28 °C Budapest

Itt az új trükk: így nyúlják le a banki ügyfelek pénzét

Pénzcentrum
2013. szeptember 6. 18:17

Új, európai és ázsiai banki adatok megszerzésére specializálódott trójai vírust fedezett fel az ESET rosszindulatú programokkal foglalkozó kutatólaborja. Megbízható szervezetekhez kapcsolódó, hitelesnek tűnő kampányok csalogatják a felhasználókat a rosszindulatú program futtatására.

Számos áldozata van már az újonnan felfedezett fenyegetésnek. Az ESET felhő-alapú, megbízhatósági értékeléseken alapuló figyelmeztető rendszere már több száz fertőzést észlelt Törökországban, Csehországban, az Egyesült Királyságban és Portugáliában.

Ez a banki adatok, illetve bankszámlák biztonságát veszélyeztető hatékony és kifinomult trójai program Hesperbot néven ismert. Adathalászó e-maileken keresztül terjed és Android, Symbian és Blackberry operációs rendszereken futó mobil eszközöket is megtámad.

A fenyegetés keylogger képességekkel rendelkezik, asztali screenshotokat tud készíteni, alkalmas videók rögzítésére is, illetve távoli proxy-t tud telepíteni. Néhány bonyolultabb trükkre is képes, mint például távoli és rejtett kapcsolódásra a megfertőzött rendszerhez.

"A fenyegetés elemzése során kiderült, hogy egy banki trójaival állunk szemben, mely hasonlóan működik, és azonos céljai vannak, mint a hírhedt Zeus és SpyEye programoknak. Viszont jelentős különbséget találtunk a végrehajtás folyamatában, mely azt jelentette számunkra, hogy egy teljesen új malware családdal állunk szemben és nem egy régebbről ismert trójai új változatával" - mondta Robert Lipovsky, az ESET malware kutatója, aki a kutatócsoportot vezette. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A támadók célja, hogy megszerezzék a bejelentkezési adatokat, hogy hozzáférhessenek az áldozat bankszámlájához, és rávegyék őket, hogy telepítsék a rosszindulatú program mobilokra optimalizált változatát Symbian, Blackberry és Android-alapú telefonjukra. Többször előfordult már, hogy a támadók postai szolgáltatásokat (csomag nyomonkövetési információkat) tartalmazó, adathalászó e-maileken keresztül próbálták meg futtatni a rosszindulatú programokat.

Ez történt Csehországban is augusztus elején. Az elkövetők a www.ceskaposta.net domaint beregisztrálták, mely nagyon hasonló a Cseh Posta valódi oldalához, így próbálták megtéveszteni az áldozataikat.

NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem