Front view of the top of a young womans head and eyes as she watches a movie online, relaxing on sofa, listening to music and streaming online content

Bekeményített a Médiatanács: komoly büntetést kapott a Disney+

2023. április 27. 14:00

Hét olyan filmet is azonosított a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Disney+ streamingszolgáltató kínálatában, amelynek korhatár-besorolása nem felelt meg a kiskorúak védelmével kapcsolatos hazai szabályozásnak. A filmek helytelen besorolásán túl a korhatárjelölés sem volt megfelelően feltüntetve a műsorkínálatot tartalmazó felületen. A testület a holland társhatósághoz fordult.

A Médiatanács hét, a magyarországi Disney+ streamingszolgáltató kínálatában elérhető film vizsgálata során tárt fel jogsértést a kiskorúak védelmét szolgáló rendelkezésekkel kapcsolatban. A hét filmből hatot, a 28 héttel később, az Aki bújt, az Alien 4. – Feltámad a Halál, a Hitman – A bérgyilkos, a Húsevő és a Ragadozó 2. című műsorszámokat a Disney+ szolgáltatója „16+” megjelöléssel tett elérhetővé. Amennyiben a szolgáltató magyar joghatóság alá tartozna, a felsorolt filmek 18 éven aluliak számára nem ajánlottnak, azaz V. korhatári kategóriába tartozónak minősülnének. Szintén helytelen, „12+” besorolással szerepelt a Sebezhetetlen című film a Disney+-on, miközben a hazai szabályozás értelmében „tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott”, IV. kategóriába sorolandó – állapította meg a Médiatanács.

További problémákat vetett fel, hogy a hatályos magyar szabályozás szerint a streamingszolgáltatóknak a szolgáltatás műsorkínálatát tartalmazó felületen a korhatári minősítést jól láható módon fel kell tüntetniük, azonban ez a Disney+ felhasználói felületén nem teljesült. Mivel a magyar Disney+ szolgáltatója Hollandiában bejegyzett társaság, a Médiatanács a felmerült jogsértésekről értesíti a holland társhatóságot (Commissariaat voor de Media – CVDM), és kéri a szükséges intézkedések megtételét.

Holland megrovások magyar bejelentések nyomán

A holland médiahatóság tájékoztatta az NMHH-t a magyar hatóság által továbbított észrevételekkel kapcsolatos intézkedéseiről a Viasat 2 csatornán január 3-án délelőtt sugárzott Szexvideó, illetve a Viasat 3 műsorán január 22-én kora délután sugárzott „Boldog kempingezők” című műsorok vonatkozásában.

A CVDM válaszában jelezte, hogy a magyar hatóság megállapításai alapján, melyek szerint a filmek közzététele nem felelt meg a magyar szabályoknak, megvizsgálta a műsorszámokat, és megállapította, hogy egyik film sem lett volna közreadható 20 óra előtt, a szolgáltató ezzel mindkét műsorszám esetében megsértette a közreadási idősávok betartását. A társhatóság megrovásban részesítette a szolgáltatót.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az Ötöslottó nyerőszámai a 16. héten

Kihúzták az Ötöslottó 16. heti nyerőszámait, a sorsolást pedig ezúttal is élőben közvetítette a Pénzcentrum. Vajon elvitte valaki az 1,5 millárd forintos főnyereményt?

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem