nem találták elég jónak, így nem fogadták el.

A lap szerint "a kormány, illetve a frakció" tervezi így benyújtani a javaslatot, "ha a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) nem cselekszik elég gyorsan". Októberig eldöntenék az ingyenessé tétel módját, és 2014 elejétől élne a lehetőség. A forrás szerint a bankok újabb devizahiteles csomagot tettek a kormány asztalára, de a Fidesz szakpolitikusai azt nem találták elég jónak, így nem fogadták el.

A Portfolio.hu korábbi számításai szerint 40 milliárd forintos bankadónak felel meg a bankok szempontjából, ha a kormány a havi kétszeri készpénzfelvételt ingyenessé teszi a pénzintézeteknél, ugyanakkor a tranzakciós illetéket meghagyja. Ezt az összeget ugyanis nehéz lesz máshol áthárítani az ügyfelekre. Emellett annak a díjnak is búcsút mondhatnak a pénzintézetek, amelyet eddig a készpénzfelvételért az illeték összegén felül beszedtek.

Az ingyenes készpénzfelvétel havi 150 ezer forintban történő korlátozása mérsékelheti az említett bevételkiesést a bankoknál, de nem állnak rendelkezésre készpénzfelvételi adatok ahhoz, hogy megbecsülhessük, mennyivel. A döntés azonban így is jelentősen növelheti a készpénzhasználat szerepét a kártyás vásárlásokkal szemben, ami a fizetési szokások digitalizációjának visszafordulásával fenyeget, és a készpénzhasználat költségei miatt a pénzügyi tranzakciók társadalmi költségei is nőhetnek.

NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 11. hétfő
Árpád
50. hét
December 11.
Nemzetközi hegynap
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 10. 18:50
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm