0 °C Budapest
Young Caucasian woman in yellow skirt having fun on music festival in summer cimlapi

2022-re megdrágul a bulizás is: jönnek a megfizethetetlen fesztivál- és koncertjegyek

2021. november 9. 10:28

Normális évre készülnek a 2022-es Sziget Fesztivál szervezői, miként más fesztiválszervezők is szerte a világban, ezért a nemzetközi sztárok hatalmas kereslettel szembesülnek, ennek hatására pedig máris meredeken emelkednek a felléptidíjak és a koncertjegyárak - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Jövőre augusztus 10–15. között tartják meg a Sziget Fesztivált két év kihagyás után, szűk körben pedig már a bérletek árusítását is megkezdték. A Sziget Zrt. cégvezetője, Kádár Tamás a lapnak elmondta: az első akciók során nagyon rövid idő alatt tízezres nagyságrendben adtak el a bérletekből. Úgy tűnik, a közönség belföldön és külföldön is arra készül, hogy jövőre visszatér az élet a járvány előtti kerékvágásba. Viszont nemcsak a közönség van kiéhezve a fesztiválozásra, nemzetközi sztárfellépőkre, hanem a zenészek és a zenekarok is a bevételre, hiszen csaknem mindenki két szezont hagyott ki.

A jövő évi Sziget Fesztivál szervezői nem készülnek jelentős áremelésre, mármint a heti, azaz a hatnapos bérleteket illetően, amelyek ára hasonló lesz a korábbi, egy nappal hosszabb programra szólóéhoz. Ám már a koncertpiacon is lemérhető az infláció, illetve a rendezvényszervezést is minden oldalról sújtó költségemelkedések hatása.

A Budapestre meghirdetett koncertekre már most legalább 20 százalékkal drágábbak a jegyek a pandémia miatti leállás előtt jellemzőnél, így a Sziget napi belépőinek és háromnapos jegyeinek árazását is a fellépők gázsijához kell igazítani. Ráadásul muszáj figyelembe venni az euró és a dollár árfolyamát is, hiszen a költségek jelentős része ezek valamelyikében jelentkezik, mindennek tetejébe az infláció is elszabadulni látszik – jelezte Kádár Tamás.

A csaknem két éve hibernálódott élő zenei piac újraindítása nem lesz olcsó

– mutatott rá a cégvezető. A hosszú leállás miatt az egész zeneiparban komoly probléma az elvándorlás, óriási a hiány a megfelelő tudású és tapasztalatú munkaerőből. A jövő évi Sziget megszervezésén például feleakkora csapat dolgozik, mint az előző évek programjain. Az árképzést nehezíti, hogy alvállalkozókból nemcsak hogy hiány van, hanem időtálló árajánlatot sem nagyon lehet adni vagy kapni, hiszen az energia ára és a munkaerő költsége minden szinten jelentkezik, és folyamatosan nő, meg sem becsülhető a jövő nyári nagyságuk. Kádár Tamás példaként említette, hogy a 2019-es 5-6 százalékos áremelés után van, amiért most 100 százalékkal többet kell fizetniük.

A szervezők ebben a hónapban elkezdik bejelenteni a fellépők névsorát, köztük olyan nagy nemzetközi sztárokét is, akik még sosem koncerteztek Budapesten, vagy nem ilyen nagy közönség előtt, mert az utóbbi két évben váltak világsztárokká – árulta el Kádár Tamás. Komoly felhozatallal kell készülni, ezt már a korábbi kutatások is kimutatták, óriási öngól lenne ugyanis a korábbiaknál szerényebb bulit hirdetni, és olyan forgatókönyv sincs a szervezők fejében, hogy jövőre bármelyik fesztivált ne tudnák megtartani

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Hatoslottó nyerőszámai a 3. héten

A 3. játékhéten 100 millió forint várta a Hatoslottón játszó hazai szerencsevadászokat. Lett is telitalálatos szelvény, nem is egy, hanem rögtön kettő.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 26. szerda
Vanda, Paula
4. hét
Január 26.
Nemzetközi vámnap
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?