18 °C Budapest
family kids children three mom mother

Megdöbbentő, ami kiderült a Peppa Malac című meséről: erről minden magyar szülőnek tudnia kell!

2024. március 20. 12:44

A kutatások szerint a 4 és 7 év közötti gyermekek olvasási készsége jelentősen javulhat, ha feliratozott tévéműsorokat néznek, mivel ezáltal akár észrevétlenül is bővíthetik szókincsüket és gyakorlott olvasókká válhatnak - írja a Daily Mail. .

A televíziózás sal kapcsolatban sokakban él az a berögződés, hogy negatív hatással van a gyermekek fejlődésére, ám egy új kutatás szerint ez az állítás nem teljesen igaz. A feliratok bekapcsolása jelentős előnyökkel járhat a négy és hét év közötti gyerekek olvasási készségének fejlesztésében. Egy tanulmány kimutatta, hogy a felirattal tévét néző gyerekek kétszer nagyobb eséllyel válnak ügyes olvasókká.

Népszerű gyermekműsorok, mint például a Peppa Malac és Bluey, számos olyan szót tartalmaznak, amelyek elősegíthetik a gyerekek olvasásbeli előrehaladását. Henry Warren, a Turn on the Subtitles kampány társalapítója hasonlítja ezt ahhoz, mintha titokban zöldségeket adnánk a gyerekek ételéhez; ők észre sem veszik, de mi tudjuk, hogy ez jótékony hatással van rájuk.

Az Egyesült Királyságban a gyerekek naponta átlagosan több mint három órát töltenek tévézéssel. A kutatók szerint ez az idő nem feltétlenül vesztegetett, ha a szülők gondoskodnak arról, hogy bekapcsolva legyenek a feliratok. Warren szerint ez lehetőséget biztosít a szókincs bővítésére és az olvasási készség fejlesztésére.

A feliratok automatikus olvasásra ösztönzik mind a gyermekeket, mind a felnőtteket. Ezáltal még azok is követni tudják őket, akik még nem tudnak olvasni, így segítve elő az írott szavak és hangok közötti kapcsolódást. Kutatások szerint ez jelentős mértékben hozzájárulhat az olvasási készség fejlődéséhez. Az Access Education által végzett elemzés során megfigyelték, hogy bizonyos műsorok kiemelkednek nagy gyakoriságú szavak használata terén. A Peppa Malac például minden epizódjában magas arányban tartalmazza ezeket a szavakat. A Bing és Bluey is hasonló eredményeket ért el.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Turn on the Subtitles és az Access Education közös kampányt indított annak érdekében, hogy 2027-re egymilliárd gyermek használjon feliratot televíziózás közben. A Sky Q Literacy Zone már elindult e célból, Jack Black pedig egy videóban buzdítja a szülőket: csak egy gombnyomásra van attól, hogy jelentős mértékben javítsák gyermekeik olvasási képességét anélkül, hogy az utóbbiak észrevennék.

Ezek az eredmények azt mutatják, hogy megfelelő eszközökkel és módszerekkel még a televíziózást is lehet pozitív irányba terelni a gyermekek fejlődése szempontjából. Az Access Group által közzétett kutatás alapjaiban változtathatja meg azt, ahogyan a szülők és oktatási szakemberek a televíziózást látják mint tanulási eszközt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem