17 °C Budapest
Video on demand menu on a smart TV screen, entertainment and movies concept

Egyre durvul a streaming-háború: a szolgáltatók ölre mennek az előfizetőkért

2023. április 22. 16:00

A videó-streaming platformok népszerűsége mit sem vesztett a lendületéből, ami viszont változott az a különböző szolgáltatók közti "háború" kiélezettsége. A Disney+ egyre nagyobb szeletet hasít ki magának a magyar és a globális piacból egyaránt, miközben az itthon szintén elérhető Amazon Prime a Netflix méltó kihívójává vált az évek során. A hazai nézők kevesebb szolgáltató közül válogathatnak, így érdemes lehet megnézni, hogy a világ más országaiban hogyan alakul a streaming szolgálatók közti versengés.

Az elmúlt években a videó streaming a globális szórakozás szerves részévé vált. A Netflixtől kezdve az Amazon Prime-on és az HBO Maxon át az Apple TV-ig a nézők ma már számtalan opció, az ízlésükhöz legközelebb álló audiovizuális tartalom közül választhatnak. Míg egyesek a kedvenc műsoraikat és filmjeiket tartalmazó szolgáltatásokat részesítik előnyben, addig mások a legolcsóbb vagy éppen legszélesebb kínálatot keresik.

Gyakran előfordul az is, hogy a felhasználók barátaikkal és családtagjaikkal összefognak, és több streaming szolgáltatásra is előfizetnek, bár egyes szolgáltatások - például legutóbb a Netflix - elkezdték visszaszorítani ezt a gyakorlatot. Ahogy korábban azt mi is megírtuk a cég frissítette a felhasználási feltételeit, melybe bekerült, hogy blokkolni fogják azokat a profilokat vagy eszközöket, melyek IP-cím alapján máshonnan fogyasztják a tartalmat - vagyis igen egyszerűen megoldják, hogy több előfizető legyen. A streaming platform töretlen népszerűségét mutatja, hogy – habár benne volt a pakliban - a döntés hatására nem indult meg a tilalom miatt tömeges elvándorlás.

Nem véltelenül a Netflixet emeltük ki, hazánkban már szinte a megjelenése óta komoly népszerűségnek örvend a világ leghíresebb streamingszolgáltatója. Magyarok százezrei nézik, sokan napi szinten, aminek hatására már évek óta sikerült megőriznie itthon a legnépszerűbb szolgáltatónak kijáró képzeletbeli díjat. A FlixPatrol adatai alapján most azt megnézhetjük, hogy globális szinten, előfizetések tekintetében hogyan teljesít a Netflix és a többi szolgáltató. A lenti táblázatban az látható, hogy hány országban fizettek elő a legtöbben az egyes szolgáltatókra, másképp fogalmazva hány országban sikerült piacvezetővé válnia az adott streaming-platformnak.

Ha azt vesszük alapul, hogy egyes országokban melyik szolgáltató szerezte a legtöbb előfizetőt, akkor a Netflix elképesztően magasan veri a konkurenciát. A vizsgált 153 ország közül 78-ban erre a tartalomszolgáltatóra fizettek elő a legtöbben. Vagyis majdnem 51 százalékos arányban a Netflix a legnépszerűbb platform a felmérésben részt vevő országok közül. Fontos adalék, hogy az összehasonlításban a különböző kontinensek legnagyobb és legnépesebb országainak mindegyike szerepel, így egy meglehetősen reprezentatív eredményről beszélhetünk.

Európa szinte egészében (néhány balti országot és Fehéroroszországot leszámítva) a Netflixre fizetnek elő a legtöbben, de Közép és Dél-Amerika, illetve a karibi térség minden országában (kivéve Brazília) is hasonló a helyzet. Ausztrália és néhány ázsiai ország szintén ezt a példát követi.  

A második helyet a francia illetőségű Canal Plus tudhatja magáénak, melyre 17 országban fizettek elő a legtöbben. Érdekesség, hogy egyik Európában sehol sem ez a szolgáltató áll az első helyen, helyette a Közép és Kelet-Afrikai frankofón államok fogyasztói tették le a voksukat mellette. A dobogóra még éppen felkerült a dubai székhelyű, arab nyelvű Shahid streaming-platform, melyre 16, többnyire észak-afrikai és közel-keleti országban fizettek elő a legtöbben. Érdemes még megemlíteni a dél-afrikai Showmaxot, melyre pedig leginkább a dél-afrikai közönség fizetett elő.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Feltűnhet, hogy a sokak által kedvelt és hamarosan nevet változtató HBO Max hiányzik a listáról. Nos ez nem egy hiba, egyszerűen arról van szó, hogy semelyik országban sem ez volt a legtöbb előfizetővel rendelkező szolgáltató, így nem is kerülhetett be az összesítésbe.  Valójában a felsoroltak közül számos szolgáltatóról a legtöbben nem is hallottak, egyrészt azért, mert Magyarországon nem elérhető, vagy pusztán azért, mert a valóságban nem akkora a globális piaci részesedésük, a fogyasztók pedig elsősorban egy jól meghatározható régióban rajonganak értük. Nézzünk hát egy másik táblázatot, melyben már az előfizetők számát vesszük alapul.

Noha a Netflix 231 millió előfizetővel itt is az első helyen végez, a korábban látott monopolhelyzet már korántsem áll fenn.  Az Amazon Prime (melyre az Egyesült Államokban és Kanadában a legtöbben fizettek elő) a maga 200 milliós előfizető-táborával méltó kihívója a Netflixnek. A magyar fogyasztók számára is elérhető szolgáltató az összes előfizetés 16,4 százalékát tudhatja magáénak, ezzel pedig nem sokkal marad le a 19 százalékot elérő Netflixtől. Érdemes még említést tenni a dinamikusan fejlődő Disney + idehaza is népszerű szolgáltatásáról, mely 13 százalékkal a piacnak szintén egy komoly szegmensét birtokolja. A Netflix-Amazon Prime-Disney + triumvirátus együttesen majdnem a teljes előfizetőszám felét zsebelte be.

Összességében elmondható, hogy a streaming-háború korántsincs lejátszva. A Netflix évek óta tartó sikerszériáját több szolgáltató is veszélyezteti globális szinten és Magyarországon egyaránt. Egy korábbi felmérésünkben a válaszadók túlnyomórésze azt válaszolta, hogy Netflix előfizetése van, de a második legtöbb szavazatrot kapott streaming-szolgáltató az HBO Max volt, nem sokkal lemaradva a vetélytárstól. Akárhogy is alakuljon a küzdelem, a szolgáltatóknak alaposan meg kell küzdeniük az előfizetőkért, mert a verseny egyre kiélezettebbé válik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem