17 °C Budapest

Ez a legújabb trükk! Így csapolják meg a bankszámlákat

Pénzcentrum
2013. augusztus 31. 16:01

A Perkele névre keresztelt újabban feltűnt trójai vírus az asztali számítógépeket és a mobilokat is megfertőzi, és sikeresen el tudja lopni a bankok által a mobilokra küldött biztonsági kódokat is - írja a bankinfosecurity.com. Az adatok birtokában a csalók már képesek megcsapolni a bankszámlákat.

A Versafe online csalások felderítésére és megelőzésére szakosodott cég egy újabb olyan trójai vírust fedezett fel, amely a pénzintézetek ügyfeleinek asztali számítógépeit és mobiljait is megfertőzi. Ezáltal pedig a bankok által általában sms-ben küldött azonosító biztonsági kódokat is képes megszerezni, és ezekkel már képesek a hackerek megcsapolni a számlákat.

Az újonnan felfedezett trójai ugyanúgy működik, mint a tavalyi nagy szabású csalásoknál látott vírusok. 2012-ben az Eurograbber és az Operation High Roller lopássorozatnál is a PC-kre telepített trójai fertőzte meg az ügyfelek mobiltelefonjait, ezután a mobilra érkező kódokat már a hackerek is megkapták. Ezeknél a csalásoknál a Zitmo és a Zeus kártékony szoftverek változatait használták, most azonban egy újabb trójait leplezett le a Versafe. Igaz, hasonlóságok fedezhetőek fel a Perkele és a régebbi szoftverek között. Eddig észak-európai és amerikai bankok ügyfelei lehetnek érintettjei a Perkelével elkövetett csalásoknak.

Jens Hinrichsen, a vírust felfedező cég üzleti fejlesztésekért felelős igazgatója elmondta, hogy " a kiberbűnözők egyre szofisztikáltabb módszereket alkalmaznak, és az ügyfelek minden egyes eszközét képesek megfertőzni. A Perkelével eddig főleg androidos telefonokat támadtak meg az elkövetők, de a többi mobilplatformra is hamarosan optimalizálhatják a vírust". Több esetben e-mailekben küldött linkekkel és csatolmányokkal fertőzték meg a gépeket a fraudsterek, de előfordult olyan eset is, amikor az ügyfelek beavatkozása nélkül telepítették a szoftvert.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?