20 °C Budapest

Ez a legújabb trükk! Így csapolják meg a bankszámlákat

Pénzcentrum
2013. augusztus 31. 16:01

A Perkele névre keresztelt újabban feltűnt trójai vírus az asztali számítógépeket és a mobilokat is megfertőzi, és sikeresen el tudja lopni a bankok által a mobilokra küldött biztonsági kódokat is - írja a bankinfosecurity.com. Az adatok birtokában a csalók már képesek megcsapolni a bankszámlákat.

A Versafe online csalások felderítésére és megelőzésére szakosodott cég egy újabb olyan trójai vírust fedezett fel, amely a pénzintézetek ügyfeleinek asztali számítógépeit és mobiljait is megfertőzi. Ezáltal pedig a bankok által általában sms-ben küldött azonosító biztonsági kódokat is képes megszerezni, és ezekkel már képesek a hackerek megcsapolni a számlákat.

Az újonnan felfedezett trójai ugyanúgy működik, mint a tavalyi nagy szabású csalásoknál látott vírusok. 2012-ben az Eurograbber és az Operation High Roller lopássorozatnál is a PC-kre telepített trójai fertőzte meg az ügyfelek mobiltelefonjait, ezután a mobilra érkező kódokat már a hackerek is megkapták. Ezeknél a csalásoknál a Zitmo és a Zeus kártékony szoftverek változatait használták, most azonban egy újabb trójait leplezett le a Versafe. Igaz, hasonlóságok fedezhetőek fel a Perkele és a régebbi szoftverek között. Eddig észak-európai és amerikai bankok ügyfelei lehetnek érintettjei a Perkelével elkövetett csalásoknak.

Jens Hinrichsen, a vírust felfedező cég üzleti fejlesztésekért felelős igazgatója elmondta, hogy " a kiberbűnözők egyre szofisztikáltabb módszereket alkalmaznak, és az ügyfelek minden egyes eszközét képesek megfertőzni. A Perkelével eddig főleg androidos telefonokat támadtak meg az elkövetők, de a többi mobilplatformra is hamarosan optimalizálhatják a vírust". Több esetben e-mailekben küldött linkekkel és csatolmányokkal fertőzték meg a gépeket a fraudsterek, de előfordult olyan eset is, amikor az ügyfelek beavatkozása nélkül telepítették a szoftvert.

 

NEKED AJÁNLJUK
Így módosul a Vodafone üzleteinek nyitvatartása

A nemrég kihirdetett kormányrendelet értelmében a Vodafone Magyarország üzletei április 7-től teljes nyitvatartási időben, a korlátozások előtti tevékenységi körrel és szolgáltatásokkal működnek.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?